Prim-vicepresedintele demisionar al PNL, Klaus Iohannis, a declarat, sambata, ca retragerea lui Crin Antonescu din cursa pentru prezidentiale reprezinta un gest unic in ultimii 24 de ani, al unui mare om politic, el aratand ca Antonescu a renuntat la candidatura pentru a intari PNL.

"Astazi am vazut un gest al unui mare om politic: Crin Antonescu. Am asistat la un gest unic, in ultimii 24 de ani, facut de un om politic cu o pozitie foarte puternica, foarte bine plasat, care a renuntat la toate acestea pentru a intari partidul", a precizat Iohannis, intr-un comunicat remis Mediafax.

Iohannis a precizat ca prin decizia luata, Crin Antonescu a dovedit ca pune interesul partidului si al Romaniei inaintea propriului interes si a propriei cariere politice.

"Consider ca, prin gestul facut astazi, Crin Antonescu ramane cel mai valoros om al Partidului National Liberal si sper si imi doresc ca impreuna sa reusim sa intarim PNL si sa atingem impreuna obiectivele politice pe care si le propune Partidul National Liberal", a mai spus Iohannis.

Presedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, a anuntat, sambata, ca nu va candida la Presedintia Romaniei si ca pune capat si interimatului pe care il are la conducerea acestei formatiuni politice.

"Constient ca este intru totul urgent ca efortul de unificare a dreptei sa faca pasi cat mai concreti inainte, ca este absolut urgent ca un candidat al dreptei unite sa fie desemnat, anunt intentia de a nu candida la Presedintia Romaniei si de a favoriza in acest fel desemnarea grabnica, rapida, pana la sfarsitul acestei luni sau cel tarziu pana la 15 iulie a unui candidat care sa fie acceptat mai usor de tot ceea ce inseamna forta politica de drepta sau cel putin cu aceasta pretentie, de tot ceea ce insemana presa de dreapta sau cel putin cu aceasta pretentie, de toti cei care vor sa faca din Romania o tara pentru poetoni si nu pentru baroni", a spus Antonescu.

  • Valeriu Zgonea: Era normal sa nu mai candideze daca proiectul USL s-a destramat

'Ce trist! Cine sa-l voteze? Daca proiectul USL l-a destramat domnia sa, era normal sa nu mai candideze. Din punctul meu de vedere, nu e o mare pierdere pentru Romania si este un castig', a spus presedintele Camerei Deputatilor, citat de Agerpres.

Intrebat daca l-a luat prin surprindere anuntul lui Crin Antonescu, Zgonea a spus: 'Dupa ce a facut cu USL si dupa cum isi bate joc de un partid de 100 de ani vechime nu ma mai surprinde nimic la domnia sa'.

'Pentru mine este o mare dezamagire. Este un politician care si-a dezamagit in primul rand membri de partid, dupa aceea cetatenii Romaniei si probabil ca mai sunt si altii dezamagiti. Probabil ca se dedica familiei si ii urez succes. In rest nu comentez. Stiti cum se spune in romana: numai de bine.(...) El este mort politic de foarte mult timp, i-am spus si am repetat acest lucru. Cariera sa politica s-a incheiat in momentul in care a decis, personal, sa rupa PNL din USL si sa dezamageasca electoratul. Rezultatul pe care l-a luat la europarlamentare este direct proportional in alte state... Presedintii partidelor care au luat un astfel de rezultatul dezastruos si-au dat demisia. Domnia sa trebuia sa faca acest lucru. Dar a facut un circ: ma asez interimar, dupa aceea... E o dezamagire atitudinea domniei sale si comportamentul politic. Daca ar fi un om vertical: domne' imi dau demisia, nu mai candidez la nicio functie, las pe altcineva sa conduca PNL', a declarat Zgonea.

El a spus ca e treaba fortelor de dreapta sa se uneasca si sa gaseasca un candidat redutabil pentru alegerile prezidentiale, intrebat in acest sens. 'Am vazut ca unii candidati au luat 3%, unii 5%, poate adunati dau de un 15-20 %', a spus liderul social-democrat.

