Premierul Victor Ponta l-a demis marti pe Dan Mihalache (PNL) din functia de secretar general adjunct al Guvernului, au declarat surse oficiale pentru agentia Mediafax. ANI anuntase vineri ca a constatat, in urma procedurilor de evaluare, incalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre Dan Mihalache, care a avut o reactie extrem de dura, numindu-l pe seful ANI "jigodie frustrata". Dan Mihalache a mai spus ca "Daca parteneriatul romano-american sta in domnul Horia Georgescu (seful ANI - n.red.), mai bine fara". Reamintim ca luni presedintele Basescu a declarat ca i-a cerut premierului sa-i demita pe cei patru membri ai Guvernului acuzati de ANI.

Dan Mihalache, in 2007Foto: Agerpres

UPDATE (ora 16:50): Deciziile premierului Victor Ponta privind eliberarea din functia de secretar general adjunct al Guvernului a lui Dan Mihalache si de inlocuire a sa cu Ioana-Andreea Lambru au fost publicate, marti, in Monitorul Oficial.

  • Dan Mihalache la Antena 3: "Eu sper ca nu exista o legatura intre demiterea mea de catre Victor Ponta si declaratiile lui Traian Basescu, as fi dezamagit".
  • Dan Mihalache: "Am avut saptamina trecuta o discutie cu premierul. Nu mi s-au reprosat declaratiile la adresa ANI".
  • Dan Mihalache la Realitatea TV: "Am convenit cu Victor Ponta si Crin Antonescu sa plec"
  • Premierul Victor Ponta se afla marti la Bruxelles, unde participa la o intalnire la nivel inalt a grupului "Prietenii Coeziunii".
  • Ceilalti trei membri ai Guvernului acuzati de ANI de incompatibilitate sunt ministrii Eduard Hellvig (Dezvoltare Regionala si Turism), Liviu Pop (Dialog Social) si Ovidiu Silaghi (Transporturi).

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, intr-oconferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, referitor la cei patru membri ai Guvernului declarati incompatibili:

"ANI a constatat incompatibilitatea a patru demnitari. Nu a existat nicio reactie, decat reactii de solidarizare cu cei patru demnitari incompatibili. Acesta este un alt lucru care nu este in favoarea romanilor, dar este in favoarea unor politicieni. Nu au nicio legatura cu interesul national aceste atitudini de solidarizare cu oameni care se presupune ca au incalcat legea. Oriunde in lumea civilizata, cand un ministru, un parlamentar este suspectat de eventuale acte de coruptie sau de incompatibilitati sau de lucruri in neregula, el demisioneaza. La noi, politicienii se solidarizeaza unii cu altii. Or, asta demonstreaza ca nu suntem stat de drept. Iar efectele le vom vedea in raportul pe MCV din luna decembrie sau ianuarie, cand va fi emis."

"L-am rugat si pe premierul Victor Ponta sa analizeze situatia celor patru incompatibili. Sigur, au dreptul sa atace in justitie deciziile ANI, dar aici discutam de modul cum arata un guvern. Iar antecedentele acestui guvern nu justifica mentinerea acestor oameni doar din solidaritate cu politicienii, din interese de alianta. Important este ca Romania sa probeze ca si-a insusit valorile democratice, valorile statului de drept."

Intrebat daca a vorbit cu premierul despre cei patru membri ai cabinetului, Traian Basescu a spus ca "Nu. Am transmis o scrisoare. Astazi (luni - n.red.) am transmis o scrisoare la Senat, la Camera - este a doua transmisa la Camera-, si una premierului pe tema celor patru ministri suspectati, deci ei nu sunt vinovati, suspectati de incompatibilitati. Nu am primit inca niciun raspuns, dar vizam, sigur, si o eventuala remaniere."

De ce il acuza ANI pe Dan Mihalache:

  • Dan Mihalache a detinut simultan functia de Secretar General Adjunct al Guvernului, cu rang de Secretar de Stat, si functia de administrator in cadrul S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L.
  • Dan Mihalache este decazut din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani. El poate contesta raportul de evaluare a incompatibilitatii, in termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanta de contencios administrativ.
  • Citeste aici pe larg despre acuzatiile aduse de Agentia Nationala de Integritate lui Dan Mihalache.