Parchetul General a decis sa nu inceapa urmarirea penala in cazul presupusului plagiat al lui Victor Ponta, dupa cum arata rezolutia Parchetului. Plangerea penala impotriva lui Ponta pentru plagiat a fost depusa la Parchet in august 2012 de catre Mihail Neamtu si Adrian Papahagi. Plangerea penala se refera la lucrarea "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si care ii are ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman. In martie 2013, Parchetul a solicitat Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) expertizarea cartii pentru care prim-ministrul Victor Ponta a fost acuzat de plagiat.

Victor PontaFoto: Agerpres
  • UPDATE Contactat de HotNews.ro, Razvan Casmoiu, directorul Directiei de Expertize din cadrul ORDA, a declarat: "Am terminat expertiza si am si trimis-o catre Parchet. Am terminat-o saptamana trecuta, nu mai stiu exact ziua. Noi am constatat ce s-a constatat, dar nu va pot spune ce este scris in constatare pentru ca reprezinta o proba in cadrul acelui dosar si datele despre ce e in dosar nu vi le poate da decat Parchetul. Una dintre probele folosite de Parchet este si expertizarea noastra, dar nu cred ca este singura piesa a dosarului. Expertizarea s-a desfasurat in perioada martie - mai".
  • Rezolutia publicata astazi de Parchetul General spune urmatoarele: pe 14 martie 2013 Parchetul a dispus efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice a lucrarii de catre un expert din cadrul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA)
  • Expertizarea ORDA s-a finalizat pe 15 mai 2013, se mai arata in rezolutia Parchetului. HotNews.ro l-a contactat insa pe Razvan Casmoiu, directorul Directiei de Expertize din cadrul ORDA, pe data de 16 mai cand a acesta a declarat urmatoarele: "Nu am terminat inca expertizarea. Nu putem estima cand se va finaliza, ea este in lucru in continuare si incercam sa o terminam cat mai repede cu putinta. (...) Am mai avut astfel de expertize, aceasta nu este prima, am mai avut chiar si anul acesta 3 sau 4 situatii. A fost vorba despre 2 sau 3 luni pentru finalizarea acelor expertize". Intrebat pe 16 mai daca si in acest caz estimarea este tot de 3 luni pana la finalizarea analizei, Casmoiu declara: "daca spun 3 luni si vor fi 3 luni si 2 saptamani nu este bine. Deci nu pot estima". 
  • Rezolutia Parchetului: "Raportul de constatare tehnico-stiintifica al ORDA nr. 11414 din 15.05.2013 a concluzionat ca intre lucrarea cu titlul "Raspunderea in dreptul international umanitar" autori Daniela Coman si Victor Ponta pe de o parte si lucrarile "Drept international penal", autor Vasile Cretu, "Curtea Penala Internationala. Istorie si realitate" autor Dumitru Diaconu si "Dreptul International Penal si Infractiunile Internationale" autor Dumitru Geamanu nu exista identitate totala de structura, ci doar o identitate partiala de structura".
  • "Nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat deoarece formatele lucrarilor, tipul caracterelor utilizate si paginatiile sunt diferite"

Rezolutia Parchetului General Dosarul Victor Ponta Acuzat Plagiat

Fragmente din Rezolutia Parchetului:

