Liderii PSD si PNL s-au intalnit marti, separat, cu principalii ambasadori straini din Romania, dupa ce Camera Deputatilor a refuzat sa incuviinteze inceperea urmaririi penale a premierului Victor Ponta. De remarcat ca, in aceeasi zi, Ponta a avut o intalnire cu presa straina acreditata la Bucuresti, in care a agitat spectrul instabilitatii politice si a afirmat ca doar Rusia s-ar bucura de o criza politica in Romania.

Primii care s-au intalnit cu reprezentanti ai ambasadelor straine din Romania au fost liberalii, tema oficiala fiind discutii privind votul prin corespondenta si legile electorale.

Potrivit unui comunicat al PNL, in timpul intalnirii a fost facuta o prezentare a variantei de lege privind votul prin corespondenta depusa in Parlamentul Romaniei si a principalului motiv care a stat la baza acestui demers: asigurarea dreptului deplin la vot al tuturor cetatenilor romani.

"In urma intrevederii de marti s-au stabilit mecanisme de consultare periodica intre PNL si reprezentantii diplomatici acreditati la Bucuresti in vederea imbunatatirii legislatiei electorale, se mai arata in comunicatul PNL.

Partidul National Liberal isi doreste o corecta informare a tuturor asupra intentiei introducerii votului prin corespondenta. Este inadmisibil sa se mai repete situatii precum cele create la alegerile prezidentiale din 2014, cand zeci de mii de romani au stat la cozile umilintei pentru a-si exercita dreptul fundamental la vot, potrivit sursei citate.

Victor Ponta, Calin Popescu Tariceanu si Valeriu Zgonea s-au intalnit cu ambasadorii UE, SUA si Canadei acreditati la Bucuresti

La putin timp dupa aceea, a venit randul premierului Victor Ponta, insotit de presedintii Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si Senatului, Calin Popescu Tariceanu, sa aiba o intalnire cu ambasadorii statelor UE acreditati la Bucuresti, precum si cu ambasadorii SUA si Canadei.

"Am facut o prezentare a punctului nostru de vedere. E normal sa le spunem cum vedem noi lucrurile, cum functioneaza majoritatea, care e pozitia fata de statul de drept, de justitie, de FMI, avem un acord cu CE pe care speram sa nu il pierdem in urma crizei. A fost o intalnire de informare, si-au notat , au transmis acasa", a detaliat ulterior seful executivului, invitat la Antena 3.

Care a fost pozitia principalelor ambasade

Anterior, Ambasada SUA la Bucuresti a transmis ca imunitatea parlamentara nu trebuie folosita pentru blocarea procedurilor judiciare, iar legea trebuie sa se aplice egal pentru toti.

Ambasada SUA a transmis si in cursul diminetii, inaintea inceperii sedintei de plen a Camerei Deputatilor, ca "orice acuzatii de incalcare a legii de catre demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin si fara interferente".

Si Ambasada Marii Britanii a transmis ca Guvernul britanic recunoaste importanta luptei impotriva coruptiei in Romania si necesitatea ca institutiile sistemului judiciar sa poata actiona cu impartialitate si in spiritul unei independente depline.

Ambasada Olandei la Bucuresti a aratat, la randul sau, ca Olanda crede cu tarie ca toti oamenii sunt egali in fata legii, apreciind ca "evolutiile recente din Parlament pun in lumina probleme mai largi legate de atitudinile fata de justitie si coruptie din Romania".