Un grup de ONG-uri reunite sub emblema Coalitiei Antidiscriminare din Romania i-a semnalat, sambata, premierului Victor Ponta, printr-o scrisoare deschisa, ca presedintele Consiliului National de Combatere a Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos, a fost "atacat stradal", miercuri, in centrul Capitalei, de patru persoane, semnatarii cerand garantarea integritatii fizice a acestuia, inceperea unei anchete si condamnarea publica a actului de intimidare, informeaza Mediafax.

UPDATE Presedintele CNCD, Csaba Asztalos, a precizat sambata pentru Mediafax ca a depus la Politia Capitalei, vineri la pranz, o plangere referitoare la incidentul produs miercuri in Capitala."Initial, nu am vrut sa depun plangere, insa, la insistentele prietenilor, am facut acest demers", a mai spus Asztalos.

Anterior, reprezentantii Politiei Capitalei declarasera pentru agentia de presa ca presedintele CNCD, Csaba Asztalos, nu a depus, pana vineri la ora 16:00, vreo plangere legata de faptul ca ar fi fost atacat pe strada de patru persoane.

In afara precizarii legate de plangere, Asztalos a spus ca nu doreste sa faca nicio declaratie referitoare la incidentul mentionat in scrisoarea ONG-urilor.

Scrisoarea trimisa premierului Victor Ponta este semnata Centrul Euroregional pentru Initiative Publice - ECPI, Institutul pentru Politici Publice - IPP, Fundatia ACCEPT, Media Monitoring Agency/Agentia de Monitorizare a Presei, Roma Education Fund, Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului - MCA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate - CPE, organizatiile precizand ca sunt membre ale Coalitiei Antidiscriminare din Romania.

Organizatiile isi exprima, in scrisoare, "profunda ingrijorare cu privire la atacurile mediatice indreptate impotriva institutiei Consiliului National de Combatere a Discriminarii (CNCD) respectiv a celor psihologice si fizice dar si mediatice" la adresa presedintelui acestei institutii, Csaba Asztalos.

Fragmente din scrisoarea Coalitiei Antidiscriminare din Romania:

  • Miercuri, 10 octombrie a.c., presedintele CNCD a fost atacat stradal, in centrul Capitalei, de un grup format din patru persoane. Acest atac a avut loc la doar cateva zile dupa exprimarea unor pozitii publice ale institutiei pe care o reprezinta domnul Csaba Asztalos privitor la derapajele rasiste inregistrate la nivelul clubului de fotbal Steaua.
  • Consideram acest atac drept inacceptabil si cu serioase efecte negative asupra institutiilor ce protejeaza drepturile omului in Romania, avand in vedere ca, cel mai probabil, motivatia care a stat la baza comiterii acestuia se afla in directa legatura cu mandatul, rolul si hotararile luate de Colegiul Director al CNCD.
  • Reprezentanti ai Colegiului Director al CNCD au fost constant interpelati si intimidati in timp ce acestia gestionau cazurile unor politicieni, ministri in exercitiu inclusiv Presedinte de Stat, reprezentanti ai cluburilor de fotbal din Romania ce erau acuzati de discriminare. Acest tip de interventii inacceptabile asupra unei institutii publice autonome au condus, gradual, la crearea de mentalitati si atitudini ostile atat impotriva legislatiei, cat si a celor mandatati sa puna legea antidiscriminare in aplicare si au facut posibil atacul fizic asupra Presedintelui CNCD, in plin spatiu public.
  • In 9 octombrie, finantatorul Clubului Steaua, domnul George Becali, l-a desemnat si incriminat public pe domnul Asztalos, pe mai multe canale media, ca fiind "nebunul acela de la Consiliul National de la Combaterea Discriminarii care instrumenteaza cazuri de discriminare si rasism pentru a prejudicia clubul Steaua". In aceasi perioada, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir l-a acuzat public pe reprezentantul CNCD de invrajbirea romanilor impotriva maghiarilor, cerand sanctionarea acestuia.
  • Solicitam Guvernului Romaniei sa contribuie la punerea in aplicare a Declaration on Human Rights Defenders adoptata la 9 decembrie 1998 de Adunarea Generala a Natiunilor Unite astfel permitand protectia impotriva violentei, amenintarilor, retalierilor si intimidarilor pe criteriul urii rasiale, etnice ori pe orice alt criteriu similar in cazul exercitiului legitim al unui demnitar de stat specializat.

Semnatarii cer "condamnarea publica neintarziata a actului de intimidare si violenta comis asupra reprezentantului Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, demnitar cu rang de Ministru Secretar de Stat", "luarea de masuri de garantare a integritatii fizice a Presedintelui CNCD si, in caz de nevoie, a celorlalti membri ai Colegiului Director, pentru a-si putea desfasura mandatul profesional fara ingerinte, presiuni, hartuire sau vatamare", "demarerea unei investigatii, prin intermediului autoritatii competente de resort, care sa permita identificarea si aducerea in fata justitiei a agresorilor si grupului din care acestia fac parte", "pregatirea autoritatilor insarcinate cu asigurarea ordinii publice si sigurantei cetateanului pentru intelegerea si aplicarea adecvata a legislatiei privind infractiunile motivate de ura din Romania".

Potrivit Mediafax, finantatorul FC Steaua, Gigi Becali, a afirmat, miercuri, intr-o emisiune televizata, ca presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii ar trebui sa fie "un tigan, care nu este impotriva romanilor" .Becali a reiterat ca va plati nicio amenda pe care o va primi de la CNCD, mentionand ca este sigur ca nu va pati nimic.

Presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a declarat, marti, ca va propune Guvernului sa-l schimbe imediat pe Asztalos Csaba Ferenc din functia de presedinte al Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), pentru ca vede manifestari discriminatorii in fotbalul romanesc, desi, in opinia sefului LPF, acestea nu exista.