Dupa ce au trecut pe ordinea de zi a sedintei de plen comun de marti proiectul de lege privind pensiile speciale, trimis spre reexaminare de catre presedintele Klaus Iohannis, parlamentarii vor vota o alta cerere de reexaminare - cea privind proiectul de lege prin care parlamentarii urmeaza sa beneficieze de bani pentru transport si cazare in tara, dupa ce au ramas fara masini de serviciu. Presedintele Iohannis avertizase ca exista riscul de "cheltuieli excesive", insa comisis speciala privind statutul deputatilor si senatorilor a dat un raport saptamana trecuta prin care a respins aceasta cerere a sefului statului.

Cererea de reexaminare va fi votata marti de plenul comun, atunci cand se va vota si proiectul legii privind pensiile speciale pentru parlamentari.

Proiectul prevede abrogarea articolului din Statutul deputatilor si senatorilor care prevedea ca acestia "pot beneficia de autoturism pentru desfasurarea activitatilor legate de exercitarea mandatului" si in locul acestuia introduce urmatorul articol: "Deputatii si senatorii beneficiaza, pentru desfasurarea activitatilor legate de exercitarea mandatului, de o suma forfetara al carei cuantum este stabilit prin hotarare a birourilor permanente, in functie de resursele bugetare ale celor doua Camere, pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscriptie, pe baza de declaratie pe propria raspundere, care reprezinta document justificativ."

Cu privire la aceste modificari, Iohannis spune astfel, in cererea de reexaminare transmisa pe 23 octombrie: "Consideram ca modifdicarea propusa, referitoare la asigurarea dreptului la transport in teritoriu al parlamentarului, nu asigura transparenta si predictibilitatea normei instituite, prin continutul sau acesta putand conduce la cheltuieli bugetare excesive, cheltuieli ce pe termen lung nu reprezinta o investitie rationala. (…) Instituirea exclusiva a unei sume forfetare in locul dreptului parlamentarilor de a opta intre un autoturism sau o suma de bani pentur desfasurarea activitatilor legate de exercitarea mandatului are drept consecinta directa cheltuirea irationala a banului public."

Vezi aici textul solicitarii presedintelui, in intregime

In raportul sau de respingere a cererii de reexaminare, Comisia de statut motiveaza ca obiectiile presedintelui "nu se sustin". "Drepturile material de care beneficiaza deputatii si senatorii in vederea asigurarii transportului in teritoriu sunt instituite in scopul exercitarii mandatului, in conformitate cu prevederile constitutionala, ales Legii nr. 96/2006 si ale regulamentelor Camerelor Parlamentului. Astfel, stabilirea cuantmului si a modului de acordare a acestei sume forfetare este de competenta exclusiva a birourilor permanente ale celor doua Camere".

Interesant este ca, in ziua in care pe ordinea de zi apar doua cereri de reexaminare din partea presedintelui, alaturi de acestea apare si un proiect de hotarare prin care se modifica regulamentul sedintelor comune ale celor doua camere privind tocmai cererile de reexaminare venite din partea Presedintelui.

Desi este foarte tehnica abordarea, aceasta modificare practic exclude posibilitatea ca o lege sa fie respinsa in ansamblu dupa ce aceasta a ajuns la presedinte si presedintele a cerut reexaminarea ei. Acest lucru ar face legi precum pensiile speciale sa nu mai poata fi respinse odata ce au ajuns la promulgare si au fost intoarse, iar parlamentarii au respins cererea de reexaminare.

Adica, in prezent, in regulament este prevazut astfel: "Daca obiectiile cuprinse in cerere sunt respinse, legea, dupa votarea sa in ansamblu, se trimite spre promulgare in redactarea initiala."

In varianta modificata, acest alineat va prevede astfel: "In cazul in care textele reexaminate nu au fost adoptate, legea se trimite spre promulgare in forma adoptata initial de catre Parlament".