Guvernul Ciolos, varianta imbunatatita a programului de guvernare: lipsesc alegerile pentru primari in doua tururi / Diferenta mare la capitolul Transporturi / La Educatie, dispare evaluarea performantei profesorilor

de Red. Stiri     HotNews.ro
Marţi, 17 noiembrie 2015, 9:54 Actualitate | Politic


Premierul desemnat Dacian Ciolos a trimis Parlamentului marti dimineata o varianta imbunatatita a programului de guvernare. Noul document are mai multe detalii la unele capitole fata de programul depus luni. O imbunatatire neta este la capitolul Transporturi, unde programul initial avea un singur paragraf. La capitolul Educatie apar masuri anuntate de ministrul propus Adrian Curaj la audierile din Parlament, insa dispare obiectivul introducerii de criterii de evaluare a performantei profesorilor. Pe de alta parte, Guvernul Ciolos lamureste in ce masura isi propune sa realizeze modificarile curriculare: nu incepand cu invatamantul primar, unde exista deja programe noi, ci de la clasa a V-a in sus.

Din nou varianta lipseste promisiunea modificarii legii electorale astfel incit alegerile pentru primari sa se desfasoare in doua tururi. Varianta fusese respinsa ieri atit de PSD, cit si de PNL.

Fata de varianta oficiala transmisa luni, in care capitolul Transporturi era detaliat intr-un singur rand, si acela vag, noua varianta de document propune mai multe subpuncte:

- Elaborarea planului de reforma institutionala pentru companiile din subordinea/autoritatea Ministerului Transporturilor care deruleaza proiecte de infrastructura majora in domeniul transporturilor.

- Imbunatatirea performantei economice a companiilor din subordinea/autoritatea Ministerului Transporturilor prin consolidarea sistemului de guvernanta corporativa implementat in prezent.

- Demararea elaborarii Codului de Transport al Romaniei care sa reglementeze urmatoarele domenii de interes pentru politica de transport a Romaniei si anume: Politica de finantare a infrastructurii de transport cu obligatia asigurarii unui procent din PIB pentru dezvoltarea infrastructurii de transport in conformitate cu obligatiile europene asumate precum si introducerea taxelor partajate si/sau incrucisate intre sectoarele de transport ale Romaniei; Politica de tarifare si taxare a serviciilor publice din domeniul transporturilor; Politica de dezvoltare a infrastructurii de transport pentru domeniul rutier, feroviar, naval, aerian si intermodal.

- Continuitatea implementarii proiectelor de infrastructura de transport din domeniul feroviar  si rutier(autostrazi si cale ferata) cu finantare din fonduri structurale si din bugetul de stat (cofinantare) pentru a finaliza obiectivele strategice ale Romaniei de finalizare a fostului coridor IV de transport rutier precum si a coridorului IV de transport feroviar  Nord si Sud situate pe reteaua de transport TEN-T Core.

- Asigurarea atragerii si absorbtiei eficiente de fonduri structurale si/sau din imprumuturi publice contractate conform legii de la Institutiile Financiare Internationale pentru a dezvolta proiecte de infrastructura cuprinse in Master Planul General de Transport al Romaniei, inclusiv analiza oportunitatii initierii masurilor legale pentru activarea clauzei de reforma structurala in domeniul transporturilor pentru  asigurarea de fonduri suplimentare cu incadrarea in tintele de deficit bugetar.

- Implementarea proiectelor care privesc dezvoltarea infrastructurii Aeroportului Bucuresti dar si pentru dezvoltarea infrastructurii celorlalte aeroporturi de pe teritoriul Romaniei.

La aceste subpuncter se adauga si mentiunile referitoare la Transport si Infrastructura din celelalte capitole din document, cu precadere cele ce fac referire la investitii:

"Investitiile in infrastructura vor fi tratate cu prioritate, fiind vazute ca elementul esential in deblocarea potentialului de atractivitate investitionala a Romaniei; stadiul proiectelor care sunt in curs pe toate tronsoanele pan-europene (rutiere si CF) vor fi evaluate pentru a se grabi derularea lor.

