PDL a intrat in "era Vasile Blaga". In cadrul Conventiei Extraordinare democrat liberalii si-au ales sambata liderii cu care vor intra in batalia pentru alegerile parlamentare. Blaga, proaspat uns la sefia partidului a cerut delegatiilor sa adopte o rezolutie prin care partidul se angajeaza sa uneasca fortele de centru dreapta din Romania si sa stabileasca un parteneriat cu societatea civila.Din noua conducere a PDL fac parte lideri ca Gheorghe Flutur, Dorin Florea, Cristian Preda, George Scripcaru, Mircea Hava, Anca Boagiu si Sever Voinescu.

Vasile Blaga a fost validat in functia de presedinte al PDL cu 1197 de voturi pentru si doar 28 abtineri. Odata cu alegerea lui Blaga, toata componenta Biroului Politic PDL a fost modificata. In noua structura de conducere nu se mai regasesc nume precum Elena Udrea, Radu Berceanu, Adriean Videanu, Roberta Anastase, Ioan Oltean, Gheorghe Falca, Stefan Gheorghe, Monica Macovei si Teodor Baconschi.

Din echipa lui Blaga fac parte Ghoerghe Flutur - secretar general, Cezar Preda, Dorin Florea, Cristian Preda si Mihai Stanisoara - prim-vicepresedinti.

In Biroul Politic al partidului au intrat pe post de vicepresedinti umatorii democrat liberali: George Scripcaru, Mircea Hava, Gabriel Berca, Anca Boagiu, Constantin Ostaficiuc, Raluca Turcan, Andrea Paul Vass, Cristian Boureanu, Sever Voinescu, Radu F Alexandru, Traian Igas, Florin Popescu, Alin Tise, Costica Canacheu, Sulfina Barbu.

Noul presedinte al PDL a supus la vot adoptarea unei rezolutii prin care PDL face apel catre toate fortele pro-democratice din Romania sa se delimitizeze de atacurile impotriva statului de drept lansate de actualul guvern.

Totodata, rezolutia revede un parteneriat cu societatea civila si coagularea unei platforme comune a fortelor de centru dreapta.

  • Hotnews.ro a transmis live text si video Conventia Extraordinara a PDL. Vezi mai jos cum s-a desfasurat evenimentul 

20.20Au fost alesi secretarii executivi: Theodor Paleologu, Marian Zlotea, Marian Dan, Dumitru Constantin, Ioan Ruset, Marian Jean Marinescu.

Secretarii generali-adjuncti regionali sunt: Ioan Balan (Est), Bogdan Cantaragiu (Sud), Ioan Dumitrel (Vest).

Noii membri alesi ai Comisiei Nationale de Integritate Statut si Litigii (CNISL): Cristina Minerva Badiu, Edward Honorius Circa, Andrei Jean Falcescu, Mircea Marinescu, Dan Sorin Moldovan, Petru Movila, Mihaela Petrescu, Tanase Stamule.

Noii membri ai Comisiei Nationale de Revizie si Control (CNRC): Florin Bogdan Ciorascu, Andrei Florea, George Ionescu, Maria Andra Oproiu, Gabriel Paun, Cristian Teodor.

18:00 Cei 15 vicepresedinti alesi sunt: George Scripcaru, Mircea Hava, Gabriel Berca, Anca Boagiu, Constantin Ostaficiuc, Raluca Turcan, Andrea Paul Vass, Cristian Boureanu, Sever Voinescu, Radu F Alexandru, Traian Igas, Florin Popescu, Alin Tise, Costica Canacheu, Sulfina Barbu

15:37 A inceput votul pentru functiile de vicepresedinti. Pentru cele 15 posturi s-au inregistrat candidaturile a 31 de democrat liberali

15:35Teodor Baonschi a parasit nervos sedinta Consiliului National de Coordonare.

15:30 Cezar Preda, Dorin Florea, Cristian Preda si Mihai Stanisoara au fost alesi prim-vicepresedinti. Gheorghe Flutur este noul secretar general al PDL.

