Delegatii liberali din toata tara se reunesc vineri si sambata, la Palatul Parlamentului, in Congresul extraordinar, respectiv Congresul ordinar pentru modificarea statutului PNL, alegerea noii conduceri, desemnarea candidatului la alegerile prezidentiale. Acesta este primul test de legitimare interna pentru liderul interimar al partidului, Klaus Iohannis, test venit pe fondul unor miscari ezitante ale acestuia, dar si in timp ce Tariceanu ori Antonescu incearca sa ramana in cartile puterii.

Crin Antonescu si Klaus IohannisFoto: Agerpres
  • Alegerea conducerii PNL - Suita de incercari petru Iohannis

Noua conducere a PNL va fi aleasa sambata, in Congresul ordinar convocat prin Congresul extraordinar de vineri. Primarul Sibiului candideaza pentru sefia PNL impotriva senatorului Ioan Ghise, fost primar al Brasovului, vechi membru al PNL.

Acesta va constitui si primul test de legitimare interna a lui Klaus Iohannis ca lider al PNL, urmand sa stabileasca nivelul de autoritate pe care il va avea actualul presedinte interimar al partidului.

De asemenea, Congresul ordinar va alege si celelalte functii de la varful PNL, viitorul presedinte al partidului urmand sa conduca secondat de vicepresedinti alesi uninominal, ceea ce inseamna ca acesta nu-si va putea impune automat in totalitate propria echipa de leadership.

Proiectul noului statut al PNL, supus aprobarii forului suprem al partidului, prevede ca cei 31 de vicepresedinti ai PNL vor fi alesi uninominal in congres, iar atributiile lor ca vor fi stabilite ulterior de Biroul Politic National (BPN) si Delegatia Permanenta.

Secretarul general al partidului va fi propus de presedinte si validat de Biroul Politic National.

La randul sau, BPN-ul va avea ca membri de drept liderii filialelor judetene PNL, liderii si viceliderii grupurilor parlamentare, liderul europarlamentarilor PNL, primarii de municipii-resedinta de judet si presedintii de consilii judetene.

Pana in ajunul Congreselor, Iohannis se bucura de sustinerea declarata a majoritatii organizatiilor judetene ale PNL atat pentru sefia partidului, cat si pentru candidatura la alegerile prezidentiale din toamna-iarna.

  • Iohannis, profilul unui prezidentiabil: relatiile cu Rusia, gazele de sist

Asa cum se contureaza din propriile sale declaratii publice, profilul de prezidentiabil al lui Klaus Iohannis indica o revitalizare a relatiilor Romaniei cu Rusia, dupa cei zece ani de orientare aproape antiruseasca a lui Traian Basescu asupra relatiilor externe ale Romaniei.

Intr-un interviu recent pentru Adevarul, Iohannis a apreciat ca exista posibilitati pentru ca Romania sa aiba legaturi mai stranse cu Rusia si China. "Nu exclud relatii cu altii. Relatia noastra cu Moscova e neglijata, de aceea e proasta. O relatie cultivata e net superioara uneia care se bazeaza pe afirmatii facute cu avioane, bombardiere", a afirmat Klaus Iohannis, la Adevarul Live.

Un alt subiect care capata importante valente geopolitice, gazele de sist, este tratat de Iohannis in linia PNL: explorare, da, exploatare, sa mai asteptam.

"Explorarea, da. Exploatarea, parerea mea, putem sa o lasam mai incet. Trebuie sa stii ce ai. Exploatarea este inca discutabila. Urmarile nu sunt suficient de bine studiate. Cred ca nu intotdeauna trebuie folosit tot ce se poate, tehnologic. Lumea nu se termina nici maine, trebuie sa avem rabdare si sa asteptam tehnologii mai bune, dar trebuie sa le lasam ceva si celor care vin dupa noi. Daca ne apucam sa exploatam salbatic, exista riscul ca se epuizeaza resursele. In anumite domenii, trebuie sa avem si rabdare, sa vedem cum evolueaza piata, cum evolueaza tehnologia", crede actualul presedinte interimar al PNL.

Recent, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a auzat ca Moscova colaboreaza in secret cu organizatiile de mediu care fac campanie impotriva exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica in Europa, intr-o incercare de a mentine dependenta continentului de importurile de gaze din Rusia. "Am intalnit aliati care pot confirma ca Rusia, ca parte a sofisticatelor sale operatiuni de informare si dezinformare, s-a implicat activ impreuna cu asa-numitele organizatii neguvernamentale - acele organizatii de mediu ce duc campanii impotriva gazelor de sist - pentru a mentine dependenta Europei de importurile de gaz rusesc. Asta e interpretarea mea", a spus Rasmussen, citat de The Guardian.