Finalizarea implementarii programelor pentru perioada 2007 - 2013 si lansarea de urgenta a tuturor programelor pentru perioada 2014 - 2020"

Capitolul Educatie - modificari

La capitolul educatie, numarul masurilor s-a dublat in noua varianta a proiectului de guvern, fata de documentul prezentat in urma cu o zi. Primul punct al noilor masuri pe educatie reprezinta de fapt o clarificare, a carei necesitate a fost ridicata de HotNews.ro, a obiectivului anuntat initial referitor la curriculum. Concret, programul de ieri prevedea printre masurile Guvernului Ciolos "Initierea reformei curriculare pe toate componentele ei".

HotNews.ro a semnalat ca nu e clar daca "Initierea reformei curriculare" inseamna crearea de la zero a unui alt curriculum inclusiv pentru clasele pregatitoare-clasa a IV-a (la care exista deja curriculum nou) sau inseamna continuarea schimbarilor curriculare, cu noi programe de la clasa a V-a in sus.

In varianta depusa astazi la Parlament, programul de guvernare prevede urmatoarele: "Continuarea procesului de elaborare a unui nou curriculum si asigurarea conditiilor de implementare, inclusiv pregatirea adecvata a cadrelor didactice (abilitare curriculara)".

O alta modificare o reprezinta introducerea in programul de guvernare a cuvantului "master", in ceea ce priveste formarea cadrelor didactice. Obiectivul "Cresterea performantei programelor de formare, cercetare si inovare universitara in clustere integrate (invatamant-cercetare-productie)" a fost, asadar, reformulat, astfel: "Restructurarea sistemului de formare initiala a cadrelor didactice prin programe universitare de master".

O masura noua anuntata de Guvernul Ciolos o reprezinta "dezvoltarea mecanismului actual de finantare a invatamantului preuniversitar pentru cresterea si flexibilizarea masurilor initiate de scoli in aria asigurarii calitatii, cu atentie deosebita la copii cu nevoi speciale de educatie".

Apare si "corelarea educatiei cu piata muncii cu accent pe rolul invatamantului profesional si tehnic, pe educatia duala", idee dezvoltata de ministrul propus Adrian Curaj, la audierile de ieri din Parlament. De altfel, toate masurile de aici inainte propuse in noul program de guvernare au fost mai intai anuntate de Curaj, in sedinta comuna a comisiilor pentru invatamant din Parlament, unde a primit aviz pozitiv:
"- Autonomie universitara si responsabilitate, incredere prin transparenta - acces deschis la datele din invatamantul superior privind finantarea universitatilor; operationalizarea Registrul Matricol Unic.
- Cresterea corelarii invatamantului cu cerintele pietei muncii.
- Internationalizarea invatamantului superior (promovarea invatamantului, procesul de recunoastere a diplomelor).
- Sustinerea coerenta a inovarii in si pentru mediul privat.
- Modernizarea sectorului public de cercetare.
- Intelegerea ecosistemelor antreprenorial, de inovare, si al celui tehnologic si de experiment, pentru sustinerea excelentei in inovare".

Dispare obiectivul reducerii birocratiei pentru profesori, dar si acela care prevedea "criterii de evaluare a performantei" profesorilor. De altfel, HotNews.ro a atras atentia ca Guvernul nu a explicat in varianta de ieri a programului cum vor fi aplicate acele criterii de evaluare a performantei, daca va fi vorba despre o salarizare diferentiata si ce se va intampla cu profesorii care se vor dovedi la evaluare incompetenti, avand in vedere ca odata titularizati devine imposibila scoaterea lor din sistem.

Vom reveni cu amanunte


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16907 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  Adica PSD si PNL aceiasi mizerie. (Marţi, 17 noiembrie 2015, 10:16)

  UnOarecare [utilizator]

  Pe anumite planuri, evident. Asa cum evident este ca alegerea din 2 tururi de scrutin este cea mai democratica si corecta solutie. De ce oare si asa zisi liberali nu o vor?
 • +1 (7 voturi)    
  deja (Marţi, 17 noiembrie 2015, 10:19)

  CRMS [utilizator]

  M-am scarbit de Ciolos asta deja, inainte chiar sa se instaleze.
 • +10 (10 voturi)    
  Se schimbă încadrarea! (Marţi, 17 noiembrie 2015, 10:20)

  comentatordiletant [utilizator]