14:22 A inceput votul pentru alegerea functiilor din Biroul Politic Permanent al PDL. Pentru inceput sunt alesi cei patru prim-vicepresedinti si secretarul general. Pentru cele patru functii de prim-vicepresedinti sunt sase candidati: Cristian Preda,Teodor Baconschi, Dorin Florea, Mihai Stanisoara, Cezar Preda si Teodor Paleologu

Declaratia lui Vasile Blaga dupa votul pentru functia de presedinte:

Declaratia lui Emil Boc dupa votul pentru functia de presedinte:

14:00 Vasile Blaga a fost validat in functia de presedinte al PDL cu 1197 de voturi pentru si 28 abtineri. Noul presedinte al PDL a supus la vot adoptarea unei rezolutii prin care PDL face apel catre toate fortele pro-democratice din Romania sa se delimitizeze de atacurile impotruiva statului de drept lansate de actualul guvern. Totodata, rezolutia revede un parteneriat cu societatea civila si coagularea unei platforme comune a fortelor de centru dreapta.

  • Va multumesc pentru incredre, va spun drept ca nu este timp pentru prea multe vorbe.
  • Echipa pe care o veti vota cu mintea - mai putin cu sufletul, cu mintea - intram intr-o noua etapa. adaugam istoriei noastre tot ce este necesar pentru un PDL al 2012, lider la dreptei romanesti.
  • Nu vom obtine nimic fara munca. Gandul ca este suficient sa facem aliante pentru a scoate mult in toamna fara munca este nerealist.
  • Traim intr-o perioada extrem de grava. De doua luni de zile, de laa instalarea guvernului Ponta, democratia este serios amenitnata.
  • Propun o rezolutie cu care PDL se inscrie in apararea libertatii si a legii.
  • Rezolutie: PDL constata cu ingrijorare seria de abuzuri fara precedent la adresa institutiilor statului.
  • Convenntia Nationala a PDL face apel catre toate fortele pro-democratice din Romania sa se delimitizeze de atacurile impotruiva statului de drept lansate de actualul guvern.
  • Este absolut necesar un parteneriat cu societatea civila.
  • In aceasta situatia grava pt democratie, este cu atat mai necesara reunirea pe o platforma comuna.

Rezolutia citita de Blaga a fost votata in unanimitate.

12:50 Votul pentru alegerea lui Blaga la presedintia PDL a inceput

12:30 Traian Ungureanu: "Vreau sa fiu ungureanul vostru"

"Vad un partid deschis, vad dreapta. Nu este toata. Va trebui sa o unim. Si aici vreau sa fac o precizare: vreau sa fiu ungureanul vostru. Asadar, avem o echipa noua, o sa o avem, avem idei noi, sper sa avem un suflu nou, dar culoarea este aceeasi - portocaliu", a afirmat europarlamentarul, amintind de afirmatia lui Mihai Razvan Ungureanu. Acesta a spus la inceputul lunii mai, la lansarea candidatilor PDL pentru alegerile locale, ca nu ii este rusine cu numele sau si i-a indemnat pe democrat-liberali sa fie "Ungurenii lui".

El a adaugat ca transmite catre USL mesajul ca adevarul ii va ajunge din urma si ca "minciuna si hotia ii scufunda". "Pentru ce faceti acum, o sa va bata Dumnezeu si dreapta unita. Este atat de sigur, ca o puteti publica in Monitorul Oficial", a spus Ungureanu.

12.10Radu Berceanu:

  • Ar trebui ca echipa care va fi aleasa sa aiba in continuare un parteneriat cu Traian Basescu, exista diferente intre parteneriat si situatia in care am fost pana acum cateva luni.
  • Nu este normal ca PDL sa-i spuna presedintelui doar "da sefu cata dreptate aveti". Conducerea partidului, Emil Boc, aveau atat de multa incredere in Traian Basescu ca le rezolva pe toate ca uitau sa mai gandeasca cu capul lor
  • Traian Basescu spunea cum vedeti nu stiu ce problema. Si partidul astepta cum vede Traian Basescu chestiunea ca sa spuna asa o vedem
  • Traian Basescu nu si-a dorit aceasta chestiune. Spunea, "dar voi ce idei aveti", partidul se ferea sa aiba o idee diferita de cea a lui Traian Basescu. Eu le-am spus invatati sa mai ganditi si cu capul vostru!
  • Sper ca relatia va fi una mult mai buna din punctul asta de vedere pentru ca Vasile Blaga are o relatia mult mai veche cu Traian Basescu si discuta mai direct decat isi permitea Emil Boc. Poate spune aceasta chestiune nu merge in felul asta pentru ca partidul nu o poate duce
  • Partidul va avea nevoie de Traian Basescu ca presedinte al Romaniei, nu stiu daca si domnia sa va dori sa participe la aceasta relatie. Ar trebui sa doreasca.
  • Cand s-o inscrie mai vorbim daca Mihai Razvan Ungureanu va candida pentru presedintia PDL. El are o anumita idee politica, un anumit traseu care nu include PDL. Nu  avem de ce sa vorbim despre subiectul asta
  • USL a reusit sa calce in strachini cum nu imi imaginam vreodata, are atat de multa activitate in fata noastra
  • De-abia astept sa incerce suspendarea presedintelui. Este ultima incercare inainte de a-si da duhul. Abia astept sa incerce, o sa vada. Ar monta PDL in organizare de lupta, abia astept, l-ar cobori pe presedinte in batalie si l-ar oblliga sa faca jonctiunea cu partidul. Vom vedea care sunt personalitatile politice in discutie.

