Deputatul liberal Raluca Turcan face apel la membrii Consiliului Superior al Magistraturii "sa nu cautioneze sub nicio forma jocul politic pervers al lui Calin Popescu Tariceanu". Presedintele Senatului "s-a asezat cu picioarele pe Constitutie", "cu scopul meschin de a-si pastra functia si de a mai prinde un mandat de parlamentar", sustine vicepresedintele PNL, intr-un comunicat. Replica lui Turcan vine dupa ce Tariceanu a transmis catre CSM o scrisoare de invitatie la o intalnire informala.

Raluca TurcanFoto: Agerpres

Vicepresedintele PNL Raluca Turcan afirma, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca "dupa ce a blocat justitia, Tariceanu vrea sa stea la aceeasi masa cu CSM. Fiecare parlamentar care-si vede de treaba in locul in care a fost ales este batjocorit de seful senatului. El s-a asezat cu picioarele pe Constitutie, pe ordinea de functionare a institutiilor statului chiar din pozitia de numar 2 in stat, cu scopul meschin de a-si pastra functia si de a mai prinde un mandat de parlamentar".

"Fac apel la CSM sa nu cautioneze sub nicio forma jocul politic pervers al lui Calin Popescu Tariceanu", declara deputatul liberal.

Reactia vine dupa ce presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a trimis o scrisoare presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care il invita pe acesta si pe toti membri CSM la o intalnire informala in care sa discute "problemele cu care se confrunta CSM in general, dar in particular, in relatia cu Parlamentul" (Sursa si detalii aici)

Calin Popescu Tariceanu

Calin Popescu Tariceanu

Foto: Agerpres

"Va adresez dumneeavoastra si tuturor membrilor CSM invitatia de a participa la aceasta intalnire. Va propunem de asemenea prezenta la intalnire a unui secretariat tehnic de lucru, din care vor face parte membri ai aparatului de lucru al Senatului si al CSM," scrie presedintele Senatului in scrisoare publicata pe site-ul Senatului. Data si ora intalnirii vor fi stabilite ulterior, dupa ce presedintele CSM va accepta invitatia.

"In viziunea Biroului Permanent al Senatului, dezbaterile ar trebui sa scoata in evident problemele cu care se confrunta CSM in general, dar in particular, in relatia cu Parlamentul. In egala masura, membrii Biroului Permanent al Senatului vor aduce in discutie o serie de aspecte care preocupa Legislativul in relatia cu autoritatea judecatoreasca. Reprezentantii Senatului vor inventaria toate opiniile si propunerile exprimate si, dupa caz, le vor transpune in propuneri legislative sau chiar in amendamente la actuala Constitutie.

Este posibil ca in discutiile ce vor avea loc sa fie invocate, ca argumentatie, o serie de spete concrete. Vreau sa subliniez ca interesul nostru, ca unic organ legiuitor, este directionat spre decelarea unor solutii general aplicabile, care sa elimine eventuale disfunctionalitati, si nu pe solutionarea unor dosare aflate in lucru", incheie Tariceanu.

Tariceanu a lansat propunerea unei intalnire informale cu CSM dupa ce presedintele CSM a depus o sesizare la Curtea Constiutionala privind votul dat de Senat pe cererea DNA de arestare a lui Dan Sova, din 25 martie.

Informatii de background (Sursa)

Dan Sova in Senat

Dan Sova in Senat

Foto: Agerpres

Pe 25 martie 2015, senatorii au votat cererea procurorilor de arestare a senatorului Dan Sova, care a intrunit 79 de voturi pentru, 67 de voturi contra si 5 anulate, dar invocandu-se faptul ca nu a intrunit jumatate din numarul total al senatorilor, aceasta cerere a fost respinsa. Senatul a invocat lipsa cvorumului si nu a mai emis o hotarare, care sa poata fi ulterior atacata la Curtea Constitutionala.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Curtea Constitutionala invocand absenta unei hotarari pronuntate de Senat dupa votul in cazul Sova. Curtea a mai fost sesizata si de presedintele Klaus Iohannis, pe existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre puterile statului.

Curtea Constitutionala, sesizata de presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a admis existenta unui conflict de natura juridica intre Parchetul de pe langa Inalta Curte si Senat, "declansat de refuzul Senatului de a redacta si publica hotararea care atesta rezultatul votului dat in plen" in cazul cererii privind arestarea preventiva a senatorului Dan Sova.

Ca urmare a deciziei CCR, Senatul are obligatia de a redacta hotararea, de a comunica hotararea si de a o publica in Monitorul Oficial. Presedintele Curtii, Augustin Zegrean, a precizat ca hotararea care va fi adoptata si publicata in cazul lui Sova va putea fi atacata ulterior de cei care considera ca este nelegala sau neconstitutionala.

Citeste si: