Gabriel Oprea sustine ca nu are nicio problema legata de teza sa de doctorat si crede ca prin aceste acuzatii de plagiat se incearca sa se puna "piedica" atat lui, care a ajuns pe "locul trei la incredere", cat si UNPR, un partid "serios" cu care "toti vor sa discute". Oprea, care a vorbit despre acuzatiile de plagiat din proprie initiativa, a spus ca a fost exonerat de acuzatii de catre Consiliul National de Etica. Reamintim ca acest Consiliu, o institutie politizata, l-a albit si pe Victor Ponta de acuzatia de plagiat. In ambele cazuri, plagiatele au fost constatate de comisii independente de experti.

Gabriel OpreaFoto: AGERPRES

Intr-o discutie cu ziaristii pe holurile Palatului Parlamentului, Oprea le-a spus acestora ca si-ar fi dorit sa fie intrebat despre acuzatiile de plagiat.

Oprea a afirmat ca si-a dat doctoratul in perioada in care nu era "nici om politic, nici demnitar" si s-a declarat cu ideea de a se verifica tezele de doctorat pentru toti oamenii politici.

"A mea tocmai a fost" verificata, a spus el, referindu-se la verdictul extrem de rapid al Consiliului Național de Etică, care a decis unanim ca nu "suspiciunea de plagiat nu se verifica".

"Unde-i lege nu-i tocmeala", a continuat acesta, adaugand ca "in comisie au fost chemati si experti in drept penal" iar "singura concluzie, in unanimitate, a fost ca nu am plagiat".

Intrebat de ziaristi cum comenteaza acuzatiile mediului academic legate de componenta acestei comisii, stabilita politic de ministerul Educatiei, Gabriel

Oprea a raspuns: "Este o comisie pe care o prevede lege, vorbesc pe lege, nu-mi dau cu pararea".

El considera ca este atacat pe aceasta tema pentru a i se pune "piedica": "Si Gabriel Oprea si UNPR mai trebuie sa li se puna si putina piedica, ca prea au luat-o razna", in conditiile in care se afla pe "locul trei la incredere".

Vicepremierul sustine ca este vorba de o "tema falsa" iar "adevaratele probleme" sunt legate de "dinamica si contextul complicat de securitate" pe plan european.

"Sunt un om serios, UNPR e un partid serios (...) Cred ca de aceea toti vor sa discute cu UNPR, suntem oameni seriosi", a spus acesta.

Institutia care l-a "albit" in timp record pe Gabriel Oprea de acuzatia de plagiat se numeste Consiliul National de Etica si functioneaza in subordinea Ministerului Educatiei. Componenta acestui Consiliu a fost schimbata din temelii in 2012 de ministrul Educatiei de la acel moment, Liviu Pop, in momentul in care Consiliul trebuia sa decida daca lucrarea de doctorat a lui Viorel Ponta a fost plagiata.

Ca urmare a schimbarii peste noapte a componentei, Consiliul National de Etica a decis in 2012 ca Ponta nu a plagiat, iar in iulie 2015 a decis ca Oprea nu a plagiat, in ciuda verdictelor de plagiat date de alte institutii de prestigiu, precum Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti.

Consiliul National de Etica, subordonat Ministerului Educatiei, deci numit politic, este cel care analizeaza sesizarile de plagiat in cazul demnitarilor.

Declaratiile sale vin dupa ce presedintele Klaus Iohannis nu a dorit sa comenteze, cu o zi in urma, acuzatiile de plagiat la adresa vicepremierului Gabriel Oprea, dar a precizat ca orice forma de plagiat trebuie respinsa.

Intrebat de HotNews.ro daca Gabriel Oprea poate ocupa in continuare pozitia de vicepremier, in conditiile multitudinii de acuzatii de plagiat legate atat de teza sa de doctorat cat si de lucrarile pe care le-a coordonat, Iohannis a raspuns: "Daca doriti, pot sa va raspund la modul general. La modul particular nu am aceste date si nu e treaba presedintelui".

Insa, "daca dorim sa revenim la principiile de integritate si la meritocratie, e clar ca trebuie sa respingem ferm orice forma de plagiat. Aceasta chestiune trebuie sanctionata evident de comunitatea academica care are caderea si instrumentele sa verifice aceste chestiuni dar si de societate cand vine vorba de politicieni", a spus Iohannis.

O ampla analiza sub semnatura Emiliei Sercan publicata de HotNews.ro a dezvaluit ca premierul interimar din iulie 2015 - Gabriel Oprea, acum vicepremier, a plagiat in teza sa de doctorat sustinuta in anul 2000 la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.

Plagiatul a fost confirmat si de o analiza separata realizata in nume personal de catre profesorul Marian Popescu, presedinte al Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti.

Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei - deci si din subordinea premierului interimar de atunci Gabriel Oprea - a decis in timp record de la sesizare ca Gabriel Oprea nu a plagiat.

Aceeasi institutie a infirmat, in urma cu 3 ani, primul plagiat al unui premier roman. CNE a sustinut ca Victor Ponta nu si-a plagiat teza de doctorat, desi CNATDCU si Universitatea din Bucuresti au concluzionat in doua analize separate ca Victor Ponta a plagiat. Ministerul Educatiei a luat de fiecare data in considerare verdictul CNE, nu al celorlalte institutii.

Citeste si: