Catalin Predoiu si-a lansat luni proiectul de tara cu care va concura in interiorul PDL pentru a fi nominalizat drept candidat al partidului la alegerile prezidentiale din 2014. Sub numele "Forta echilibrului. Pentru o Romanie bine condusa spre prosperitate si normalitate", proiectul este construit in jurul a "cinci echilibre esentiale care trebuie realizate pentru ca a debloca si descatusa Romania". In proiect apar insa cateva greseli de scriere, una facuta "celebra" de Corina Dumitrescu, propusa anul trecut pentru functia de ministru al Educatiei: "Standford, Harvard si multe alte scoli de varf mondial au avut sefi de promotie studenti romani", scrie de data asta Predoiu.

Catalin PredoiuFoto: Agerpres
  • Catalin Predoiu, prim-vicepresedintele PDL, s-a inscris oficial vineri, 11 octombrie, in cursa interna a Partidului Democrat Liberal pentru desemnarea candidatului democrat-liberal la alegerile prezidentiale de anul viitor.
  • El concureaza cu Gheorghe Falca, primarul Aradului, si cu Simona Cretu, consilier local la Primaria Capitalei si presedintele asociatiei Terra Ecologica. Citeste aici detalii despre Batalia "prezidentiabililor" PDL

UPDATE: Dupa ce HotNews.ro a scris despre greselile din proiectul de tara, echipa lui Catalin Predoiu a transmis "varianta corectata a proiectului", fara "Standford" si fara dezacordul gramatical "ultimii 23 de ani a cauzat". Descarca de aici "varianta corectata a proiectului"

Luni, 14 octombrie, Catalin Predoiu si-a lansat si proiectul de Tara pe care l-a depus in cadrul competitiei interne a PDL pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidentiale. Acesta se numeste "Forta echilibrului. Pentru o Romanie bine condusa spre prosperitate si normalitate".

In proiect apar cateva greseli de scriere si gramaticale, printre care si eroarea facuta celebra de catre Corina Dumitrescu, propusa de Victor Ponta pentru functia de ministru al Educatiei anul trecut: "Standford" in loc de Stanford University. "Standford, Harvard si multe alte scoli de varf mondial au avut sefi de promotie studenti romani", scrie Catalin Predoiu, dupa care continua: "Clasa de mijloc trebuie sa infloresca - ultimii 23 de ani a cauzat dezechilibrul intre bogati si saraci".

In deschiderea proiectului, Catalin Predoiu scrie ca Romania, "in prezent, este o tara cu o guvernare USL incompetenta, abuziva si pe alocuri antinationala. (...) Prea multi dintre cetatenii ei sunt afectati de saracie si lipsiti de fericire".

"Eradicarea saraciei, prosperitate pentru cat mai multi si justitie, raman deziderate greu de atins pentru moment", sustine prim-vicepresedintele democrat-liberal.

"Ce anume ar putea descatusa energiile Romaniei? Ce anume ar putea readuce acasa pe fiii ei, pentru a-si gasi aici fericirea? Ce anume ar putea transforma Romania intr-o tara prospera si normala?", continua liderul PDL. Potrivit acestuia, "mai mult ca oricand, avem nevoie sa ne privim cu compasiune, sa facem curatenie si sa unim toate punctele care ne diferentiaza".

Catalin Predoiu sustine ca exista "cinci echilibre esentiale care trebuie realizate pentru ca a debloca si descatusa Romania". "Eu, ca Presedinte, ma voi implica in calitate de mediator pentru corectarea dezechilibrelor", anunta prim-vicepresedintele PDL, care enumera apoi cele 5 "echilibre esentiale" care "vor aduce prosperitatea si normalitatea":

  • 1. Echilibrul puterilor in stat:

"Eu, ca Presedinte, voi incerca sa fiu un reper moral si institutional. Actiunea mea politica se va baza pe respectul pentru institutii, respectul pentru partidele politice, respectul pentru oameni. Niciuna dintre puteri nu trebuie sa ia competentele alteia, iar ca Presedinte voi veghea la acest lucru: sa avem puterile separate si in echilibru".

  • 2. Echilibrul dintre stat si individ:

"Statul apartine Natiunii, iar aceasta este compusa din cetateni. Presedintele trebuie sa apere si sa prezerve statul, dar in acelasi timp, trebuie sa fie garantul respectarii indivizilor de catre stat. Legile trebuie sa fie drepte. Obligatiile corecte. (...)

In calitate de Presedinte, voi actiona pentru un stat puternic si flexibil, un stat inteligent, un stat care coopereaza cu cetatenii, nu-i agreseaza si nu-i nedreptateste. In calitate de Presedinte voi actiona pentru ca cetatenii sa sprijine statul, pentru ca le apartine.

Respectul Constitutiei, respectul statului de drept, al separarii puterilor in stat, respectul CEDO, respectul Justitiei independente, sunt piloni principali ai acestei actiuni prezidentiale."

  • 3. Echilibrele economice:

"Romania a devenit o 'tara de extractie' de resurse. 'Hemoragia' competentelor trebuie cumva oprita si creat spatiul politico-legislativ pentru reintoarcerea acasa a celor care au reusit in lume si ar vrea sa reuseasca si in tara care i-a nascut si crescut, Romania!

Romania are nevoie acum de toti fiii ei, de cei care o pot ajuta sa-si revina si redevina prospera si demna. (...)

Exemplele de succes din regiune, CEZ sau E-ON, ar putea servi drept model pentru Hidroelectrica sau Transelectrica. De ce sa nu avem si noi companii puternice care investesc si castiga bani pentru tara in exterior?

Avem sute de mii de tineri talentati care pot fi cooptati in companiile romanesti. Standford, Harvard si multe alte scoli de varf mondial au avut sefi de promotie studenti romani. Presedintele trebuie sa incurajeze angrenarea lor in companiile romanesti.

Clasa de mijloc trebuie sa infloresca - ultimii 23 de ani a cauzat dezechilibrul intre bogati si saraci - Romania a devenit tara contrastelor, cu limuzine de lux si masini vechi. Clasa de mijloc a devenit din ce in ce mai slaba. Coloana vertebrala a Romaniei este clasa de mijloc, milioanele de oameni cinstiti care construiesc bunastarea familiilor lor in fiecare zi. Ei trebuie sa fie lasati sa creeze valori si locuri de munca. Cat mai multa libertate economica pentru intreprinzatorii nostri!

Exista in jur de 10.000 de milionari in euro in Romania, ar fi bine sa avem 20.000, 200.000!

Cei mai multi dintre ei sunt oameni care creeaza locuri de munca, oameni care au inteles economia de piata si oameni care vor sa lase ceva in urma lor, aici. Nu toti milionarii sunt infractori. Este nevoie sa apelam la aceasta resursa de leadership si cunoastere din mediul competitiv, sa privim la cei care au reusit in cultura, administratie, mass-media, sport, afaceri si sa construim bazele Romaniei Performante si Prospere impreuna cu elitele autentice".

  • 4. Echilibrul dintre managementul central si cel local:

"Greul administratiei in Romania este dus de Primari. Asa cum este vazut Presedintele la nivel central de catre cetateni, asa este privit Primarul la nivel local de catre membrii comunitatilor. Primarul trebuie sprijinit eficient si concret de catre Guvern. Legile trebuie revazute, pentru a fi mai clare si mai usor de aplicat.

Viitorul Presedinte trebuie sa aiba un dialog permanent si institutionalizat cu Primarii, asa cum trebuie sa il aiba si cu partidele politice si cu Guvernul. Viitorul Presedinte trebuie sa fie un bun mediator intre Primari, Guvern si partidele politice."

  • 5. Echilibrele externe, relatia cu aliatii si partenerii strategici:

"Ministerul Afacerilor Externe trebuie reformat pentru a corespunde provocarilor diplomatice ale secolului XXI. Viitorul Presedinte, la randul sau, trebuie sa se implice in diplomatia economica si sa stimuleze expansiunea intereselor noastre economice, asa cum fac si alti sefi de stat si de guvern.

Cunoscuta 'axa' Washington - Londra - Bucuresti trebuie sa includa si Berlinul. Pe de alta parte, dimensiunea militaro-strategica trebuie completata cu relatii publice si private care sa includa parteneriate tehnologice cu care Romania trebuie sa intre in secolul inovatiei si tehnologiei. (...)

Recuperarea Istoriei trebuie sa fie in agenda viitorului Presedinte, care trebuie sa o realizeze fara a bulversa alte interese strategice ale Romaniei. Doresc Republica Moldova, alaturi de Romania, in Uniunea Europeana. Doresc sa-i avem parteneri in Europa si pe cei din Ucraina, unde traiesc nu putini romani."

In continuarea proiectului sau de tara, prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu scrie ca "dreapta in Romania inseamna astazi PDL si dupa toate semnele, dreapta de maine se va baza in mod esential pe PDL. De aceea, PDL are obligatia morala sa reuseasca in acest demers al opozitiei inteligente si organizate, structurate pe principii si pe echipe bine gandite. Opozitia puternica atarna de un PDL puternic."

Pentru a relua si concretiza reformele din educatie, sanatate si economie, PDL trebuie sa atinga urmatoarele obiective, potrivit lui Catalin Predoiu: "sa fie partidul din centru dreapta cel mai bine plasat la europarlamentare, sa dea Presedintele Romaniei in 2014 si sa castige alegerile generale din 2016".

Descarca de mai jos proiectul integral al lui Catalin Predoiu:

Proiectul Romania Forta Echilibrului Bine Condusa

Care este procedura de desemnare a candidatului PDL la presedintie

Democrat liberalii au stabilit sa-si nominalizeze candidatul la alegerile prezidentiale printr-o competitie interna. Mai exact, democrat-liberalii care doresc sa se inscrie in competitia pentru prezidentiale au avut la dispozitie o saptamana (7-14 octombrie) sa-si anunte candidatura.

Candidatii inscrisi trebuie sa prezinte apoi colegilor de partid, pana pe 14 decembrie, un proiect pentru Romania. Candidatul PDL la alegerile prezidentiale se va alege in urma votului tuturor membrilor de partid care au cotizatia platita la zi.

PDL va organiza pana la jumatatea lunii decembrie 8 intalniri pe regiuni la care vor participa toti membrii de partid si care isi vor exprima votul in acest sens.

Citeste si: