Conducerea PDL se va reuni in cursul saptamanii pentru validarea celor trei competitori la functia de prezidentiabil al partidului: Catalin Predoiu, Gheorghe Falca si Simona Cretu. Batalia "prezidentiabililor" se va da intre nou intratul in PDL Catalin Predoiu, ministru al Justitiei in patru guverne, si primarul de Arad, Gheorghe Falca, dornic sa se legitimeze ca lider in politica centrala. Daca Simona Cretu e privita ca outsider, din lupta interna lipsesc nume grele precum Emil Boc si Elena Udrea.

Gh. Falca si Catalin PredoiuFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
  • Potrivit procedurii stabilite, candidaturile vor fi analizate de catre Comisia de integritate a PDL si validate apoi in Biroul Politic Central.
  • Dupa oficializarea acestora vor incepe intalnirile in teritoriu, candidatii urmand sa-si prezinte proiectul pe care il ai in fata membriilor de organizatii.
  • Potrivit calendarului stabilit de conducerea partidului prima intalnire a candidatilor va fi la sfarsitul saptamanii, cu membrii organizatiilor din nord-estul tarii (Moldova)

Cei doi competitori cu sanse:

Catalin Predoiu.Cotat la bursa interna a zvonurilor cu prima sansa de a castiga competitia PDL, sustinut de Vasile Blaga si conducerea partidului, Catalin Predoiu are ins

Catalin Predoiu

Catalin Predoiu

Foto: HotNews.ro

a un dezavantaj: nu este cunoscut de catre membrii organizatiilor din teritoriu. Inscris in PDL abia in urma cu patru luni, Predoiu a primit functia de prim-vicepreseidnte al partidului, dar va trebuie sa-si valideze titulatura si sa castige increderea si votul democrat - liberalilor simpli.

De profesie avocat, Predoiu a detinut functia de ministru al Justitei su trei premieri succesivi. Initial membru PNL, Predoiu a fost numit in 2008 ministru al Justitiei in Guvernul Tariceanu. Cand PDL a revenit la guvernare, a fost mentinut in guvernele Boc si Ungureanu.

Din functia de ministru, el a reusit sa promoveze un pachet consistent de masuri care au influentat decisiv marile dosare de coruptie, printre altele scurtand semnificativ durata proceselor. Aceste masuri sunt cunoscute drept "mica reforma in Justitie". El a trecut prin Parlament noile Coduri si a castigat aprecierea Comisiei Europene dupa un derapaj initial, cand a vrut sa-l schimbe din functie pe procurorul-sef al DNA, Daniel Morar. Predoiu a fost sustinut si de ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein.

Predoiu a ales sa se inscrie in PDL, desi a purtat negocieri si Miscarea Populara.In iulie s-a inscris in PDL, a fost numit prim-vicepresedinte al partidului si a fost prezentat public de conducerea partidului drept viitorul candidat la prezidentiale. Totodata, Predoiu a fost numit seful Guvernului din umbra al partidului, care gestioneaza toate comisiile de specialitate la PDL.

Dupa inscrierea sa in partid, Predoiu a intrat in conflict direct cu reprezentantii Partidului Miscarea Populara, care pledau public pentru un candidat comun al dreptei, atacand PDL-ul. Mai mult, el a criticat si initiativa lui Traian Basescu de semnare a pactului de coabitare cu premierul Victor Ponta.

  • Catalin Predoiu, Romania Libera, 15 iulie: Trebuie sa fim realisti, deocamdata pozitiile exprimate de protagonisti, de la Mihail Neamtu la Mihai Razvan Ungureanu, si PDL sunt diferite. Cred ca fiecare trebuie sa-si calibreze pozitia in functie de masa critica pe care o are. Ar fi bine insa sa ne coordonam actiunile si sa convenim sa nu ne subminam unii altora actiunile si nici sa nu ne atacam reciproc, pentru ca adversarii sunt Victor Ponta si USL". 
  • Mediafax, 19 august. Miscarea Populara nu este o miscare, iar populara cu atat mai putin (...)Ceea ce trebuie sa facem noi este sa intarim partidul, pentru ca nu poate exista dreapta fara PDL. Acum o luna ne cereau desfiintarea, acum ne cer o alianta. Da, noi suntem cei care vor coagula dreapta, dar PDL va arata linia. In ce priveste desemnarea candidatului la Presedintie, PDL il va da. O sa avem Cotroceniul, indiferent cu cine din randurile noastre, dar o sa-l avem!", a spus Predoiu.

Mesajul transmis de Catalin Predoiu la lansarea oficiala in cursa interna:

  • Doresc sa ofer o noua viziune pentru Romania, o viziune care include un nou mod de a face politica. O fac pentru ca eu cred ca, dupa 20 de ani de incercari in democratie, este in sfarsit timpul ca sa punem cu adevarat oamenii in centrul acestui proces
  • Provocarea mea este sa incepem sa ne miscam inainte cu o noua politica in partidul nostru si o noua politica in tara noastra(...) Cred cu tarie in puterea PDL de a se regenera si inova in confruntarile viitoare, de a oferi poporului o buna guvernare de la Cotroceni, din Palatul Victoria, in toata tara. Voi ajuta la modernizarea PDL. Voi ajuta la reconstructia unui partid care a facut istorie dupa 1990, adesea prin grele dar necesare alegeri

Predoiu a mai spus ca in cazul pierderii competitiei interne isi va da demisia din fruntea Guvernului din umbra al PDL

------------------------------------------------

Gheorghe Falca

Gheorghe Falca

Foto: Agerpres

Gheorghe Falca.Cea de-a doua candidatura depusa este cea a primarului Aradului, Gheorghe Falca. Anuntul facut de Falca i-a luat prin surprindere pe democrat - liberali, in conditiile in care acestia se asteptau ca Elena Udrea sa intre in competitie. Ca si competitor, primarul Aradului are un avantaj important in fata lui Predoiu: experienta politica si administrativa.

Falca este membru cu state vechi in partid, cunoscut la nivel local de catre toti membrii PDL. El este unul dintre primarii cu rezultate reale, dovada stind realegerea in 2008 si 2012. Falca are si ambitia de a transforma Aradul intr-un promotor al unei uniuni economice cu Timisoara, uniune care sa constitutie un competitor puternic pentru Bucuresti.

O parte din democrat-liberali cred ca intrarea lui Falca in competitia interna este de fapt debutul intr-o carierea politica la nivel central. Surse din interiorul partidului sustin ca primarul Aradului isi doreste sa faca saltul catre o cariera in politica centrala, sa devina un lider vizibil al PDL.

"Falca a fost blocat sa inainteze in cariera politica timp de sase ani din cauza dosarului penal in care a fost anchetat. Odata cu achitarea definitiva isi doreste sa treaca la un alt nivel al politicii", au explicat sursele citate.

Totodata, democrat liberalii iau in calcul ca planurile lui Falca de a face cariera politica la nivel central sa fie sustinute de catre tabara Elenei Udrea. Ramane insa de vazut pe perioada competitiei interne cum se vor pozitiona organizatiile fidele Elenei Udrea.

De altfel, primarul Aradului este un cunoscut opozant al lui Vasile Blaga in interiorul PDL si sustinator al proiectelor lui Traian Basescu.

De numele lui Falca a fost legat dosarul penal "Fabrica de zahar". Falca a fost acuzat ca a primit mita sub forma unui schimb imobiliar mai mult decat avantajos (o vila pentru un apartament la bloc) pentru a-i ajuta pe doi oameni de afaceri sa obtina un teren din domeniul public al municipiului la un pret de peste trei ori mai mic decat cel real.

Gheorghe Falca a fost trimis in judecata in 2007 pentru de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave. Dupa 2445 zile de la inceperea urmaririi penale, in iunie 2013, Gheorghe Falca a fost achitat in dosarul in care era judecat pentru luare de mita si abuz in serviciu. Solutia este definitiva.

In plan administrativ, Falca a fost ales primar al Aradului pentru prima oara in 2004 si a contribuit la renumele PDL de "partid al primarilor". El si-a pastrat mandatul la alegerile din 2008 si 2012, fiind unul dintre putinii primari de mari orase ai PDL la ultimele alegeri locale.

Pe plan politic, Falca a intrat in structura de conducere a PDL detinand, pe rand, functia de secretar executiv sau cea de vicepresedinte. Treptat, primarul Aradului a devenit in interior un lider influent al partidului, reusind sa puna umarul la cooptarea in Guvern a unor ministri proveniti din organizatia de Arad (Traian Igas la Interne, Claudia Boghicevici la Munca). El a fost considerat de activul partidului un sprijin al gruparii Boc - Udrea - Anastase, ca opozant al garzii vechi Blaga - Berceanu - Videanu.