Klaus Iohannis a avut de-a lungul timpului si probleme cu Agentia Nationala de Integritate. In 24 aprilie 2013, ANI anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in incompatibilitate intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor S.C. Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

In septembrie 2013, Klaus Iohannis a castigat procesul intentat ANI, insa ANI a facut recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Primarul Sibiului a aratat ca va renunta la functia publica, daca instanta il va gasi incompatibil.

"Nu consider ca voi pierde procesul, iar daca va fi situatia atunci vom discuta. Nu o sa fiu eu cel care se cramponeaza de o functie publica. Daca vreo instanta constata ca sunt incompatibil evident ca voi renunta la functia publica", a raspuns liderul PNL, citat de Mediafax.

El a aratat ca legea trebuie schimbata, pentru a scoate din starea de incompatibilitate primarii care fac parte din adunarile generale ale asociatiilor de dezvoltare intracomunitara. "Parerea mea este ca legea trebuie modificata, fiindca este o incompatibilitate de tip public-public foarte speciala si specifica datorita constructiei asociatiilor de dezvoltare intercomunitara rezultate din negocierea din Comisia Europeana avem aceste structuri unde operatorii in special pe apa, canal sunt 100% in mana publica, actionarii fiind de regula consiliile locale, mai generic unitatile administrativ-teritoriale", a spus el.

Semnalul sau avea sa fie ascultat, majoritatea PSD-UNPR-PC trecand prin Parlament, marti, modificarile legislative, cu concursul deputatilor liberali, care s-au abtinut de la vot.

  • Intoarcerea lui Crin Antonescu

O candidatura a lui KLaus Iohannis pentru Cotroceni este amenintata si de fostul lider al liberalilor Crin Antonescu. Acesta a declarat ca nu mai vrea sa candideze, insa nu a exclus posibilitatea.

Antonescu a afirmat joi seara, la Realitatea TV, ca viitorul candidat al dreptei unite va fi desemnat dintre el si Iohannis. " Ca sa fiu foarte sincer, eu nu cred ca avem nevoie de foarte multe sondaje. Cu tot respectul, foarte sincer, si pentru domnul Predoiu, si pentru PDL. Intrebarea este dupa parerea mea, in acest moment, din dreapta, daca este Klaus Iohannis, sau daca sunt eu", a declarat fostul presedinte liberal. Antonescu sustine insa ca Iohannis va fi candidatul cel mai potrivit sa intre in cursa electorala din partea Dreptei politice.

Declaratiile lui Crin Antonescu pare, insa, mai degraba o sperietoare pentru "disidentii" din PNL, care pun la indoiala autoritatea lui Iohannis.

  • Reorientarea europeana a PNL, de la ALDE la PPE

Liberalii vor trebui sa valideze in Congres si trecerea PNL de la grupul politic european ALDE (Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa) la PPE (Partidul Popular European).

Majoritatea organizatiilor judetene s-au exprimat pentru schimbarea afilierii europene a PNL, decise de Crin Antonescu imediat dupa alegerile europene din 25 mai.

Reorientarea PNL si conditiile acesteia au constituit un nou motiv de revolta in cadrul partidului, impotriva lui Crin Antonescu si a lui Klaus Iohannis.

Europarlamentarul PNL Norica Nicolai l-a acuzat pe Crin Antonescu ca a decis trecerea PNL la PPE pentru a obtine functia de vicepresedinte al Parlamentului European pentru sotia lui, eurodeputatul Adina Valean.

"Crin Antonescu nu cred ca mai poate reveni vreodata in fruntea PNL sau sa mai fie candidat la alegerile prezidentiale. Din pacate, pentru un pret prea mic, Crin Antonescu a pierdut partidul. Ca sa isi puna sotia vicepresedinte al Parlamentului European, Crin Antonescu a renuntat la tot", a acuzat ea, miercuri, la Realitatea TV.

Nicolai i-a reprosat astfel fostului lider liberal ca si-a indus in eroare colegii de partid, cand le-a spus ca PNL va adera imediat la PPE, in conditiile in care apartenenta partidului la ALDE era prevazuta in statutul PNL, care se poate modifica doar prin Congres. Astfel, ea a aratat ca abia din toamna europarlamentarii PNL vor putea trece in bancile PPE.