12.02 Ioan Oltean: Unde sunt partenerii nostri care au fost la guvernare? Am ramas singuri in fata unui partid pus pe hotie, guvernare neperformanta. Avem un guvern care devalizeaza proprietatea intelectuala.

11:58 Raluca Turcan:

  • USL se comporta si actioneaza dupa o strategie de ocupatie politica sistematica a tarii. Nu intereseaza regulile, legile, institutiile statului. Victor Ponta nu doar a plagiat, l-a plagiat si in comportament pe Adrian Nastase, pentru ca PSD nu are nicio limita in ilegalitate si imoralitate

11:50 Cezar Preda:

  • Prea mult se pune accentul pe cine este vechi si cine este nou, pe cine este batran si cine este greu si cine este reformator. Toti suntem membri ai PDL daca ne batem cu USL Un singur lucru trebuie spus si acesta este crezul meu: din 2004 pana acum, principala intrebare pe care si-au pus-o unii membri de partid a fost ce face PDL pentru el. Ei, dragii mei, de azi trebuie sa ne punem cu totii intrebarea ce facem noi pentru PDL?

11:35 Cristan Preda:

  • Am pierdut aceste alegeri, este o lectie usturatoare, si nu tebuie sa ne lamentam
  • Trebuie sa repornim motoarele, fiindca, pentru a intoarce opinia publica in fabvoarea noastra, trebuie sa ne asumam o dubla conditie: 1. suntem in opozitie, 2. ne pregatim pt o alta confruntare electorala.
  • Suntem singurul partid de opozitie.
  • In fata noastra sta USL, care e profitat de un boicot prelungt, de tradarea oamenilor din tabara noastra.
  • Un guvern alternativ este necesar pentru a respecta statutul. Membrii acestui guvern trebuie sa critice sistematic actiunile USL. USL este o putere agresiva si aroganta, apara coruptia politica si plagiatul
  • Trebuie sa denuntam politizarea instiutiilor statului - s-a intamplat deja la ICR, la Arhivele Nationale.
  • O atentie speciala trebuie acordata protejarii alesilor locali in fata intimidarii.
  • PDL are datoria de a apara societatea de incercarile USL de a monopoliza inclusiv prin suspendarea presedintelui.
  • Am vazut cazuri de coruptie politica - cazul Nastase, pe care l-au aparat pana la capat.
  • Este nevoie de o abordare etica, bazata pe onestitate.
  • Trebuie sa promovam o Uniune Democrat Liberala. Trebuie sa opunem USL o Uniune Democrat Liberala, impreuna cu PNTCD, PER, Noua Republica si cu fostul premier Mihai Razvan Ungureanu. O federatie a oamenilor liberi care nu mai vor sociallism de stat trebuie sa dea piept cu USL
  • USL a impartit deja tara in noi si ei. USL vrea o putere totala - suntem aici pentru a ii impiedica. Victorie!

11:28 Mihai Stanisoara, candidat la functia de prim vicepresedinte isi tine discursul

11:19 Andrea Paul Vass: De multa vreme PDL are independenta fata de Traian Basescu, presedintele nu s-a imixtionat in viata partidului si-a luat deciziile interne singur

11:11 Dorin Florea primarul de la Targu Mures: Am demonstrat ca se poate lupta cu baronii locali si ca poti sa castigi.

