Ambasada SUA a precizat marti, raspunzand unei solicitari Mediafax referitoare la decizia de luni a senatorilor de a nu-i ridica imunitatea lui Varujan Vosganian, ca nu ar trebui sa se faca abuz de imunitatea parlamentara pentru a proteja pe cineva de raspundere.

Misiunea diplomatica a declarat ca nu comenteaza cazuri individuale.

"Dar, in general, credem ca nimeni nu ar trebui sa fie mai presus de lege si nu ar trebui sa se faca abuz de imunitatea parlamentara pentru a proteja pe cineva de raspundere", a aratat ambasada.

Totodata, Ambasada SUA la Bucuresti a reamintit ca raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV) din ianuarie 2013 recomanda ca "ar trebui sa se furnizeze o justificare completa daca Parlamentul nu permite ca activitatea de aplicare a legii sa se desfasoare normal".

Plenul Senatului a respins, luni, solicitarea privind inceperea urmaririi penale in cazul ministrului Varujan Vosganian.

La putin timp dupa vot, Varujan Vosganian si-a anuntat demisia din functia de ministru al Economiei.

Vosganian ramane insa senator, iar demisia sa din functia de ministru nu are vreo consecinta asupra solicitarii respinse de Senat.

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, la 2 septembrie, Senatului si, respectiv, sefului statului declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale in cazul lui Varujan Vosganian si, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot si subminarea economiei nationale.

Solicitarile au fost trimise Senatului si sefului statului de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in urma cererii primite de la seful DIICOT.

Dosarul in care DIICOT a cerut aviz pentru inceperea urmaririi penale a lui Videanu si Vosganian este desprins din cel in care, in decembrie 2011, procurorii au inceput urmarirea penala in cazul a 40 de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei si Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, pentru complot si subminarea economiei nationale.