UPDATE 17:50 Senatul a respins luni cererea de incepere a urmaririi penale pentru ministrul Varujan Vosganian, cu un scor covarsitor: 126 de senatori au votat impotriva si doar 25 pentru. Votul a fost secrete, cu bile.

Varujan VosganianFoto: Agerpres

Imediat dupa vot, Varujan Vosganian a anuntat ca se va "consulta" cu premierul Victor Ponta si cu ceilalti membri ai guvernului pentru a analiza daca situatia creata de "aceasta inscenare cu iz juridic" ar putea dauna Romaniei.

"Sunt pregatit sa-mi dau demisia de onoare daca (...) ecourile acestei inscenari cu iz juridic ar putea sa dauneze tarii mele.

Sunt pregatit sa-mi depun demisia de onoare daca aceasta va fi concluzia consultarilor pe care le voi avea cu colegii din guvern si cu premierul Victor Ponta, care il conduce.

Inca o data, va multumesc din inima", a spus el.

"Este un gest de minima politete, sunt dispus sa discut despre toate posibilele conseinte ale acestui vot din Senat, cea dintai fiind stabilirea fara putinta de tagada a nevinovatiei mele", a argumentat el, ulterior, in fata ziaristilor, invocand "sentimentul de onoare si al iubirii de tara".

Vosganian a sustinut ca situatia sa "este limpezita".

Inainte de vot, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a argumentat ca o eventuala decizie a "autoritatilor politice de a nu cere urmarirea penala nu poate fi sub nicio forma asimilata unei interventii in justitie". Senatorul si-a pledat cazul in fata colegilor sai aratand ca trebuie facuta o distinctie neta intre deciziile politice si faptele penale, afirmand ca deciziile pe care de-a luat "au fost politice si prin urmare, indiferent daca au fost corecte sau eronate, ele nu au niciun fel de dimensiune penala. Nu pot fi calificate ca infractiuni si in consecinta nu pot constitui temei pentru o cerere de urmarire penala".

UPDATE 17:37 S-a incheiat votul

UPDATE 17:35 Cei mai multi parlamentari ai liberalilor au ales sa voteze. Printre ei s-a aflat chiar cel in discutie, Varujan Vosganian.

UPDATE 17.30 Desi PNL a anuntat ca se abtine de la vot, la urne s-au prezentat o serie de lideri ai partidului, printre care Crin Antonescu, Puiu Hasotti, Ioan Ghise sau Daniel Barbu.

UPDATE 17:27 Senatorii au inceput votul secret cu bile.

Declaratii Varujan Vosganian

  • Vreau sa multumesc membrilor comisiei juridice pentru avizul de resingere pe care l-au dat.
  • Rolul autoritatii judiciare in ce priveste un senator nu incepe decat dupa o eventuala cerere de urmarire formulata de Senat
  • Decizia autoritatilor politice de a nu cere urmarirea penala nu poate sub nicio forma asimilata unei interventii in justitie.
  • Este fundamental gresit ca Senatul ar da un simplu aviz.
  • Senatul nu e un ghiseu care da un aviz obligatoriu pozitiv.
  • Procurorul de caz desconsidera cras Senatul.
  • Trebuie facuta o distinctie neta intre deciziile politice si faptele penale.
  • Urmarirea penala a unui membru al guvernului poate fi ceruta exclusiv pentru o fapta penala, si nu pentru o decizie politica, indiferent daca e gresita sau nu.
  • Aceste decizii au fost politice si prin urmare, indiferent daca au fost corecte sau eronate, ele nu au niciun fel de dimensiune penala. Nu pot fi calificate ca infractiuni si in consecinta nu pot constitui temei pentru o cerere de urmarire penala.
  • Referatul omite tocmai dimensiunea politica a deciziei mele, ascunzand documente si ignorand situatia exploziva in care era guvernul in 2008, cand preturile la gaze au crescut ametitor.
  • Majoritatea combinatelor de ingrasaminte chimice si-au incetat temporar activitatea.
  • Sindicatele tuturor unitatilor s-au angrenat in ample miscari de protest, cu mitinguri de mii de persoane in fata Ministerului de Finante.
  • Cancelaria premierului si Ministerul Agriculturii mi-au solicitat interventii imediate, iar presiunea presei si a opnie publice era net favorabila pentru discutii cu sindicatele.
  • Se risca perderea a 100.000 locuri de munca.
  • S-a decis ca Romgaz sa dea un discont suplimentar de 7% din pretul total. Sindicatele s-au angajat sa inceteze miscarile de protest, patronatele s-au angajat sa mentina productia si locurile de munca si sa renunte la preavizele de concediere.
  • Am propus o nota ce a fost aprobata in guvern
  • Efectele pozitive au fost: Romgaz a avut profit suplimentar de 80 mil lei, plata tuturor facturilor curente si recuperare restante de cinci ori mai mari de dicontul, dublarea cantitatii de ingrasaminte chimice, mentinerea integrala a celor 10.000 locuri de munca.
  • Referatul nu sufla nicio vorba despre toate aceste consecinte pozitive.
  • Rationamentul procurorului de caz este socant.
  • Potrivit procurorului, industria de ingrasaminte trebuie supusa executarii silite.
  • Climatul social putea scapa de sub control.
  • Corecte sau nu, masurile propuse de mine au fost decizii de politica economica.
  • Ea tine de competenta unui ministru si nu a unui procuror.
  • Guvernul este cel care guverneaza si nu un procuror.
  • La expirarea celor sase luni, ministrul Agriculturii a aratat in scris caracterul benefic al acestei masuri.
  • Dacian Ciolos a solicitat prelungirea masurilor, aprobata in guvern.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni dimineata, inaintea sedintei USL de la sediu central al PSD, ca le va propune colegilor sai de partid ca ca senatorii liberali sa se abtina la votul in cazul inceperii urmaririi penale a ministrului Economiei, senatorul Varujan Vosganian, argumentand ca "ar fi in, mod simbolic, intr-un conflict de interese".

La randul sau, presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, dupa sedinta USL, ca nu va da dispozitie de la partid privind votul in plenul Senatului in cazul cererii de incepere a urmaririi penale impotriva ministrului Economiei, Varujan Vosganian, informeaza Mediafax.

Amintim ca pe 3 septembrie, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Senatului si Presedintiei declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale fata de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, respectiv fata de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu.

Faptele retinute in sarcina celor doi au fost savarsite in perioada in care aveau calitatea de ministru al Economiei si formeaza obiectul unui dosar al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Vosganian si Videanu sunt acuzati de subminarea economiei nationale pentru favorizarea firmei Interagro a omului de afaceri Ioan Niculae.

Pe data de 1 octombrie, senatorii din Comisia juridica au dat aviz negativ, desi votul a fost 5 la 5, in cazul solicitarii Parchetului de incepere a urmaririi penale pentru Varujan Vosganian, urmand ca plenul Senatului sa decida.