  Nu mai e vorba de concesii făcute partidelor, ci de pactizare fățișă cu ele. Primari aleși într-un singur tur, în localitățile mici, poate echivala cu „ales pe viață”...
 • +10 (10 voturi)    
  nasol (Marţi, 17 noiembrie 2015, 10:21)

  goguleana lugojana [utilizator]

  nasol de tot
 • +11 (11 voturi)    
  poftim???? (Marţi, 17 noiembrie 2015, 10:22)

  strada [anonim]

  cum adica nu mai fac alegeri de primar din 2 tururi???
  bahhhh...asta e vointa TARII. voi respectati-o,daca nu....JOS SI VOI!!!!
  • -9 (9 voturi)    
   Cine kkt (Marţi, 17 noiembrie 2015, 12:42)

   Primul [utilizator] i-a raspuns lui strada

   a cerut 2 tururi? Daca localnicii sunt imbecili, tot PSD voteaza si daca sunt 10 tururi. Deci mi se pare foarte corect si democratic sa castige cel mai bun!
   • +6 (6 voturi)    
    logica si istoria (Marţi, 17 noiembrie 2015, 13:18)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Primul

    daca nu era in 2 tururi, iesea nastase in loc de base, iesea ponta in loc de iohannis
 • +6 (6 voturi)    
  A inceput (Marţi, 17 noiembrie 2015, 10:27)

  danen [utilizator]

  compromisul cu partidele :(
  Din pacate nu face nimic fara sprijin din partea dinozaurilor din Parlament.
  Poate daca mai iasa oamenii in strada sa ii preseze...
  • -2 (2 voturi)    
   asta nu e democratie (Marţi, 17 noiembrie 2015, 15:03)

   Fane [anonim] i-a raspuns lui danen

   Stiu ca unii aveti misiune sa denigrati zi si noapte Parlamentul, dar romanii vor inca democratie, legislativ ales prin vot democratic. Rockerii din strada nu rezolva problemele tarii, vedem ce degringolada se intampla chiar in aceste zile.
 • +1 (1 vot)    
  unde se poate citi? (Marţi, 17 noiembrie 2015, 10:39)

  FFF T [utilizator]

  Sa vedem varianta imbunatatita. Unde se poate citi?
 • +3 (3 voturi)    
  Cand? (Marţi, 17 noiembrie 2015, 10:42)

  zarzarea [utilizator]

  Cand sa mai modifice legea elecorala? Nu e mai e timp pana la alegerile din 2016.
  • +4 (4 voturi)    
   este valabil numai ... (Marţi, 17 noiembrie 2015, 12:39)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui zarzarea

   pentru alegerile locale - desi cu putina cooperare se puteau face modificarile necesare...

   DAca stim clar ca PNL si PSD=USL au respins acest lucru - inseamna ca vreau anticipate ACUM!!!!!!

   Sa faca ciolos si guvernul lui ceea ce poate - dar vreau anticipate pentru ca Ciolos NU VA PUTEA SA LUCREZE!
 • +9 (9 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 17 noiembrie 2015, 10:55)

  andipetre [anonim]

 • +8 (8 voturi)    
  Corect! (Marţi, 17 noiembrie 2015, 11:00)

  Wan Ted [utilizator]

  "Îmbunătațită" de dragnea & CO.
  ponta likes this! ;)
 • 0 (0 voturi)    
  daca dispare... (Marţi, 17 noiembrie 2015, 11:12)

  ..13 [utilizator]

  si Dancu din guvern sau este blocat atunci cred ca nu avem de ce sa ne facem temeri prea mari...

  Este timpul celor mici si mai puternici decat monstrii cu picioare de lut.
 • +3 (3 voturi)    
  vai de capul lui (Marţi, 17 noiembrie 2015, 11:24)

  dax [anonim]