11:00 Gheorghe Flutur, unicul candidat la functia de secretar general isi prezinta sustinerea fata de Vasile Blaga

  • Ne putem imbunatati performantele doar daca strangem randurile, daca vorbim pe o singura voce si daca militam toti pentru acelasi scop. E momentul ca PDL sa arate din nou ca este numarul unu la organizare si numarul unu la combativitate politica. Deciziile pe care le vom lua in forurile partidului trebuie respectate de toata lumea, fara exceptie

10:40 Vasile Blaga isi prezinta motiunea:

  • Am decis sa candidez la functia de presedinte. Nu sunt omul cuveintelor inflorite, asa ca va spun direct cum vad eu partidul.
  • Este o mare onoare sa candidez, dar si o mare resonsabilitate.
  • Vreau un PDL unit, solidar, puternic, atasat principiilor de centru dreaptea. Ma prezint cu motiunea "PDL: Pentru o societate dreaptea"
  • Este un program politic care se adreseaza membrilor de partid, dar si celor de acasa, tuturor simpatizantilor, tuturor romanilor. In mod natural, proiectul nostru se adreseaza tuturor acelora care impartasaesc valorile si principiile dreptei.
  • Dorim sa relansam PDL ca principal catalizator a tuturor fortelor politice de dreapta si centru dreapta.
  • Este necesar ca PDL sa se reorganizeze si sa-si onoreze rolul de principal partid de opozitie. Nu este un moment usor.
  • Moment care trebuie sa genereze soldaritate.
  • Sunt un om al dialogului, nu sunt omul care sa sape transee in partid. Nici atunci cand nu mi-au convenit multe lucruri.
  • M-a durut fiecare plecare. Cei care au plecat din partid nu cred ca sunt foarte fericiti cu alegerea pe care o au facut-o. 
  • Libertatea si sansele viitoare ale romanilor sunt din nou amenintate de demagogia si presiunea stangii socialiste. Noul guvern nu are nicio intentie de a-si face datoria fata de tara. tot ce vedem: mincium, coruptie, plagiat.
  • Romania risca sa piarda enorm ca urmare a incompetentei promovate de USL. 
  • Ce am castigat noi pierd ei cu o nonsalanta de nedescris 
  • Victor Ponta nu scapa nicio sansa sa discrediteze statul de drept. Nu s-a mai vazut un prim-ministru care sa atace o decizie a CCR. Nu a fost politizata si cand a luat o decizie favorabile USL?
  • Plagiatul a fost acum dovedit.
  • Noi ii cerem demisia prim-ministrului Victor Ponta.  
  • Cine poate crede in promisiunile stangii socialiste, cand resursele sunt limitate, cand investitorii ocolesc tara? In fiecare zi in plenul Senatului isi anuleaza propriile proiecte de legi pe care le-au facut in opozitie. 
  • PDL are un singur adversar politic: USL, condusa de Ponta si Antonescu, care dovedesc ca principalul lor scop este de a acapara statul si a instaura un regim strain valorilor democratice 
  • Imi propun dinamizarea activitatilor interne ale partidului: organizatia de tineri, femei, pensionari. 
  • Nu vom permite nicio actiune a USL de intimidarea a alesilor locali. 
  • Va indemn sa credem in noi, in credintele noastre si in cei care ne-au votat. 
  • Trebuie sa promovam oameni capabili sa fie portavocea valorilor si proiectelor. PDL trebuie sa fie deschisi oamenior dispusi sa isi sacrifice energia. PDL trebuie sa fie axul unificarii fortelor de centru dreapta, alaturi de oameni precum Mihai Razvan Ungureanu sa construiasca un pol care sa se opuna stangii socialiste
  • De astazi trebuie sa repunem in functiune masinaria PDL. In toamna va fi o lupta dura. 
  • Mergand pe calea cea dreapta, vom recastiga increderea romanilor.
  • Pentru noi este esential sa repornim rapid motoarele activitatii interne. In perioada imediat urmatoare, imi propun dinamizarea activitatii Departamentelor de specialitate care trebuie sa fie inima ce pune in functiune partidul
  • De astazi trebuie sa repunem in functiune masinaria PDL, sa turam motoarele partidului, sa redevenim in cel mai scurt timp acel partid rational si orientat spre eficienta, si nu spre barfe, cu mesaj si actiune pe masura
  • Niciun membru al viitorului BPN nu va fi lipsit de responsabilitatile de care raspunde saptamanal. Fiecare va trebui sa raspunda pentru increderea pe care i-o acord azi. Liga Alesilor Locali, constituirea ei, va fi prima sarcina a unui dintre prim-vicepresedinti

10:20Emil Boc sustine un discurs: Miza trebuie sa fie credibilitatea sistemului de invatamant si credibilitatea diplomelor

