Proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari, trimis spre reexaminare in vara de presedintele Klaus Iohannis, a fost modificat cu raport favorabil in Comisia speciala pentru statutul deputatilor si senatorilor si urmeaza sa fie votata in cadrul plenului reunit al celor doua camere marti.

Ordinea de zi a conducerii reunite a celor doua camere, intrunita pentru a discuta programul pentru dezbaterea proiectului de buget pe anul viitor, a fost suplimentata la solicitarea liderului deputatilor PSD Marian Neacsu, fara a exista dezbateri in acest sens, a declarat liberalul Ludovic Orban, vicepresedintele Camerei Deputatilor.

Neacsu a motivat aceasta solicitare ulterior in fata presei, afirmand ca, daca nu ar fi fost modificata in sensul cererii de reexaminare si nu ar fi fost trecuta acum pe ordinea de zi legea ar fi mers in forma intiala.

"Este o conditionalitate constitutionala, procedura de reexaminare a legilor solicitate de presedinte are termen maximal de dezbatere si de vot in Camere de maxim 30 de zile, la fel cum este prevederea preluata in regulamentele celor doua Camere" a precizat Neacsu. Acest termen era insa depasit de peste trei luni.

Daca legea va fi adoptata, un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizatie speciala de circa 4600 de lei, iar pentru un mandat va primi circa 1.500 de lei.

Potrivit modificarilor aduse de cei din comisia de statut, pentru ca parlamentarii sa beneficieze de indemnizatia pentru limita de varsta trebuie sa fi avut cel putin un mandat de parlamentar, iar in cazul in care un parlamentar atinge aceasta limita de varsta in timpul mandatului, va beneficia de pensie doar dupa incetarea mandatului.

Similar, daca un parlamentar care a atins varsta de pensionare este reales, plata indemnizatiei va fi intrerupta, urmand sa fie reluata dupa incetarea mandatului.

Nu pot beneficia de pensie speciala parlamentarii condamnati definitiv pentru coruptie.

Proiectul a fost votat de parlament pe 16 iunie, insa in luna iulie presedintele a cerut reexaminarea acestuia. Discutarea acestei cereri de reexaminare a zacut o vreme in comisia de statut, dupa ce presedintele PSD Liviu Dragnea a dat de inteles ca nu este oportun un astfel de proiect de lege.