  • S-a mai constatat faptul ca lucrarea cu titlul "Drept International Penal", autor Vasile Cretu trateaza similar in cadrul anumitor capitol aceleasi aspecte ca si autorul Grigore Geamanu in lucrarea cu titlul "Drept International Penal si Infractiunile Internationale". Asadar, o presupusa identitate de structura intre lucrari consecutive ce abordeaza in maniera teoretica aspecte identice sau aproximative se datoreaza existentei unui tipic utilizat la redactarea acestei lucrari cu caracter stiintific, didactic folosit la pregatirea de specialisti pe anumite domenii.
  • S-a mai concluzionat ca nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat deoarece formatele lucrarilor, tipul caracterelor utilizate si paginatiile sunt diferite, iar pe de alta parte s-a constatat existenta multor definitii, teorii, concepte, principii etc. specifice aceluiasi domeniu care nu pot beneficia de protectia legala a dreptului de autor potrivit art. 9 lit. a din Legea nr. 8/1996.
  • Ideea insusirii de catre Victor Ponta a calitatii de autor al operelor amintite este infirmata de aspectele care se desprind din analizarea naturii si caracteristicilor acestora. Este vorba in mod evident de lucrari stiintifice de natura juridica. (…) Originalitatea se analizeaza insa diferit, in functie de genul lucrarii analizate. 
  • In cuprinsul denuntului se arata ca fapta de plagiat priveste lucrarea "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010, lucrare care ii are drept coautori pe Ponta Victor Viorel si Coman Daniela. Denuntatorii sustin ca din cele 292 de pagini ale respectivei lucrari, un numar de 113 pagini nu constituie o opera de creatie originala proprie, ci reprezinta o insusire frauduloasa a produsului de creatie intelectuala a patru autori, si anume: Vasile Cretu, autor al cartii "Drept International Penal", publicata in anul 1996 la Editura Tempus (din care ar fi fost insusite un numar de 43 de pagini), Dumitru Diaconu, autor al lucrarii "Curtea Penala Internationala, Istorie si realitate", aparuta in anul 1999 la Editura All Beck (din care ar fost insusite un numar de 35 de pagini), Ion Diaconu, autor al lucrarii "The International Criminal Court, A New Stage", publicata de Romanian Institute of International Studies Nicolae Titulescu in anul 2002 (din care ar fi fost insusite un numar de 30 de pagini) si Grigore Geamanu, autor al cartii "Dreptul international penal si infractiunile internationale", aparuta in anul 1977 la Editura RSR (din care ar fi fost insusite un numar de 5 pagini). In cuprinsul denuntului se subliniaza ca cele 113 pagini plagiate sunt imputate exclusiv lui Ponta Victor Viorel, intrucat sunt preluate identic din propria sa teza de doctorat intitulata "Curtea Penala Internationala", prezentata si sustinuta public in anul 2003.
  • In vederea lamuririi aspectelor sesizate prin denunt, au fost efectuate o serie de demersuri, pentru audierea tuturor autorilor operelor mentionate.
  • Ion Diaconu, autor al lucrarii "The International Criminal Court, A New Stage" (redactata numai in limba engleza), a declarat la data de 9.04.2013 ca nu considera ca drepturile si calitatea sa de autor au fost insusite sau prejudiciate prin publicarea lucrarii "Raspunderea in dreptul international umanitar", avand ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman si nu intentioneaza sa formuleze plangere deoarece nu a fost prejudiciat in nici un fel.
  • Vasile Cretu, autor al lucrarii "Drept International Penal", a declarat la randul sau la data de 9.04.2013 ca nu este interesat de imprejurarea daca si in ce masura cartea sa a servit drept inspiratie altor autori, care s-ar fi folosit de aceasta. A subliniat faptul ca nu are nici un fel de pretentii, intrucat nu se considera prejudiciat material sau moral, chiar in cazul in care in lucrarea lui Victor Ponta s-ar afla texte preluate din propria lucrare, fara a se face trimitere la aceasta. 
  • In ceea ce il priveste pe Dumitru Diaconu, autor al lucrarii "Curtea Penala Internationala, Istorie si realitate", acesta nu a consimtit sa fie audiat, sustinand ca nu are de facut nicio declaratie in cauza, iar pozitia sa este cea exprimata si in presa.

Plangerea penala impotriva lui Ponta pentru plagiat a fost depusa la Parchet in august 2012

Pe 23 august 2012, Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru au anuntat printr-un comunicat de presa ca au depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva premierului Victor Ponta pentru plagiat. "Plangerea a fost inregistrata cu nr. 15488 / 23.08.2012. In urma numeroaselor aspecte semnalate in presa, autorii plangerii penale solicita Parchetului sa procedeze la efectuarea cu celeritate a cercetarilor penale sub aspectul savarsirii infractiunii de plagiat, prevazuta de art. 141 din Legea 8/1996", au anuntat acestia, citati de Mediafax .

Avocatul Florin Plopeanu a declarat pentru HotNews.ro ca plangerea penala se refera la lucrarea "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si care ii are ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman. "La Parchetul General este un singur dosar sub aspectul infractiunii de plagiat, depus de catre cei trei domni. In cadrul acestui dosar penal s-a formulat o cerere catre ORDA pentru efectuarea unei expertize comparative pentru a se stabili daca lucrarea suspecta de plagiat intr-adevar contine texte din alte lucrari autentice ale altor autori si ORDA va face aceasta expertiza in care va comunica concluziile", a explicat acesta pentru HotNews.ro.

Florin Plopeanu a spus ca sesizarea penala se refera la cartea "Raspunderea in dreptul international umanitar", care "include in intregime teza de doctorat a domnului Ponta", plus alte cateva capitole. Avocatul a precizat ca saptamanal incearca sa afle prin solicitari la Parchet care este stadiul acestui dosar, insa nu i se comunica nimic. "Vrem sa stim care este stadiul cercetarii. Concluziile le vor trage procurorii la final, dar nu intelegem tacerea procurorilor si refuzul de a comunica niste date publice", a precizat Florin Plopeanu.

  • Precizam ca infractiunea de reproducere se pedepseste conform art. 141 din legea 8/1996 , care spune urmatoarele: Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amenda de la 25.000.000 lei la 500.000.000 lei fapta persoanei care isi insuseste, fara drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunostinta publica o opera sub un alt nume decat acela decis de autor.

Cartea "Raspunderea in dreptul international umanitar" din 2010, semnata de Victor Ponta, acuzata de plagiat in iulie 2012

Amintim ca pe 23 iulie 2012 la Consiliul National de Etica a fost depusa o sesizare de plagiat care avea la baza doua carti semnate de Victor Ponta, altele decat teza acestuia de doctorat. Este vorba despre cartile: "Raspunderea in dreptul international umanitar" din 2010 semnata de D. Coman si V. Ponta si "Curtea penala internationala" din 2004 semnata de Victor Ponta. Aceasta ultima sesizare a fost depusa dupa ce Consiliul National de Etica stabilise, pe 19 iulie, ca Victor Ponta nu a plagiat in teza de doctorat, in ciuda deciziei de plagiat date anterior de CNATDCU.

Despre aceste doua carti a scris si revista Nature pe 18 iunie. Teza de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta "a fost republicata cu foarte mici modificari intr-un volum in 2004 (Ponta, V. & Coman, D. Curtea Penala Internationala, Lumina Lex, 2004) si de asemenea formeaza baza unei carti din 2010 despre raspunderea in dreptul international umanitar (Coman, D. & Ponta, V. Raspunderea in Dreptul International Umanitar, Universul Juridic, 2010). O fosta doctoranda a lui Ponta, Daniela Coman, este co-autor al cartii", scrie Nature. Citeste aici pe larg despre aceasta sesizare de plagiat

Potrivit prestigioasei publicatii stiintifice, "parti substantiale din cele trei texte par identice sau aproape identice cu texte aparute in volumele profesorilor de drept Dumitru Diaconu (Diaconu, D. Curtea Penala Internationla, Istorie si Realitate (Editura All Beck, 1999) si Vasile Cretu Cretu, V. Drept International Penal (Editura Tempus, 1996). De asemenea, apar traduceri in romana ale unor parti dintr-o carte publicata in limba engleza de profesorul Ion Diaconu Diaconu, I. The International Criminal Court: A New Stage (Nicolae Titulescu Romanian Inst. International Studies, 2002)".

Citeste si: