Premierul Victor Ponta a declarat ca trebuie realizata "o dezbatere reala" privind introducerea obligativitatii frecventarii gradinitei de catre copiii care au 5 ani. "Astazi se discuta pe plan european, pe plan mondial ca toti copiii sa fie intr-un sistem institutionalizat de educatie inca de la varsta de 5 ani si cred ca o asemenea decizie nu trebuie luata doar de Guvern sau de Ministerul Educatiei. Cred ca e o decizie foarte importanta care se refera si la mentalitatea din Romania", a afirmat Ponta, citat de Mediafax.

La gradinitaFoto: Agerpres

Victor Ponta a declarat ca si introducerea clasei pregatitoare a generat la inceput foarte multe dezbateri, relateaza Mediafax.

"Astazi se discuta pe plan european, pe plan mondial ca toti copiii sa fie intr-un sistem institutionalizat de educatie inca de la varsta de 5 ani si cred ca o asemenea decizie nu trebuie luata doar de Guvern sau de Ministerul Educatiei. Cred ca e o decizie foarte importanta care se refera si la mentalitatea din Romania. Stiti foarte bine, bunicii sunt obisnuiti sa stea mai mult cu copiii acasa, sa-i tina mai mult. Sa facem o dezbatere reala, pentru ca, atunci cand se ia decizia, nu doar sa imitam un sistem european sau de pe plan mondial", a anuntat premierul.

Victor Ponta a adaugat ca, personal, aproape a fost convins in acest sens de ministrul Educatiei, Remus Pricopie, potrivit sursei citate. Premierul a precizat ca el nu mai este direct vizat de o astfel de regula, deoarece fiica sa, copilul mai mic, a implinit deja varsta de 6 ani, dar a aratat ca parintii trebuie sa stie ce vor face cu copiii in viitor.

Amintim ca ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a anuntat la inceputul lunii ianuarie ca anul acesta se va decide daca in 2015 grupa mare va fi inclusa in invatamantul obligatoriu. Ministerul Educatiei analizeaza "posibilitatea de a modifica Legea educatiei pentru a introduce grupa mare in invatamantul obligatoriu", a declarat atunci ministrul Educatiei. Acesta a explicat ca "grupa mare ramane la gradinita. Este vorba doar despre obligativitatea de a merge la gradinita. Trebuie asumat din 2014. Daca se ia aceasta decizie, mergem pe 12 ani de invatamant obligatoriu. Aceasta prevedere ar intra in vigoare din septembrie 2015".

Ministrul a precizat ca in prezent sunt cuprinsi in grupa mare de gradinita 98-99% dintre copiii cu varsta intre 5 si 6 ani. "Exact pentru acest 1-2% dintre copiii care nu merg la gradinita vrem sa introducem invatamantul obligatoriu de la cinci ani. Acest lucru va duce la cresterea duratei invatamantului obligatoriu la 12 ani", a declarat Pricopie. Potrivit acestuia, la nivel european sunt tari unde invatamantul obligatoriu incepe si de la trei ani. "Sigur, nu foarte multe, dar sunt", a adaugat Remus Pricopie.

Ministrul Pricopie a lansat posibilitatea variantei grupa mare de la gradinita - obligatorie inca din luna mai 2013, cand a declarat: "Intr-un an, maxim doi - maxim doi, ar trebui sa ne ducem in Parlament si sa spunem: este obligatoriu sa fii la gradinita la 5 ani si sa participi la grupa mare, dupa care sa intri in clasa pregatitoare". Detalii aici

Ulterior, fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu a anuntat ca sustine aceasta propunere. "Este o masura corecta. Daca Ministerul o va pune in practica, cred ca este o masura care trebuie sustinuta pentru ca atunci cand aduci un copil mai devreme intr-un mediu educational, sansele sale educationale cresc foarte mult", a precizat Funeriu.

Acesta a declarat ca "studiile de specialitate arata o crestere cu aproximativ 20% pana la 30% a performantelor scolare ale unui copil care a fost la gradinita, fata de un copil care nu a fost la gradinita. Daca ne uitam la studiile de specialitate, ar trebui sa ne asteptam ca generatiile care au inceput clasa pregatitoare, generatiile de copii unde generalizam invatamantul prescolar sa aiba rezultate mult mai bune". Detalii aici

Citeste si: