​Victor Ponta “poate sa si vrea in continuare” sa se vada cu presedintele rus Vladimir Putin, a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro presedintele PNL Crin Antonescu, precizand ca au existat demersuri pentru o astfel de intrevedere. “Domnul Ponta pare a avea un pronuntat gust de colectionar. Cam numai Putin ii lipseste”, a afirmat liderul liberal. Antonescu a sustinut ca “premierul evita sa se pronunte” in ce priveste actiunile Rusiei si i-a cerut sa se delimiteze de afirmatiile consilierului sau Ionel Blanculescu. Acesta din urma a declarat ca scutul antiracheta si majorarea numarului de soldati americani fac din Romania o "tinta perfecta (...) nelipsita de acum inainte din niciun plan de atac armat”.

Crin AntonescuFoto: HotNews.ro

Declaratiile integrale acordate HotNews.ro de catre presedintele PNL Crin Antonescu, pe tema actiunilor Rusiei

Dan Tapalaga: Occidentul e acum impartit in doua tabere mari, in ce priveste relatia cu Rusia, dupa episodul Crimeea. Unii sunt mai intelegatori, precum dl Schulz pe care l-ati criticat zilele trecute, altii mai radicali. Care ar trebui sa fie pozitia Romaniei?

Crin Antonescu: E o parere strict personala aici, nu am avut o dezbatere in partid pe chestiunea asta. Eu cred ca Romania nu are de ales intre doua tabere. Poate ca discutia asta se poate purta in Franta. Dar Romania acolo unde se afla pe harta lumii si in toata aceasta harta a tuturor spaimelor si suspiciunilor nu are decat sa se afle in tabara celor care sunt hotarati, au maxima determinare, pe o pozitie ferma in raport cu Rusia. Atentie, ferma nu inseamna un nou razboi rece generat de noi. Ferma nu inseamna sa nu tii cont cu realism de ce inseamna Rusia, de relatiile extrem de complicate si ale Europei, si ale Americii cu Rusia.

Ferm inseamna sa gandesti si sa actionezi altfel decat domnul Schulz. Adica e adevarat ca oricine vrea energie ieftina, e adevarat ca toate tarile Uniunii Europene, mai cu seama Germania, au energie ieftina. Dar in momentul in care spui, ca dl Schulz, ca asta e sensul Uniunii Europene, sa obtina energie la preturi rezonabile si ca noi asa ne dovedim credibilitatea, nu esti intr-o atitudine ferma.

Atitudine ferma inseamna sa spui: da, Uniunea Europeana inseamna aceste valori si le vom apara chiar daca va fi nevoie sa avem energie mai scumpa, acestea sunt politicile Uniunii Europene, acestea sunt promisiunile pe care le-am facut si acestea sunt garantiile de securitate pe care le avem, care nu se pot negocia la maniera ca daca ai luat Crimeea, bun, sa fii sanatos, e un fapt implinit. Sigur ca e un fapt implinit, sigur ca nu intra nimeni cu trupele acum in Crimeea sa o ia sa o dea inapoi la Ucraina. Dar nu poti trata cu atata usurinta si nu amestecand registrele.

Din punctul asta de vedere, Romania trebuie sa fie de partea celor care doresc - si se comporta in consecinta - un interes si o prezenta americana accentuata in Europa si in aceasta zona. Asta nu inseamna doar sa spui: a, da, americani, veniti daca avem probleme sa ne sustineti, ci sa faci tu in Europa o politica in concordanta. Sa te duci in fine catre acel 2% in Romania si la alte praguri din bugetul apararii alocat, ca nu poti la nesfarsit, de zeci de ani, de zeci de ani, nu gresesc, sa lasi greutatea asta doar si doar pe americani, ca au de unde.

Nu cred pe de alta parte ca putem sa vorbim frumos in intalnirile cu premierul Leanca, si sa spunem: vai, noi va ajutam, va ajutam pasii spre integrare, si sa nu te uiti ca daca nu avem o pozitie ferma, Republica Moldova n-are nicio sansa de nicio integrare si in noiembrie pierd alegerile oamenii si s-a incheiat cu orice proiect.

Dan Tapalaga: Cum caracterizati pozitia premierului Ponta in ce priveste actiunile Rusiei? E ferma, nu e ferma?

Crin Antonescu: Nu e deloc si este iar un lucru foarte neplacut ca premierul a avut declaratii, pozitii… le-a lasat pe ministrul de externe. Am impresia, pur si simplu am impresia ca premierul evita sa se pronunte.

Dan Tapalaga: De ce evita?

Crin Antonescu: Nu stiu. Nu pot…

Dan Tapalaga: Din ce stiti dvs, mai vrea Ponta sa se vada cu Putin, ca existau demersuri?