  Atatea balbe si schimbari de directii ale programului de guvernare nu a avut nici "dottore" Tonta in timp asa scurt.
  Ministrii de justitie schimbati de 3 ori, strategii guvernamentale, uite MTO nu e MTO, uite alegeri in 2 tururi, uite alegeri intrunul. Plus ministii au legaturi aproape toti ba cu PSD ba cu PNL din esalonul 2. Iar bomboana pe colive e Dancu, acest manipulator de serviciu cu institutul lui de sondare si membru de incredere al lui Bombonel si Dragnea.
  Numai "tehnocrat" nu pare programul, se pare ca il schimba dupa cum ii suna telefonul ba de la PSD ba de la PNL. Guvernul asta va fi un fel de Tariceanu 2, fara majoritate clara dar sustinut din umbra de partide ca sa isi realizeze obiectivele cu mana altuia.
  Asta e tot ce au invatat din strada politicienii, sa isi disimuleze mai bine actiunile din spatele unui guvern paiata.
  Sincer aveam asteptari mari de la acest guvern dar sperantele par sa se dezumfle precum un balon uitat intrun colt...
 • +5 (5 voturi)    
  Pe zi ce trece (Marţi, 17 noiembrie 2015, 11:27)

  Comentator [anonim]

  Guvernul asta de asa zisi tehnocrati pare mai mult o peticeala de ultim moment care incearca sa impace pe toata lumea, dar concret sa nu faca nimic ... sa nu se atinga de punctele esentiale cerute de strada ...

  De data asta, KJ a pacalit strada si strada s-a retras , dar ar fi trebuit continuat protestele pana intreaga clasa politica , Parlamentul actual era dizolvat ....
  Din pacate , sistemul nu stie de schimbare de buna voie, si trebuie alungat cu fortza ...
 • +3 (3 voturi)    
  Ati uitat sa puneti ghilimele la "imbunatatita" (Marţi, 17 noiembrie 2015, 11:32)

  UnOarecare [utilizator]

  "Din nou varianta lipseste promisiunea modificarii legii electorale astfel incit alegerile pentru primari sa se desfasoare in doua tururi."
 • +7 (7 voturi)    
  dispare evaluarea profesorilor (Marţi, 17 noiembrie 2015, 12:00)

  fit [utilizator]

  E clar. Nimic nu se va schimba. Educatia pe banda rulanta, pentru formarea alegatorilor de maine care nu vor intelege nimic si nu vor face diferente in vorbaria goala a profesorilor si politicienilor.
 • +1 (3 voturi)    
  Guvernul Ciolos...un pic penibil (Marţi, 17 noiembrie 2015, 12:21)

  Je__ [utilizator]

  Dupa scremerile facerii care au durat 10 zile, cu consultari de fatada....

  Cand te uiti ca ministri au fost propusi la kilogram, si cat de subtire e CV-ul lor, parca suntem in noaptea mintii.

  Sa inteleg ca am ajuns atat de jos ca popor, ca nu mai avem nici un fel de valori care sa ne reprezinte?

  TRIST!
 • +6 (6 voturi)    
  alegeri locale in 2 tururi (Marţi, 17 noiembrie 2015, 12:26)

  Dodel540 [utilizator]

  Aha, deci Ciolos se da usor-usor pe brazda. Bun asa. nu il prinde primavara in acest caz.
 • +7 (7 voturi)    
  Ciolos (Marţi, 17 noiembrie 2015, 12:27)

  MPop [utilizator]

  Guvernul Ciolos face atat de multe concesii partidelor politice incat incepe sa intre in ridicol...seamana din ce in ce mai mult a guvern marioneta.

  Programul guvernamental trebuia sa contina de la bun inceput doar 2-3 puncte la care sa nu se face nici o concesie:
  1) Alegeri corecte unde primarii sunt alesi din 2 tururi si renuntarea la pragul electoral
  2) Reformarea administratiei publice incepand de la cele mai inalte nivele coborand in jos si nu invers
  3) Renuntarea la imunitati...toti egali in fata legii

  Restul veneau de le sine...
 • +2 (2 voturi)    
  incet incet se alege praful de programul Ciolos (Marţi, 17 noiembrie 2015, 12:36)

  andreesanu [utilizator]

  Mult zgomot pentru nimic !!!.
  Dintr-un poem un rezumat !
  Multe din propuneri dovedeau pafarismul in politica ,schimbarea constitutiei,legi noi !!! cu un parlament ostil.
  Ciolos fate ca muncesti !!!,e veche meteahna ,acu acu are 26 de ani !
 • +2 (4 voturi)    
  strada (Marţi, 17 noiembrie 2015, 12:51)

  strada [anonim]

