Premierul Victor Ponta s-a intalnit, marti, cu ambasadorii statelor UE acreditati la Bucuresti, precum si cu ambasadorii SUA si Canadei, la intalnire participand si presedintii Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si Senatului, Calin Popescu Tariceanu, au declarat surse oficiale pentru Mediafax. Intalnirea a avut loc dupa ce deputatii au respins cererea Directiei Nationale Anticoruptie pentru urmarirea penala a lui Ponta.

Anterior, Ambasada SUA la Bucuresti a transmis ca imunitatea parlamentara nu trebuie folosita pentru blocarea procedurilor judiciare, iar legea trebuie sa se aplice egal pentru toti.

Ambasada SUA a transmis si in cursul diminetii, inaintea inceperii sedintei de plen a Camerei Deputatilor, ca ¬orice acuzatii de incalcare a legii de catre demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin si fara interferente¬.

Si Ambasada Marii Britanii a transmis ca Guvernul britanic recunoaste importanta luptei impotriva coruptiei in Romania si necesitatea ca institutiile sistemului judiciar sa poata actiona cu impartialitate si in spiritul unei independente depline.

Ambasada Olandei la Bucuresti a aratat, la randul sau, ca Olanda crede cu tarie ca toti oamenii sunt egali in fata legii, apreciind ca ¬evolutiile recente din Parlament pun in lumina probleme mai largi legate de atitudinile fata de justitie si coruptie din Romania¬.

Premierul Victor Ponta este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor in dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat. De asemenea, DNA a cerut Camerei Deputatilor avizarea urmaririi penale pe numele premierului si pentru conflict de interese.

Deputatii au respins, marti, in plenul Camerei, solicitarea DNA de avizare a urmaririi penale a premierului Victor Ponta, si pentru conflict de interese.

Astfel, raportul Comieiei Juridice a Camerei Deputatilor, care a respins solicitarea de incuviintare a urmaririi penale a premierului Victor Ponta, a fost mentinut, marti, de plenul Camerei, 231 din cei 351 de deputati prezenti votand pentru acest aviz de netncepere a urmaririi penale.