In replica, Crin Antonescu a sustinut ca desemnarea pentru functia de vicepresedinte al PE era oricum oferita sotiei sale si de ALDE.

"Doamna Norica Nicolai putea sa ma atace. S-a descalificat. Vorbesc despre mahalaua noastra. De multi ani, liberalii doresc sa mearga in PPE. De ani de zile, liberalii deplang decizia prosteasca din 2003 de a ramane in ALDE", a spus Antonescu la Realitatea tv.

El a primit, insa, replica liderului grupului ALDE, belgianul Guy Verhofstadt, care a intrat in direct la postul Antena 3 pentru a dezminti ca el i-ar fi oferit Adinei Valean nominalizarea pentru functia de vicepresedinte al Parlamentului European.

"Este exact opusul", a spus fostul premier belgian, aratand ca Antonescu i-a cerut, de fapt, functia de vocepresedinte PE pentru sotia sa.

  • Alianta interna cu PDL - numai cu pastrarea denumirii PNL

Organizatiile liberale au acceptat, in cea mai mare parte, alianta promovata de Crin Antonescu cu PDL, pentru unificarea dreptei. Organizatiile PNL au restrans, insa, marja de manevra, in negocierile cu PDL, impunand prin proiectul noului statut al liberalilor ca denumirea si identitatea PNL sa ramana neschimbate.

Comisia de statut a PNL a aprobat vineri amendamentul initiat de presedintele de onoare al liberalilor, Mircea-Ionescu Quintus, potrivit caruia in statut se stipuleaza ca denumirea, identitatea, traditia istorica si unitatea sunt valori imuabile ale partidului.

"Intreaga denumire, identitatea, traditia istorica si unitatea sunt valori imuabile ale PNL", prevede amendamentul adoptat la articolul 74 din statutul PNL, citat de Agerpres.

Codnucerea liberalilor a fost insa fortata sa introduca acest amendament, sub presiunea lui Calin Popescu-Tariceanu, exclus din partid, si a Grupului sau de Initiativa pentru Pastrarea Identitatii Liberale, care au denuntat alianta PNL cu PDL si iesirea liberalilor din ALDE, ca miscari prin care partidul isi pierde identitatea.

Pozitia PNL a fost potrivnica PDL si marti, cand s-a abtinut de la votul pe modificarea regimului incompatibilitatii alesilor locali, si miercuri, la votul asupra declaratiei Parlamentului, prin care se cere demisia presedintelui Traian Basescu in urma scandalului "Bercea Mondial - Mircea Basescu", declaratie initiata de Calin Popescu Tariceanu, adversarul actualei conduceri a PNL.

PNL-istii nu s-au impotrivit declaratiei propuse de Tariceanu, asa cum au facut PDL si PMP, ceea ce l-a facut pe premierul VIctor Ponta sa afirma ca "USL a existat azi".

  • Tariceanu isi face partid si candideaza la presedintie

Inainte de alegerile prezidentiale din toamna, din electoratul PNL mai "musca" si fostul presedinte al PNL Calin Popescu Tariceanu, fost rpim-ministru, care a anuntat ca isi face partid si candideaza in cursa pentru Cotroceni.

"Vom initia imediat toate procedurile necesare infiintarii legale a unui nou partid liberal, inclusiv strangerea de semnaturi si adeziuni. Noi vom tine vie flacara liberalismului in Romania. Simultan, vom initia actiunea de strangere a semnaturilor necesare inscrierii legale a candidaturii la presedintia Romaniei a subsemnatului, Calin Popescu-Tariceanu", a afirmat Tariceanu.

Tariceanu, care a primit functia de presedinte al Senatului de la PSD, se bucura si de sustinerea liderilor ALDE Guy Verhofstadt si Graham Watson.

Cu sanse mici de a ajunge presedinte, potrivit tuturor sondajelor, Tariceanu ajuta viitorul candidat al PSD-UNPR-PC la prezidentiale.

De asemenea, ALDE i-a luat apararea si lui Mircea Diaconu, fata de care Agentia Nationala de Integritate a facut demersuri la Parlamentul European pentru invalidarea mandatului lui de europarlamentar, ca urmare a interdictiilor de a ocupa functii publice, dupa ce a fost declarat incompatibil si de catre instantele de judecata. Liberalii europeni l-au invitat, insa, pe Diaconu in randurile lor, ca eurodeputat independent, afiliat ALDE - o alta lovitura data PNL inainte de prezidentiale.