Un grup de ONG-uri reunite sub emblema Coalitiei Antidiscriminare din Romania a transmis o scrisoare premierului Victor Ponta si presedintelui PNL Crin Antonescu in care face un apel public pentru incetarea becalizarii spatiului politic romanesc. Europarlamentarul Gigi Becali a raspuns marti, intr-o interventie la Romania TV, acuzatiilor aduse de semnatarii scrisorii dupa care l-a atacat pe Marian Mandache, director al Fundatiei Romani CRISS, spunandu-i ca este "prea prost si prea dobitoc".

Coalitia Antidiscriminare readuce in discutie atacul asupra presedintelui Consiliului National de Combatere a Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos, petrecut saptaman trecuta, precizand ca reactia publica a premierului "era imperios necesara si o salutam ca atare".

Totodata, Coalitia Antidiscriminare atrage atentia ca "aceasta pozitie nu poate fi insa credibila si sustenabila atunci cand mesajele lansate in spatiul public sunt urmate de sustinerea candidaturii in alegerile parlamentare din aceast an a domnului George Becali - inspirator, suporter si finantator politic al discriminarii transformata in principal crez civic si politic."

Potrivit apelului, valorile europarlamentarului "sunt net anti-europene, pe masura unei ideologii rasiste, discriminatorii si intolerante din care George Becali si-a construit o adevarata platforma politica."

Semnatarii scrisorii trec in revista declaratiile publice ale lui Becali impotriva membrilor comunitatii gay, impotriva romilor, impotriva femeilor, si impotriva arabilor precizand ca acestea sunt "doar cateva dintre gravele derapajele ce ar trebui sanctionate ci nu incurajate de statul roman prin intermediul institutiilor sau de liderii politici."

In incheiere, Coalitia Antidiscriminare le solicita celor doi lideri politici sa reanalizeze "oportunitatea candidaturii acestuia pentru Parlamentul Romaniei cu sprijinul Dumneavoastra comun. Apreciem ca aceasta candidatura este toxica pentru democratia din Romania si pentru partidele pe care le reprezentati."

Presedintele Partidului Noua Generatie (PNG) a raspuns la Romania TV acuzatiilor aduse de Coalitia Antidiscriminare. "In primul rand eu sunt europarlamentar. In al doilea rand e vorba de reprezentativitate. Fiecare reprezinta pe cine vrea. Acei oameni care au scris asa scrisoare sa voteze si sa fie reprezentati de cine vor ei. Nu stiu ce scrie in scrisoarea aia, dar ce spuneti dvs. e miciuna. Sunt mincinosi. Pe langa faptul ca unii au defectele pe care le au, ma refer la homosexuali, mai si mint. Eu niciodata in viata mea nu am spus ca tiganii sa fie scosi din tara. Cel mai mult am ajutat tiganii, ca ei sunt mai saraci, ei au nevoie. Partida Romilor ati vazut-o cu mine. Nicu Paun, sunt prieten cu el. Minciuna, niciodata nu am spus ca homosexualii trebuie scosi in afara tarii. Minciuna inventata. E adevarat ca am spus ca femeia care isi inseala barbatul e curva. Asta nu inseamna ca ei trebuie sa scrie scrisori... Asociatia asta Romani CRISS este formata din 50-100 de tigani care se cred elita tiganilor si pe care nu-i baga nimeni in seama", a declarat europarlamentarul Gigi Becali.

Marian Mandache, director al asociatiei Romani CRISS, a intervenit la RTV pentru a explica de ce a semnat scrisoarea anti-Becali, insa declaratiile acestuia au provocat un atac din partea lpresedintelui PNG: "Nu te ascult ca esti un prea prost si un prea dobitoc. Hai, pa, la revedere. Eu nu intru in dialog cu Mandache, nu vorbesc cu el. Sa voteze pe cine vrea el".

  • Scrisoarea Coalitiei Antidiscriminare

In atentia co-presedintilor USL Victor Ponta si Crin Antonescu

Apelul public al Coalitiei Antidiscriminare din Romania

Becalizarea spatiului politic romanesc trebuie sa inceteze!