Dupa demisia lui Emil Boc din fruntea Guvernului si convocarea alegerilor pentru sefia PDL, Gheorghe Falca s-a pozitionat in tabara Elenei Udrea. Totodata, primarul Aradului a fost un sustinator al proiectelor lui Traian Basescu in cea ce priveste PDL si a sustinut inscrierea lui Mihai Razvan Ungureanu in partid.

Ungureanu urma sa se inscrie in PDL si la urmatoarele alegeri interne sa preia conducerea partidului. Demiterea Guvernului Ungureanu prin motiune de cenzura de catre USL si indecizia acestuia de a se inscrie in PDL a inlesnit drumul lui Vasile Blaga la sefia partidului.

In acest context, Falca a cochetat in 2012 cu ideea de a candida la sefia partidului, insa a renuntat in favoarea Elenei Udrea.

Dupa Conventia din 23 martie si despartirea lui Traian Basescu de PDL, Gheorghe Falca s-a pozitionat ca adversar al lui Vasile Blaga si sustinator al proiectului Miscarea Populara.

Mesajul oficial al lui Gheorghe Falca la intrarea in competitia interna

  • Am decis sa particip la competitia interna pentru ca sunt un om cu profunde convingeri de dreapta si sunt interesat sa propunem proiecte care sa produca dezbatere in jurul marilor teme de actualitate: proiectul unificarii fortelor de dreapta, care va produce de fapt candidatul la prezidentiale, pozitionarea si clarificarea doctrinara a Dreptei romanesti si un nou proiect pentru Romania, in perspectiva anului 2020
  • Vad o mare oportunitate intr-un astfel de turneu de intalniri cu membrii de partid, un turneu care va energiza organizatiile locale. Cred ca acum e important ca oamenii de la baza partidului sa cunoasca sensul si tintele marelui proiect de unificare a dreptei, pentru ca acesta vizeaza viitorul, un proiect de altfel mult mai important decat candidatura uneia sau altei persoane la viitoarele alegeri prezidentiale

------------------------------------------------

Simona Cretu

Simona Cretu

Foto: Facebook

Simona Cretu.Cel de-a treilea candidat este consilierul local si presedintele asociatiei Terra Ecologica, Simona Cretu. Membru PDL de un an si cateva luni, Simona Cretu nu este deloc cunoscuta in partid si este cotata cu cele mai mici sanse pentru a castiga competitia. De remarcat este ca anutul privind candidatura lui Cretu a fost facut de catre Elena Udrea.

"Simona Cretu este o persoana foarte motivata, de buna credinta, este femeie, a avut un proiect foarte bun pentru Bucuresti, ecologizarea si amenajarea lacului Vacaresti, sunt convinsa ca va avea un proiect foarte bun si pentru Romania.Prin aceasta competitie si prin candidatii inscrisi demonstram ca suntem un partid deschis catre oameni noi, ca in PDL oricine poate avea bastonul de maresal in ranita. Simona Cretu este in partid de un an si trei luni, Catalin Predoiu de trei luni. Credeti ca in PNL sau PSD ar fi posibil asa ceva?", a declarat Elena Udrea pentru Mediafax.

Sorina Cretu a castigat la inceputul anului 2012 concursul PDL "Un proiect pentru Bucuresti", proiect care viza ecologizarea zonei Lacului Vacaresti in parc. Ulterior, drept premiu pentru castigarea concursului, a candidat prima pe listele PDL pentru listele de consilieri la Primaria Capitalei si, fireste, a castigat alegerile locale.

Care este procedura de desemnare a andidatului PDL la presedintie

Democrat liberalii au stabilit in sedinta Colegiului Director sa-si nominalizeze candidatul la alegerile prezidentiale printr-o competitie interna. Mai exact, democrat - liberalii care doresc sa se inscrie in competitia pentru prezidentiale au avut la dispozitie o saptamana (7-14 octombrie) sa-si anunte candidatura.

Candidatii inscrisi trebuie sa prezinte apoi colegilor de partid, pana in 14 decembrie, un proiect pentru Romania. Candidatul PDL la alegerile prezidentiale se va alege in urma votului tuturor membrilor de partid care au cotizatia platita la zi.

PDL va organiza pana la jumatatea lunii decembrie 8 intalniri pe regiuni la care vor participa toti membrii de partid si care isi vor exprima votul in acest sens.