Presedintele Klaus Iohannis a semnat luni, 22 iunie, decretul de desemnare a lui Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar, pe perioada imposibilitatii exercitarii atributiilor de prim-ministru de catre domnul Victor-Viorel Ponta, anunta Administratia Prezidentiala.

Gabriel OpreaFoto: AGERPRES

In comunicatul Administratiei Prezidentiale nu este mentionata perioada in care Oprea va ocupa postul de premier interimar.

UPDATE: Decretul semnat de Iohannis pentru desemnarea lui Oprea ca prim-ministru interimar, publicat in Monitorul Oficial

Decretul prin care presedintele Klaus Iohannis il desemneaza pe Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar al Guvernului Romaniei, "pe perioada imposibilitatii exercitarii atributiilor de prim-ministru de catre Victor Ponta", a fost publicat luni seara in Monitorul Oficial, anunta Agerpres.

In document se arata ca desemnarea lui Gabriel Oprea de catre seful statului se face "in temeiul prevederilor art. 94 lit c), ale art.100 alin (1), ale art.107 alin (3) din Constitutia Romaniei, republicata, precum si ale art.9 din Legea nr.90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, cu modificarile si completarile ulterioare" si "avand in vedere scrisoarea prim-ministrului, domnul Victor-Viorel Ponta".

Decretul pentru "desemnarea unui membru al Guvernului ca prim-ministru interimar", semnat luni de presedintele Klaus Iohannis, a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.445 din 22 iunie.

Reamintim ca Victor Ponta, operat la genunchi in Turcia, i-a scris presedintelui o scrisoare in care anunta ca nu isi poate exercita atributiile de premier si ii propunea presedintelui numele vicepremierului Gabriel Oprea pentru postul de premier interimar.

Luni dupa-amiaza, Oprea a fost la Palatul Cotroceni, unde a avut o discutie de aproximativ 30 de minute cu presedintele Klaus Iohannis.

Ulterior, surse oficiale citate de presa au informat ca presedintele Iohannis nu a semnat inca interimatul la sefia Guvernului pentru vicepremierul Gabriel Oprea si ca asteapta documente medicale care sa ateste ca premierul este in incapacitatea de a isi duce la indeplinire atributiile de prim-ministru.

Potrivit surselor citate, presedintele a considerat ca in acest moment Romania "are premier", pentru ca Victor Ponta nu este in incapacitatea de a conduce Guvernul, ci este doar "in incapacitatea de a merge".

Sursele amintite au mai declarat ca Ponta putea sa isi delege atributiile altui ministru in cazul in care si-a luat concediu medical sau de odihna, fara a fi necesar sa propuna pe altcineva ca interimar la conducerea Executivului.

La scurt timp, premierul Victor Ponta i-a transmis presedintelui Klaus Iohannis actele medicale solicitate, care ii atesta incapacitatea temporara de a-si exercita functia de prim-ministru. Documentele au fost transmise odata cu publicarea acestora si pe pagina de Facebook a premierului.

Gabriel Oprea este unicul vicepremier al Guvernului si este si ministrul al Internelor. El este presedintele UNPR, un partid-cheie pentru pastrarea coalitiei de guvernare. El s-a remarcat in ultimele zile prin declaratii belicoase la adresa PSD, amenintind cu iesirea de la guvernare daca partidul premierului Ponta va modifica "pe furis" Codul Penal.

Gabriel Oprea (fost PSD, ministru in guvernele Nastase, Boc, MR Ungureanu si Ponta) are o biografie tulbure.