  MESAJUL CLAR al POPORULUI a fost ALEGERI in 2 TURURI!!!!!
  te-ai dat cu PARTIDELE?
  poi , se pare catrebuie sa IESIM IARASI IN STRADA????si cred ca nu trebuie sa mai fim pasnici de data asta ,ca sa ne respectati!?!?!?!?
  • -1 (1 vot)    
   gata cu strada (Marţi, 17 noiembrie 2015, 17:38)

   alin [anonim] i-a raspuns lui strada

   Stai linistit. Nu mai iese nimeni in strada. KJ si-a rezolvat problemele... are guvernul sau
 • +2 (2 voturi)    
  Constatari . (Marţi, 17 noiembrie 2015, 13:02)

  Marx [anonim]

  Barem , pastreaza ce au hotarat ceilalti , in materie de cod fiscal . In rest , n-au sa aiba timp nici sa sughite ca si vin localele si dupa aia , pana in decembrie , mai raman doar zilele de mers la mare . Program de guvernare ? ! Sa fim seriosi . Cand sa-l aplice ?
 • 0 (0 voturi)    
  daca... (Marţi, 17 noiembrie 2015, 13:48)

  lili [anonim]

  Pe fiecare domeniu ar fi pus o singura masura, cea mai arzatoare, prioritara, si ar fi realizat-o eu as fi dat nota 10!
  Altfel, o sa vedem ca dupa 1 an de guvernare nimic nu s-a schimbat, la fel cum azi guvernarea Ponta e ridicata in slavi de PSD desi Ponta NU a facut altceva decat sa dea din pix mariri de salarii si pensii pentru ca economia UE si-a dat drumul, dar NIMIC din cresterea cu care se lauda guvernarea Ponta NU i se datoreaza lui Ponta!
  Nimic in ce priveste reformarea Romaniei, a institutilor, a adminsitratiei publice populata de clientela incompetenta si corupta, NIMIC!
  Ar fi de-ajuns ca Dacia sa plece satula ca autostrada pe care o cere nu vine si imediat exporturile si PIBul Romaniei se prabusesc!
  Balivernele din programele de guvernare sunt aceleasi, o sa vedem cu ce ne alegem din toate punctele din Praogramul lui Ciolos peste 1 an...
  Vedem cum de 25 de ani companiile de stat continua sa fie gauri negre pentru Bugetul Romaniei si locuri caldute pentru clientela politica pe salariii uriase si pompare de bani la partide..
  Vedem cum Sanatatea se duce de rapa an de an, vedem cum milioane de romani continua sa plece, ce instrument de masura mai bun al incompetentei guvernantilor, mai vreti?!
  Il auzim pe Drganea laudandu-se ca Ponta lasa 6 milioane de euro in trezorerie, cand avem lipsa AUTOSTRAZI , sosele, drumuri, poduri, dar avem scoli cu WC in curte si fara Autorizatii de functionare, avem spitale cu gandaci si igrasie...in loc sa DEZVOLTE Romanie si sa cheltuiasca banii, Ponta i-a tinut pentru pomeni, pentru a se lauda acum cati bani lasa!
  In loc sa ii fi cheltuit cu STIINTA, adica cu REZULTATE care sa schimbe fata Romaniei si viata romanilor!
  Ponta NU a pronuntat macar o data cuvintele DEZVOLTAREA sau REFORMA administratiei, ceva zis in ultimele zile despre functionarii din Ministere care plimba hartii dintr-un loc in altul, dar NU s-a atins niciodata de ei!!
  Vorbe goale, insiruiri pe hartie...
 • 0 (0 voturi)    
  incepand de la gradinitza (Marţi, 17 noiembrie 2015, 15:40)

  nico [anonim]

  trebuie schimbata programa, e plina de praf si de vechituri, ne trebuie ceva modern si in pas cu vremurile!
 • 0 (0 voturi)    
  educatie-pacat (Marţi, 17 noiembrie 2015, 15:56)

  Ion Zapada [utilizator]

  era un prim pas spre normalitate acel punct ..."criterii de evaluare a performantei" profesorilor.
  Eu inteleg problema expusa de HN, cadrul executiv, dar pana una alta, se putea lucra la "suplinitori", nu treci niste conditii minime, nu mai intri.
  Asemeni cadrelor "titulare"- se poate creea usor cadrul legal, isi depaseste competentzele , out.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by