Decizia de a demisiona de la sefia partidului daca PNL nu va lua 20% la alegerile europarlamentare este “ireversibila, dar nu atat de dramatica”, a declarat liderul liberal Crin Antonescu intr-un interviu pentru HotNews.ro. Acesta a precizat ca partidul are in prezent 18,5% in sondaje. Intrebat daca nu este foarte aproape de momentul depunerii mandatului, daca cifrele se mentin, Antonescu a afirmat: “Dar de ce credeti ca il privesc cu spaima? Poate il privesc cu usurare”. Presedintele PNL a vorbit si despre cine ar putea fi succesorul sau, dar si cand ar putea fi organizat un congres pentru un nou presedinte al partidului.

Crin Antonescu in studioul HotNewsFoto: Hotnews

Crin Antonescu a sustinut ca prim-vicepresedintele PNL “are toate atributiile de a opera in locul presedintelui in absenta acestuia (…) deci Klaus Iohannis preia in acel moment conducerea administrativa si se decide partidul cand si cum face un congres pentru un nou presedinte”.

Din punctul meu de vedere, daca am fi intr-o asemenea situatie (…) avand in vedere durata foarte scurta pana la prezidentiale, un congres se poate face si dupa alegerile prezidentiale, pentru ca partidul poate fi gestionat, are toata structura de functionare, cu un prim-vicepresedinte care preia toate atributiile presedintelui”, a explicat liderul liberal.

  • Amintim ca presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat in urma cu o luna pentru ziarul Adevarul ca un scor la europarlamentare de “sub 20 ar fi foarte rau si ar genera schimbari foarte serioase”. Intrebat daca si-ar prezenta demisia din fruntea PNL intr-o astfel de situatie, Antonescu a raspuns: "Nu inainte de a-i schimba si pe altii".
  • Ulterior, el a confirmat ca isi va prezenta demisia de la conducerea partidului in cazul unui scor sub 20%. (Detalii aici)

Declaratiile integrale acordate HotNews.ro de catre presedintele PNL Crin Antonescu pe aceasta tema

Dan Tapalaga: Cat are PNL in sondaje acum?

Crin Antonescu: Ultimul pe care l-am vazut are 18,5%. Cred ca de altfel a si fost publicat. Nu e al nostru, e un sondaj facut de un centru, cred, nu stiu daca nu de pe la Cluj. Am vazut ieri, alaltaieri circulate cifrele si bat intr-adevar cu ale noastre.

D. Tapalaga: Cat de ferma e decizia de a demisiona din fruntea PNL daca partidul nu obtine 20%?

Crin Antonescu: E foarte ferma si e foarte simpla.

D. Tapalaga: Ireversibila?

Crin Antonescu: Este ireversibila, dar nu e atat de dramatica.

D. Tapalaga: Fara razgandiri?

Crin Antonescu: Nu, fara razgandiri, pentru ca nu sunt decat in propaganda Antena 3 si RTV. Bun, nu mai zic B1 si restul, Evenimentul Zilei, ca alea sunt basca. Alea sunt traditionale.

D. Tapalaga: Chiar toti sunt propaganda? Mai fac unii si presa.

Crin Antonescu: Nu, eu vorbesc de linii. Asa, ca se mai suie unii in masina cu alte ganduri, asta e alta treaba, mai merg cate o statie. Nu m-am razgandit in legatura cu multe lucruri si chiar nu imi vine unul in minte. Dar e un lucru simplu si care nu trebuie… eu inteleg de ce el a fost… eu l-am spus asa, in treacat, n-a fost un mesaj pe care am vrut sa-l dau. Intr-o discutie despre tinte, despre cum ne organizam aceasta campanie, am… un fel de apropo. Si am fost intrebat de scorul asta, n-am spus, eu am spus ca tinta e alta. Dupa aceea sigur ca s-a facut din asta o tema de campanie. De parca toti cetatenii Romaniei, si asa putin interesati din pacate de toate aceste alegeri europarlamentare, ar avea drept miza daca pleaca Antonescu sau nu pleaca. Dupa aceea s-a rastalmacit. Adica povestea asta a fost privita aproape ca un fel de sinucidere, ca nu stiu… Pur si simplu depun mandatul de presedinte. Si sigur ca daca il depun o sa ne organizam in asa fel incat altcineva sa preia chestiunea asta.

D. Tapalaga: Daca cifrele raman astea, 18,5%, sunteti foarte aproape de momentul depunerii mandatului.

Crin Antonescu: Dar de ce credeti ca il privesc cu spaima? Poate il privesc cu usurare. Nu am spus prin asta cum se rastalmaceste si dupa aceea nici ca ma retrag din politica. Se poate si asta. Nici ca mai candidez sau nu mai candidez, sunt alte subiecte. Am spus ca din calitatea de presedinte, vrand-nevrand de manager al partidului, pe o operatiune foarte concreta, cum le-am cerut si altora, ma voi supune si eu acestei grile.

D. Tapalaga: 20%

Crin Antonescu: 20%

D. Tapalaga: Nu se modifica cifra.

Crin Antonescu: Nu, cum sa se modifice cifra?

