Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu propune o intalnire informala intre membrii Biroului Permanent al Senatului si membrii Consiliului Superior al Magistraturii "la care participantii sa exprime in mod liber si fara o ordine de zi prestabilita problemele cu care se confrunta in relatia bilaterala si in exercitarea atributiilor constitutionale intre cele doua institutii". Solicitarea vine dupa ce CSM a sesizat Curtea Constitutionala invocand absenta unei hotarari pronuntate de Senat dupa votul in cazul Sova.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres
  • Redam integral declaratia de presa transmisa de Senat

In ultimul timp, si-au facut simtita prezenta in spatiul public si in relatia bilaterala o serie de diferente de abordari si opinii intre Senatul Romaniei si Consiliul Superior al Magistraturii. Ele s-au manifestat prin declaratii publice polemice ale unor reprezentanti ai celor doua institutii si prin sesizarea inaintata Curtii Constitutionale a Romaniei de catre CSM.

Avand in vedere aceasta imprejurare, faptul ca Parlamentul se afla intr-o faza avansata de definitivare a proiectului de lege pentru modificarea Constitutiei si necesitatea promovarii dialogului intre autoritatile statului pentru solutionarea unor potentiale disfunctionalitati, maine 15 aprilie a.c., voi face urmatoarea propunere membrilor Biroului Permanent al Senatului:

Organizarea cat mai curand posibil, la Palatul Parlamentului, a unei intalniri informale intre membrii Biroului Permanent al Senatului si membrii CSM, la care participantii sa exprime in mod liber si fara o ordine de zi prestabilita problemele cu care se confrunta in relatia bilaterala si in exercitarea atributiilor constitutionale intre cele doua institutii. Apreciez ca, in urma unui astfel de dialog constructiv, vor putea fi identificate o serie de probleme pe care Parlamentul le-ar putea solutiona in viitorul apropiat in cadrul procesului legislativ.

Voi ruga membrii Biroului Permanent al Senatului sa exprime un punct de vedere la urmatoarea sedinta a BP dupa ce-si vor fi consultat colegii din grupurile parlamentare in legatura cu oportunitatea unei astfel de intalniri si cu formatul dezbaterilor pe care il vom propune CSM.

Calin Popescu-Tariceanu

Presedintele Senatului

Pe data de 25 martie, senatorii au votat cererea procurorilor de arestare a senatorului Dan Sova, care a intrunit 79 de voturi pentru, 67 de voturi contra si 5 anulate, dar invocandu-se faptul ca nu a intrunit jumatate din numarul total al senatorilor, aceasta cerere a fost respinsa. Senatul a invocat lipsa cvorumului si nu a mai emis o hotarare, care sa poata fi ulterior atacata la Curtea Constitutionala. Or, CSM ar urma sa invoce tocmai absenta unei hotarari in cazul Sova si sa solicite Curtii sa oblige Senatul sa o redacteze, care hotatare ar putea ulterior sa fie atacata la randul ei la CCR.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constitutionala invocand absenta unei hotarari pronuntate de Senat dupa votul in cazul Sova. Curtea a mai fost sesizata si de presedintele Klaus Iohannis, pe existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre puterile statului.

Curtea Constitutionala, sesizata de presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a admis existenta unui conflict de natura juridica intre Parchetul de pe langa Inalta Curte si Senat, "declansat de refuzul Senatului de a redacta si publica hotararea care atesta rezultatul votului dat in plen" in cazul cererii privind arestarea preventiva a senatorului Dan Sova.

Ca urmare a deciziei CCR, Senatul are obligatia de a redacta hotararea, de a comunica hotararea si de a o publica in Monitorul Oficial. Presedintele Curtii, Augustin Zegrean, a precizat ca hotararea care va fi adoptata si publicata in cazul lui Sova va putea fi atacata ulterior de cei care considera ca este nelegala sau neconstitutionala.UPDATE 3 Tariceanu: Senatul se va conforma deciziei Curtii Constitutionale. In 25 de ani nu s-au mai publicat hotarari negative