Consiliul Executiv National (CEN) al Partidului Miscarea Populara a anuntat astazi ca a incheiat cea de-a doua etapa a alegerilor interne privind stabilirea candidatilor la alegerile europarlamentare, se arata intr-un comunicat al partidului. CEN a votat lista candidatilor inscrisi in alegeri, care urmeaza sa fie validata de filialele judetene ale PMP. Astfel, pe primele zece pozitii s-au clasat: Teodor Baconschi, Cristian Petrescu, Teodor Paleologu, Ruxandra Dragomir, Gunther Wotsch, Gabriel Berca, Florin Secara, Gelu Visan, Adrian Radulescu si Laura Bota. Nu inseamna insa ca aceasta va fi ordinea pe lista. Intr-o prima faza, CEN a decis saptamana trecuta, ca principiu, ca europarlamentarii in functie vor deschide lista.

Cristian Preda, Elena Basescu si Teodor BaconschiFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Altfel spus, lista PMP la europarlamentare va fi deschisa de europarlamentarul Cristian Preda. Daca Elena Basescu va decide sa demisioneze din PDL si sa se alture PMP ar intra automat pe locul doi pe lista, fiind europarlamentar, urmand ca locul trei sa fie ocupat de fostul ministru de externe, Teodor Baconschi, locul patru de Cristian Petrescu, un apropiat al Elenei Udrea, cinci de fostul ministru al culturii Teodor Paleologu etc. In caz ca EBA nu va candida, Baconschi ar fi pe doi, Petrescu pe trei, Paleologu pe patru etc.

Traian Basescu a declarat, vineri, referitor la o eventuala candidatura a fiicei sale pe listele PMP: "Nu am sfatuit-o nimic pe Elena. N-am discutat subiectul cu ea. E majora si va lua o decizie. Dar ea stie ca oricum eu voi vota Partidul Miscarea Populara. Pentrufiica mea ar fi mai bine sa fie foarte inteleapta".

Daca PMP ar obtine peste 8%, ar putea spera la 3 locuri eligibile. "Cred ca si 8% nu ar fi un scor prost pentru un partid care s-a inregistrat in februarie", a declarat fostul consilier prezidential, Sebastian Lazaroiu, intr-un interviu pentru EVZ.

Referitor la procedura de selectie interna, Cristian Preda a explicat pentru HotNews.ro: "Conform statutului, fiecare organizatie judeteana a PMP a propus un candidat. Colegiul National a decis ca deputatii europeni sa conduca lista. Tot Colegiul National (format din liderii de la centru si sefii organizatiilor judetene) au votat ordinea candidatilor. Fiecare a ierarhizat candidatii de la 1 la 43. Ordinea finala a rezultat din aditionarea clasamentelor individuale. Lista ordonanta de CN e trimisa in teritoriu, unde fiecare organizatie judeteana voteaza. Apoi, se aduna rezultatele de la nivel judetean. Probabil ca pana sambata e incheiat tot procesul".

Listele finale la europarlamentare trebuie depuse oficial cel tarziu miercurea viitoare. Fostul ministru al educatiei, Daniel Funeriu, s-a clasat pe locul 16 in urma acestui proces de selectie, ceea ce a produs discutii interne.