D. Tapalaga: Credeam ca daca aveti 18,5% in sondaje mai coborati putin. Demisionez la 16% sau…

Crin Antonescu: Aici doriti sa ma jigniti si nu stiu de ce faceti asta.

D. Tapalaga: Nu, incercam sa vedem daca nu reevaluam pozitiile, pentru ca politica romaneasca e o politica a reevaluarilor, dupa cum bine stiti si dumneavoastra. N-a fost intentia mea sa va jignesc.

Crin Antonescu: Nu. Stati putin ca nu e niciun fel de nenorocire. Probabil ca n-o sa se intample. Dar n-are rost acum sa ne afundam in pronosticuri. Dar si daca se intampla, repet, nu e nicio nenorocire, nici pentru mine, nici pentru PNL, nu se intampla nimic. Nu am spus ca plec din partid, n-am spus ca plec din politica, pur si simplu… PNL trebuie sa ia 20% acum pentru ca cel putin in viziunea mea, si pe asta am incercat sa o insuflu si altor colegi, nu mai putem sa facem politica in PNL asa: domne’, ciugulim si noi ce-o iesi, ca vedem noi dupa aia cu cine facem guvern; daca nu cu Basescu, cu PSD, daca nu cu PSD cu Basescu, mai vedem. Nu. Eu am pornit - si pe tot acest mandat de 5 ani din care 4 am fost in opozitie - am pornit pe o idee, pe un anumit proiect, pe un anumit destin al PNL, destin care nu se poate implini daca nu atingi acum un 20% la aceste europarlamentare, cand ai toate sansele sa o faci.

D. Tapalaga: Riscul sa nu-l atingeti cu Mircea Diaconu candidat, poate mai ciupeste si el de la liberali; cu Tariceanu atarnat la butoniera domnului Ponta, poate mai ciupeste si el din scorul PNL si va treziti sub 20.

Crin Antonescu: Deci Tariceanu a ciupit multe la viata lui si poate va mai ciupi, uite presedintia Senatului. Ii mai pica. Dar voturi, sa ia voturi de la PNL care sa se duca la PSD doar pentru ca el acum este acolo ca bradul cel frumos la turci, nu se va putea. Revenind la acest 20% si la proiect, pai daca nu facem acum 20%, daca partidul nu are capacitatea asta de mobilizare, de organizare, de incredere, atunci sigur ca e greu de facut proiectul pe care mi l-am dorit eu. Si daca nu se face proiectul pe care mi l-am dorit eu, atunci evident ca e normal sa ma dau la o parte din acea pozitie si sa adaptam la realitate si pretentiile, si altceva. Nu e nimic dramatic in asta, e doar simplu si consecvent.

Iar asta cu Diaconu este, cum sa va spun, un tambalau. Nu vorbesc de Mircea Diaconu, ci de cei care incearca sa acrediteze ideea ca daca va candida Mircea Diaconu e o lovitura pentru PNL. Mircea Diaconu va lua niste voturi, nu stiu cate, nu stiu de unde, dar daca PNL e un partid care cade in alegeri din cauza ca Mircea Diaconu a candidat independent, atunci sa cada. Nu cred ca se va intampla asta.

D. Tapalaga: Ca posibil succesor, daca se intampla 20%, Klaus Iohannis sau altcineva? Sau sunt multi, cum zic presedintii?

Crin Antonescu: Presedintii! Ce, eu sunt orice presedinte? E o problema succesiunea in PNL, dupa cum e o problema succesiunea in orice partid din Romania. E o mare problema, e o criza de lideri. Cred ca nu numai in Romania, dar sa nu ne extindem. Uitati-va ce s-a intamplat cu PDL post-Basescu, sa spunem. Uitati-va ce s-ar intampla maine, nu ca Ponta ar fi un mare lider, dar macar sprijinit de pozitia de prim-ministru e acolo. Luati-l de acolo si imaginati-va maine cam cine ar fi un lider credibil, puternic in PSD.

D. Tapalaga: Dragnea abia asteapta.

Crin Antonescu: Bun. Nu e usor nici in PNL. Sigur ca sunt oameni buni, dar de la oameni buni si pana la a acredita un presedinte in opinia publica si in interiorul partidului e o distanta. Cert este ca in acest moment, daca - sa dezvolt ipoteza asta, vad ca va place si eu sunt un om care vreau sa fac bucurii altora; nu mi-a dat Dumnezeu darul sa cant, sa fac alte lucruri frumoase, sa pictez, uite analizez posibilitatea - avem un prim-vicepresedinte care are toate atributiile de a opera in locul presedintelui in absenta acestuia - demisie, boala, alte lucruri, Doamne fereste, nu s-au intamplat - deci Klaus Iohannis preia in acel moment conducerea administrativa si se decide partidul cand si cum face un congres pentru un nou presedinte. Din punctul meu de vedere, daca am fi intr-o asemenea situatie - ca trebuie sa te gandesti la toate, asa e normal; nu cred ca vom fi - dar eu cred ca aceasta situatie sau avand in vedere durata foarte scurta pana la prezidentiale, un congres se poate face si dupa alegerile prezidentiale, pentru ca partidul poate fi gestionat, are toata structura de functionare, cu un prim-vicepresedinte care preia toate atributiile presedintelui.

Citeste si: