Premierul Victor Ponta a descris acuzatiile de incompatibilitatea aduse de Agentia Nationala de Integritate (ANI) ministrilor Eduard Hellvig, Liviu Pop si Ovidiu Silaghi, si secretarului general adjunct al guvernului, Dan Mihalache, ca fiind "lucruri vechi, destul de dubioase", reiterand ca faptele aflate in vizorul ANI nu vizeaza activitatea lor in cadrul guvernului, ci din trecut, exceptie facand cazul ministrului Pop.

Declaratiile lui Victor Ponta:

  • Acuzatiile ANI sunt lucruri vechi, destul de dubioase, ca ar fi fost intr-o firma, ca n-ar fi fost intr-o firma. De exemplu, dl Hellvig nu cred ca era si sef de firma in timp ce era ministru in 2004, sau nu stiu 2008, dar nu vreau sa intru pe fondul problemelor.
  • E campanie electorala, astazi a inceput, astazi am primit instiintarea, asa ca repet un principiu pe care l-am aplicat intodeauna, oamenii au dreptul sa se apere, sa se isi spuna punctul de vedere, daca se confirma ca au fost in incompatibilitate, isi pierd dreptul de a mai avea o functie publica, dar cred ca au si dreptul sa se apere, nu putem sa ii condamnam asa.
  • (despre comunicatul Guvernului cu privire la acuzatiile ANI) Eu incercam sa transmit altceva, cu exceptia dl Pop, in cazul caruia dupa acea am vazut ca e vorba ca ar fi emis un ordin, dar nu l-a emis doar domnia sa ci un ordin comun ar mai multor ministri, celelalte acuzatii aduse de ANI nu au legatura directa cu activitatea de zi cu zi a ministrilor.
  • (intrebat cand ar putea sa se lamureasca problema) In perioada imediat urmatoare, fiind si campanie electorala, e greu de crezut ca o sa avem un punct de vedere foarte obiectiv.
  • Ideea e urmatoarea, cum a fost la dl Cepoi, cat a fost in guvernul PDL nu era incompatibil, cand a fost in guvernul USL a devenit incompatibil. Eu sper ca toate aceste analize sunt facute conform legii, nu vreau sa acuz nimic de politizare fara a avea elemente concrete, dar nici nu vreau sa spun acum… Daca o luam in ritmul asta, probabil ca trebuie schimbate toate guvernele nonstop.
  • (intrebat cum comenteaza aparitia acuzatiilor ANI in prima zi de campanie) Sunt convins ca e o coincidente, ca si dumneavoastra.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) ii acuza de incompatibilitate pe ministrii Eduard Hellvig (Dezvoltare Regionala si Turism), Liviu Pop (Dialog Social) si Ovidiu Silaghi (Transporturi), si pe secretarul general adjunct al guvernului, Dan Mihalache, potrivit unui comunicat de presa al Agentiei.

In cazul Hellvig, ANI sustine ca acesta a fost simultan ministru si director al unei companii private, dar si ca ar fi primit bani de la o alta firma, desi nu figura ca angajat. In cazul Liviu Pop, ANI il acuza de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, dupa ce Pop a dat un ordin ca ministru al Educatiei prin care, contrar unor decizii judecatoresti, obliga statul sa retina cotizatia sindicala, fiind astfel asigurat un folos patrimonial fostului sau angajator, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant. In cazul Silaghi, ANI acuza o diferenta de aproximativ 45.955 Euro intre veniturile realizate si cele raportate. In cazul lui Dan Mihalache, ANI sustine ca acesta a ocupat simultan postul de secretar general adjunct al guvernului si functia de administrator la o companie privata.

Intr-un comunicat al Guvernului se arata ca premierul Victor Ponta a luat act de anuntul facut de Agentia Nationala de Integritate, privind constatarea incompatibilitatii in cazul a patru demnitari. „Din primele date, am constatat ca sesizarile nu se refera la probleme de incompatibilitate legate de activitatea lor in cadrul echipei guvernamentale, ci la elemente din trecut”, se arata intr-un comunicat al Guvernului. In aceasta situatie, Ponta a cerut celor patru demnitari sa demareze toate procedurile legale pentru a-si prezenta punctul de vedere in fata institutiei si, daca este cazul, pentru a contesta acuzatiile care li se aduc.