S-a dat startul competitiei interne din PDL pentru desemnarea prezidentiabilului. Primul inscris in cursa este Catalin Predoiu, premierul guvernului din umbra al PDL, care a anuntat public ca el crede intr-un nou mod de a face politica si in "puterea PDL de a se regenera si inova". Cel de-al doilea candidat este primarul Aradului, Gheorghe Falca, sustinut de fidelii lui Traian Basescu, care a vorbit apasat in mesajul sau de "unificarea dreptei".

Mesajele lui Predoiu

Catalin Predoiu a declarat vineri intr-o conferinta de presa ca doreste sa ofere o noua viziune pentru Romania si vrea sa demonstreze ca se poate aplica nou mod de a face politica.

"Doresc sa ofer o noua viziune pentru Romania, o viziune care include un nou mod de a face politica. O fac pentru ca eu cred ca, dupa 20 de ani de incercari in democratie, este in sfarsit timpul ca sa punem cu adevarat oamenii in centrul acestui proces", a declarat Catalin Predoiu.

Potrivit liderului democrat-liberal, ca sef de stat va avea o politica orientata spre performanta.

"In general, guvernarea in Romania este plina de programe si de strategii, dar prea putine au fost puse in aplicare, prea putine au adus bunastare. Provocarea mea este sa incepem sa ne miscam inainte cu o noua politica in partidul nostru si o noua politica in tara noastra. Astazi, prin lansarea procesului de nominalizare in cadrul PDL, incepem prin dezbateri, o reinoire si o imbogatire a discursului nostru politic national.(...)

Cred cu tarie in puterea PDL de a se regenera si inova in confruntarile viitoare, de a oferi poporului o buna guvernare de la Cotroceni, din Palatul Victoria, in toata tara. Voi ajuta la modernizarea PDL. Voi ajuta la reconstructia unui partid care a facut istorie dupa 1990, adesea prin grele dar necesare alegeri", a spus Predoiu.

El si-a anuntat si demisia din fruntea Guvernului din umbra al PDL in cazul pierderii competitiei interne.

Mesajele lui Falca

Candidatura surpriza vine din partea primarului Aradului, Gheorghe Falca; el a anuntat ca intrat in competitie pentru ca doreste sa unifice dreapta din Romania si ofere romanilor o alternativa la guvernarea USL:

"Am decis sa particip la competitia interna pentru ca sunt un om cu profunde convingeri de dreapta si sunt interesat sa propunem proiecte care sa produca dezbatere in jurul marilor teme de actualitate: proiectul unificarii fortelor de dreapta, care va produce de fapt candidatul la prezidentiale, pozitionarea si clarificarea doctrinara a Dreptei romanesti si un nou proiect pentru Romania, in perspectiva anului 2020", a spus Falca intr-un comunicat de presa.

"Vad o mare oportunitate intr-un astfel de turneu de intalniri cu membrii de partid, un turneu care va energiza organizatiile locale. Cred ca acum e important ca oamenii de la baza partidului sa cunoasca sensul si tintele marelui proiect de unificare a dreptei, pentru ca acesta vizeaza viitorul, un proiect de altfel mult mai important decat candidatura uneia sau altei persoane la viitoarele alegeri prezidentiale", a mai spus Gheorghe Falca.

Primarul Aradului a mai spus ca "Romania are nevoie de un nou proiect, mult mai profund asumat intern, si care poate fi oferit doar de catre dreapta romaneasca, pentru ca doar principiile dreptei pot sa recroiasca un stat care e acum risipitor si ineficient".

Cine este Simona Cretu

Cel de-a treilea candidat este consilierul local si presedintele asociatiei Terra Ecologica, Simona Cretu. Membru PDL, candidatura lui Cretu a fost anuntata de Elena Udrea.

"Simona Cretu este o persoana foarte motivata, de buna credinta, este femeie, a avut un proiect foarte bun pentru Bucuresti, ecologizarea si amenajarea lacului Vacaresti, sunt convinsa ca va avea un proiect foarte bun si pentru Romania.

Prin aceasta competitie si prin candidatii inscrisi demonstram ca suntem un partid deschis catre oameni noi, ca in PDL oricine poate avea bastonul de maresal in ranita. Simona Cretu este in partid de un an si trei luni, Catalin Predoiu de trei luni. Credeti ca in PNL sau PSD ar fi posibil asa ceva?", a declarat Elena Udrea pentru Mediafax.

Sorina Cretu a castigat la inceputul anului concursul PDL "Un proiect pentru Bucuresti", proiect care viza ecologizarea zonei Lacului Vacaresti in parc. Ulterior, drept premiu pentru castigarea concursului, a candidat prima pe listele PDL pentru listele de consilieri la Primaria Capitalei si, fireste, a castigat alegerile locale.

Cum isi va desemna PDL candidatul la presedintie

Democrat liberalii au stabilit in sedinta Colegiului Director sa-si nominalizeze candidatul la alegerile prezidentiale printr-o competitie interna. Mai exact, democrat - liberalii care doresc sa se inscrie in competitia pentru prezidentiale au la dispozite o saptamana (7-14 octombrie) sa-si anunte candidatura.

Candidatii inscrisi trebuie sa prezinte apoi colegilor de partid, pana in 14 decembrie, un proiect pentru Romania. Candidatul PDL la alegerile prezidentiale se va alege in urma votului tuturor membrilor de partid care au cotizatia platita la zi.

PDL va organiza pana la jumatatea lunii decembrie 8 intalniri pe regiuni la care vor participa toti membrii de partid si care isi vor exprima votul in acest sens.