Domnilor co-Presedinti Ponta si Antonescu,

Agresarea in strada a conducatorului unei autoritati nationale al carui mandat este prevenirea si combaterea discriminarii este fara precedent in tarile Uniunii Europene. In Romania, acest grav incident survine la capatul unei serii concertate de manifestari discriminatorii si violente de limbaj, practicate si transmise prin intermediul mass media de catre politicieni si alte persoane publice. Natura iresponsabila a unor asemenea pozitii este dramatic ilustrata prin acest act de agresiune directa.

Reactia publica a premierului in exercitiu al Romaniei cu privire la agresarea, recent, a Presedintelui Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, reactie solicitata de catre organizatiile membre ale Coalitiei Antidiscriminare, era imperios necesara si o salutam ca atare. Aceasta pozitie nu poate fi insa credibila si sustenabila atunci cand mesajele lansate in spatiul public sunt urmate de sustinerea candidaturii in alegerile parlamentare din aceast an a domnului George Becali - inspirator, suporter si finantator politic al discriminarii transformata in principal crez civic si politic.

A accepta un candidat parlamentar pe listele USL, respins in prealabil de toate familiile politice din Parlamentul European, este socant si intolerabil. Valorile acestuia sunt net anti-europene, pe masura unei ideologii rasiste, discriminatorii si intolerante din care George Becali si-a construit o adevarata platforma politica. Practicile acestuia sunt tuturor cunoscute. Legea, pe care parlamentarii sint primii care ar trebui sa o respecte si sa o puna in aplicare, a fost de numeroase ori incalcata de catre acesta. Declaratiile publice impotriva membrilor comunitatii gay care, in opinia sa, ar trebui izolati si expulzati in afara aglomerarilor urbane (2008), impotriva romilor - etichetati de acelasi politician drept infractori ce nu merita sa traiasca in Romania (2007), impotriva femeilor care prin natura proprie sunt "curve" (2011) ori a arabilor ("Cum o sa iau apararea unui arab?", cu referire la subsecretarul de stat, doctorul Raed Arafat), lipsa de flagrant respect pentru autoritatile statului prin ruperea citatiilor din partea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii in fata camerelor de luat vederi si atacarea mediatica violenta a Presedintelui acestei institutii, reprezinta doar cateva dintre gravele derapajele ce ar trebui sanctionate ci nu incurajate de statul roman prin intermediul institutiilor sau de liderii politici. Apreciem ca partidele politice au un rol esential in promovarea respectului fata de minoritati si in general a valorilor democratice, in primul rand prin promovarea de candidati ce impartasesc aceste valori. Mesajele dumneavoastra publice in aceasta privinta au un impact deosebit de important in toata tara, inclusiv la nivelul liderilor filialelor partidelor dumneavoastra din teritoriu.

Data fiind dubla performanta a domnului George Becali - primul politician roman care a reusit sa genereze un caz ce a adus Romania in fata Curtii Europene de Justitie respectiv cel care a primit cele mai multe sanctiuni din partea CNCD, va solicitam sa reanalizati oportunitatea candidaturii acestuia pentru Parlamentul Romaniei cu sprijinul Dumneavoastra comun. Apreciem ca aceasta candidatura este toxica pentru democratia din Romania si pentru partidele pe care le reprezentati. Ne exprimam speranta ca veti contribui la descurajarea si sanctionarea acestui mod de a face politica ci nu la sprijinirea unui politician misogin, homofob si rasist pe care il ajutati sa devina reprezentantul electoratului bucurestean in Parlamentul Romaniei.

Semnatari:

Centrul Euroregional pentru Initiative Publice - ECPI

Centrul Parteneriat pentru Egalitate - CPE

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki

Asociatia ACCEPT

Centrul de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen - Filia

Liga PRO EUROPA

Fundatia Romani CRISS

Media Monitoring Agency/Agentia de Monitorizare a Presei

Institutul pentru Politici Publice - IPP