  • Vicepresedinte PNL Norica Nicolai a declara ca este un gest pe care nu si-l poate explica

"Pentru mine decizia lui Crin Antonescu este una inexplicabila si dati-mi voie sa nu fac niciun comentariu inainte de a avea o discutie cu domnia sa si acest lucru se va intampla in Biroul Politic care va fi convocat luni. Intotdeauna in politica am afirmat ca fiecare are filosofia propriei atitudini. Nu stiu ce a generat atitudinea domnului Antonescu si pentru binele PNL ma feresc sa fac comentarii in buna traditie romaneasca", a spus Norica Nicolai, care a participat sambata la o conferinta de presa a PNL Cluj, ce a avut loc dupa o sedinta a Biroului Permanent intrunit ca urmare a arestarii preventive a liderului filialei, Horea Uioreanu.

  • Marius Nicoara, vicepresedinte al PNL, a afirmat si ca decizia lui Crin Antonescu a fost o surpriza.

"Am fost convocati luni si nu pot sa comentez nimic mai mult decat ca este si pentru mine o surpriza aceasta decizie, dar pana nu cunoastem exact resorturile acesteia nu putem sa comentam. Din cate am inteles, domnul Crin Antonescu a spus ca este o demisie pe care o face pentru o coagulare certa a dreptei si pentru binele PNL. Mai mult nu stim", a declarat Marius Nicoara.

  • Catalin Ivan (PSD): Antonescu nu e sustinut de Basescu, era logic sa-si retraga candidatura la prezidentiale

"Era logic sa se retraga, din moment ce nu a avut niciodata sustinerea lui Traian Basescu. Probabil ca in planurile lui Basescu sunt alti candidati pe care i-a tot vehiculat de-a lungul timpului. Niciodata nu a spus ca ar fi si Crin Antonescu un bun presedinte", a declarat purtatorul de cuvant al PSD, europarlamentarul Catalin Ivan.

El a spus ca, in consecinta, retragerea lui Antonescu din cursa pentru prezidentiale este una logica. "Pe partea dreapta, fie ca esti in PNL, PDL, PMP sau alte formatiuni politice, daca nu te sustine Basescu, nu ai nicio sansa. Deci retragerea lui Crin Antonescu este una logica", a adaugat Ivan.

  • Ioan Munteanu (PSD): Decizia lui Antonescu deschide calea lui Victor Ponta catre Cotroceni

Retragerea lui Crin Antonescu din cursa pentru alegerile prezidentiale deschide calea lui Victor Ponta catre Cotroceni, a declarat pentru Mediafax deputatul PSD Ioan Munteanu. Acesta sustine ca Antonescu ar fi fost fortat sa renunte la candidatura.

"Revad scena din anul 2004 dintre Stolojan si Basescu. Decizia lui Crin Antonescu a fost acum cu sfatul lui Traian Basescu. Este clar ca dreapta face tot ce se poate ca sa aiba o sansa candidatul propriu la prezidentiale. Dar Klaus Iohannis nu are nicio sansa, iar alegerile se vor termina din primul tur, pe 2 noiembrie. Decizia lui Crin Antonescu face foarte bine PSD, iar Victor Ponta va fi cu siguranta presedintele Romaniei", a afirmat Ioan Munteanu.

  • Laszlo Borbely (UDMR): E un calcul pragmatic

"E un calcul pragmatic. In primul rand, domnul Crin Antonescu, PNL de fapt, a cam pierdut alegerile, a obtinut un rezultat sub asteptari. Au date, sondaje, ca ar avea mai putine sanse sa castige Presedintia. Deci e un calcul al PNL, care, impreuna cu cei de la PDL, cauta un alt candidat, care sa il bata pe candidatul PSD. Probabil ca anuntul vine si dupa discutiile cu PDL", a declarat vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, pentru Mediafax.

Acesta a adaugat ca, in acest moment, scena politica romaneasca inregistreaza o situatie unica dupa 1990, intrucat mai sunt doar cateva luni pana la alegerile prezidentiale si nu sunt cunoscuti candidatii la Presedintie.