​Premierul Victor Ponta solicita autoritatilor abilitate sa intreprinda masurile necesare pentru investigarea incidentului in care a fost implicat presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) si pedepsirea celor ce au incalcat legea, se arata intr-un comunicat trasmis duminica de Guvern, relateaza Mediafax.

In comunicat se arata ca primul-ministru condamna public orice act de intimidare si violenta la adresa presedintelui CNCD, Csaba Asztalos, precum si la adresa oricarui demnitar si functionar al statului roman, aratandu-se ca orice act de intimidare, violenta, rasism sau discriminare este condamnabil si inacceptabil.

Potrivit Guvernului, in calitate de stat membru al Uniunii Europene si de semnatara a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, Romania nu tolereaza declaratii si manifestari ce aduc atingere nu doar drepturilor cetatenesti, ci si demnitatii si valorilor umane.

"Premierul Romaniei isi exprima regretul pentru incidentul in care a fost implicat domnul Csaba Asztalos si solicita autoritatilor abilitate sa intreprinda masurile necesare pentru investigarea acestui caz si pedepsirea celor ce au incalcat legea. Premierul Victor Ponta considera ca este inacceptabila, chiar si la stadiul de ipoteza, situatia ca un demnitar al statului roman sa fie atacat pentru modul in care isi exercita mandatul si pentru hotararile pe care le ia in functia detinuta. In egala masura, premierul Romaniei solicita institutiilor statului sa actioneze cu promptitudine de fiecare data cand, in spatiul public, se transmit mesaje sau au loc actiuni cu caracter rasist sau xenofob. Orice cetatean trebuie sa fie protejat in egala masura de agresiuni si acte de violenta, indiferent de resorturile care le stau in spate", informeaza Guvernul.

Un grup de ONG-uri reunite sub emblema Coalitiei Antidiscriminare din Romania i-a semnalat, sambata, premierului Victor Ponta, printr-o scrisoare deschisa, ca presedintele Consiliului National de Combatere a Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos, a fost "atacat stradal", miercuri, in centrul Capitalei, de patru persoane, semnatarii cerand garantarea integritatii fizice a acestuia, inceperea unei anchete si condamnarea publica a actului de intimidare, arata Mediafax in urma cu o zi.

Presedintele CNCD, Csaba Asztalos, a precizat atunci pentru agentia de presa citata, ca a depus la Politia Capitalei, vineri la pranz, o plangere referitoare la incidentul produs miercuri in Capitala si semnalat intr-o scrisoare trimisa premierului de catre un grup de ONG-uri. "Initial, nu am vrut sa depun plangere, insa, la insistentele prietenilor, am facut acest demers", a mai spus Asztalos.