Crin Antonescu: Sigur, existau demersuri, nu era nimic rau in asta. Poate sa si vrea in continuare.

Dan Tapalaga: Dupa episodul Crimeea sa mai vrea?

Crin Antonescu: Nu stiu. Dl Ponta pare a avea un pronuntat gust de colectionar. Cam numai Putin ii lipseste, ganditi-va si la asta. Fiti si dvs intelegator. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa taci asupra unor lucruri sau ca trebuie sa fii echivoc. Mai ales cand dl Blanculescu, consilier al tau, se apuca si spune niste lucruri pe care omul are dreptul sa le spuna, eu nu am nimic, nu vreau sa il cenzurez cu nimic, dar nu o poate face cand e consilierul tau, fie si onorific. Si cand ti se cere sa te pronunti, sa taci de atatea zile. Blanculescu e in continuare consilier al premierului.

Dan Tapalaga: Ar trebuie sa demisioneze dupa declaratiile facute?

Crin Antonescu: Dl Ponta ar trebui sa se delimiteze de aceasta chestiune, pentru ca acolo se spun niste grozavii… spune dl Blanculescu. Repet, are dreptul, dar in calitate de persoana privata si, daca nu, eu am tras concluzia ca premierul, in taina asa, agreeaza ce a spus dl Blanculescu.

Dan Tapalaga: Dvs. inteleg ca nu sunteti de acord ca Romania devine tinta, gazduind trupe americane aici. Asta a spus dl Blanculescu in esenta.

Crin Antonescu: Nu, dl Blanculescu a spus mai mult. Dl. Blanculescu a spus ca devenim tinta abia acuma pentru ca au venit 800 de militari americani intr-o operatiune. Pai nu, daca e vorba de tinta in sensul dlui Blanculescu, tinta eram demult, de cand suntem in NATO, de cand suntem un partener foarte serios al Statelor Unite aici, de cand avem baza americana la Kogalniceanu, nu cred ca…

Doi: chestiunea asta care imi aduce aminte de tineretile mele, de anii ’80, de miscarea pentru pace in Europa, n-am mai auzit de atunci ideea asta: Domne’, nu… ce baze militare, ce Deveselu, sa vedem aici economie, sa ne aduca firme, sa avem prosperitate economica, de parca firmele nu ar veni in Romania pe cat ne dorim din cauza militarilor americani, nu din cauza coruptiei si prostiei noastre. Si, sigur, toate aceste lucruri genereaza un tip de echivoc, dupa parerea mea de prost augur.

Informatii de background

Amintim ca Martin Schulz, presedintele Parlamentului European si candidatul socialistilor europeni la presedintia viitoarei Comisii Europene, a declarat in urma cu doua zile ca “exista interese comune" intre Rusia si Uniunea Europeana. "Care este interesul Rusiei? Sa exporte energie. Care este interesul UE? Sa aiba energie la preturi rezonabile", a pledat el, precizand ca se opune "pentru moment" unor noi sanctiuni impotriva Rusiei.

Afirmand ca Rusia a incalcat dreptul international in Crimeea, el a declarat ca "trebuie luata in consideratie realitatea", care este ca "peninsula apartine Federatiei Rusiei". "Este un fapt implinit", a sustinut Martin Schulz, citat de AFP (Detalii aici).

Ionel Blanculescu, consilierul onorific al premierului Victor Ponta, a declarat in urma cu o saptamana ca scutul antiracheta de la Deveselu si majorarea numarului de soldati americani fac din Romania o "tinta perfecta (...) nelipsita de acum inainte din niciun plan de atac armat".

"Scutul antiracheta de la Deveselu si, acum, escaladarea inarmarii tarii noastre, prin prezenta manevra americana, nu fac altceva decat sa contribuie la desavarsirea calitatii de tinta perfecta pentru Romania", a spus Ionel Blanculescu, pentru ziarul Bursa. Aceasta a criticat festivitatile dedicate aniversarii a 10 ani de la aderarea Romaniei la NATO si a afirmat ca tara noastra traverseaza un "moment complicat", in care "comentariile si pozitiile de fericire si implinire nationala" sunt "deplasate".

"Am constatat ca un sentiment de fericire a cuprins patria, la anuntul acestei vesti, de parca SUA ar fi anuntat ca in Romania vor fi desfasurate 600 de noi proiecte economice, generatoare de locuri de munca si prosperitate, asezonate de echipamentele industriale aferente. Cred ca ar trebui sa fim mai responsabili, chiar daca acceptam aceasta noua desfasurare de forte militare, macar sa o facem in liniste si cu regretul aferent escaladarii cursei inarmarii in zona si nu a celei economice, datatoare de nivel de trai sporit", a spus acesta pentru Bursa. (Detalii aici)

Citeste si: