Parlamentarii au votat marti doua cereri de respingere a presedintelui Klaus Iohannis, una privind legea pensiilor speciale pentru parlamentari - adoptata cu modificari, si alta privind acordarea unor sume forfetare pentru transport in teritoriu - respinsa, rezultatul acestor voturi fiind acela ca parlamentarii vor primi bani de transport in locul masinilor de serviciu, iar parlamentarii cu cel putin un mandat vor primi pensii speciale la implinirea varstei de pensionare.

Camera DeputatilorFoto: Bety Blagu / HotNews.ro

Un deputat sau un senator cu un singur mandat va primi indemnizatie de de aproximativ 1.550 de lei, pentru doua mandate - 3.100 de lei, iar pentru trei mandate - 4.600 de lei.

Votul privind cererea de reexaminare la legea pensiilor speciale a fost prilej de scandal in plenul comun al celor doua camere, unde se voteaza prin ridicare de maini, intrucat PNL a contestat procedura pe care a ales-o presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Drept urmare, Zgonea a mai supus odata la vot acelasi lucru

"Eu va supun inca o data la vot, dar o sa fim deliciul presei! Vreti sa o supun din nou la vot?" a exclamat Zgonea.

Vot pensii speciale

Sa vedem cum si-au votat si pensiile.

Posted by Iulia Rosca on 15 Decembrie 2015

La primul vot, pentru pensiile speciale au votat 300 de parlamentari, la al doilea - 287. Legea a trecut in forma modificat de Comisia de statut.

Citeste aici detalii despre legea pensiilor speciale

In ceea ce priveste legea sumelor forfetare, acestea vor fi decise de Birourile Permanente ale celor doua camere. Pe 30 septembrie, conducerile camerelor au decis ca aceasta suma de fie in cuantum de 1400 lei pe luna.

Nu pot beneficia de pensii speciale parlamentarii condamnati definitiv pentru coruptie.

Citeste aici despre aceasta lege

Presedintele are termen 10 zile pentru a promulga legile.

UPDATE PNL da vina pe PSD pentru adoptarea acestui proiect, afirmand intr-un comunicat de presa ca parlamentarii liberali nu au fost in sala la acest vot si ca legea a trecut doar prin votul celor de la PSD.

"Parlamentarii liberali nu au participat la votul pensiilor speciale pentru parlamentari, parasind sala de sedinte, conform anuntului facut in plenul reunit al celor doua camere de catre Eugen Nicolaescu, liderul Grupului parlamentar liberal din Camera Deputatilor.

Propunerea legislativa nr. 384/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, altfel spus proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari, a fost adoptata prin votul deputatilor PSD in cadrul plenului celor doua camere" sustine PNL in comunicat.