​Copresedintele PNL Alina Gorghiu, unul dintre deputatii liberali care au depus la Parlament un proiect de lege ce vizeaza sa incurajeze activitatea de preventie in sanatate, a declarat luni ca legea nu este de imediata aplicare, adaugand ca "nimeni nu o sa aplice o lege daca nu ai sistemul pregatit", dar "de undeva trebuie refacut sistemul sanitar".

HotNews.roFoto: Hotnews

O lege in dezbatere publica are menirea sa imbunatateasca prevederile, ascultand argumente aduse de cei interesati, de asociatiile de pacienti, de societatea civila etc. Orice fel de opinie care imbunatateste legea, categoric va fi luata in consideratie", a aratat liderul liberal.

"Legea nu este de imediata aplicare. Nimeni nu o sa aplice o lege daca nu ai sistemul pregatit", dar "de undeva trebuie refacut sistemul sanitar", a declarat Alina Gorgiu.

Deputatii liberali Alina Gorghiu, Eugen Nicolaescu, Lucia Varga, Horia Cristian au depus la Parlament un proiect de lege privind activitatea de preventie in sanatate, care prevede ca romanii care refuza sa participe la programele de preventie pot fi obligati sa suporte, partial sau total, costurile tratamentelor bolilor, informeaza Agerpres.

Potrivit proiectului de lege care se afla in dezbatere publica pana la 1 martie, preventia se desfasoara in baza unei politici si a unei strategii pe termen mediu si lung, materializate sub forma unui program national de preventie multianual, care are subprograme anuale.

Politica, strategia si programul se aproba de Guvern, la propunerea Agentiei Nationale de Preventie in Sanatate, o entitate care se infiinteaza prin aceasta lege, care urmeaza sa se ocupe de acest domeniu, sub conducerea Ministerului Sanatatii. Finantarea acestor programe ar urma sa se faca de la bugetul de stat, iar sumele alocate nu pot fi mai mici decat 10% din fondurile publice alocate sistemului national de sanatate.