  • Aceasta Conventie reprezinta asumarea politica a rezultatelelor alegerilor locale.PDL impreuna cu presedintele si-a asumat trecerea Romaniei prin criza si pentru asta a fost nevoie de masuri de austeritate, care ne-au costat din punct de vedere politic.
  • Nu inseamna ca tot ce am facut a fost perfect si fara greseala, se putea comunica mai bine. S-au facut si greseli de imagine, dar cand esti la razboi nu esti preocupat sa fi incheiat la copca, sa ai pantalonii calcati, sau pantofii lustruiti.
  • Aceste masuri s-au resimtit in buzunarele oamenilor. Trebuie sa avem un exercitiu de comunicare mai bun. Am platit cu voturi si imagine, dar am luat deciziile corecte, chiar daca pe termen scurt nu ne-a adus popularitate.
  • Ne-am propus sa obtinem un scor de 25% pe vot politic, am obtinut 23%. Am fost aproape.
  • Actuala guvernare socialista vorbeste de stabilitatea economica. N-a adus-o domnul Ponta sau Antonescu de acasa. Ea este consecinta deciziilor noastre.
  • Guvernarea socialista nu si-a respectat nici una din promisiunile populiste pe care le-au facut cand au venit la putere. Ba chiar au votat impotriva propriei legi de majorare a salariilor.
  • Astazi se produc derapaje de la democratie ca intre 2000- 2004. Aceste lucruri trebuie spuse oamenilor.
  • Cazul plagiatului inseamna furt intelectual, nu trebuie discutat prin prisma neaparat a celui care este autorul plagiatului, evident este primul ministru, dar miza trebuie sa fie credibilizarea sistemului de invatamant din Romania. Miza acestui demers, dincolo de componenta politica importanta, este credibilitatea, pentru momentul in care un tanar merge cu diploma in mana in UE
  • HotNews.ro va tine la curent cu principalele momente ale evenimentului

Inainte de deschiderea Conventiei a avut loc un incident nefericit. Deputatul Victor Boiangiu s-a impiedicat de un cablu, a cazut si s-a lovit cu capul de un corp dur, impact in urma caruia a suferit o plaga deschisa la frunte. Potrivit Agerpres, incidentul a avut loc in timp ce deputatul discuta cu colega sa de partid Raluca Turcan. Turcan a fost prima care i-a sarit in ajutor, l-a ajutat sa se ridice, sa-si puna o batista la fruntea si l-a condus in afara salii, pe hol. Un echipaj SMURD a sosit la fata locului pentru a ii oferi ingrijiri medicale.

Vasile Blaga isi va sustine candidatura la sefia partidului, in cadrul Conventiei, cu motiunea "PDL: Pentru o societate dreapta'', document programatic in centrul caruia plaseaza ca obiective principale coagularea unui pol de centru-dreapta in scopul obtinerii unui scor electoral cat mai bun la alegerile parlamentare, dar si recredibilizarea si reorganizarea partidului pentru ca PDL sa-si indeplineasca asa cum se cuvine "rolul de principal partid de opozitie".

Blaga a reusit sa obtina sustinerea a 41 de lideri de organizatii PDL. In cadrul unei conferinte de presa, Blaga a declarat ca si-ar dori ca Monica Macovei si Cristian Preda sa faca parte din conducerea ,,la varf" a PDL, iar Ghoerghe Flutur sa devina secretarul general al PDL. Monica Macovei nu si-a depus insa candidatura pentru nici o functie.

Totodata, Blaga a anuntat ca a avut discutii cu Mihai Razvan Ungureanu si ca acesta poate sa fie un partener pentru PDL. "Am discutat des cu Mihai Razvan Ungureanu si nu intamplator am pus accentul pe coagularea fortelor de centru-dreapta, pentru ca cred ca domnia sa ne poate fi partener si sunt convins ca va fi", a precizat democrat liberalul.

MR Ungureanu nu a fost insa invitat la Conventia PDL, dupa cum a anuntat seful comisiei de organizare, Gheorghe Albu.

Grupul intelectualilor din PDL, reprezentat de Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu si Teodor Paleologu, a renuntat sa mai depuna o motiune pentru conducerea partidului. "Cu motiunile in fata, am constatat ca acestea sunt compatibile, ambele urmaresc modernizarea si unitatea partidului, precum si unitatea dreptei in fata USL. Am decis astazi sa nu depunem o motiune in aceasta etapa a competitiei interne din PDL", au explicat cei patru intelectuali decizia printr-o declaratie de presa.

Surse democrat liberale au explicat pentru HotNews.ro ca cei patru intelectuali nu au reusit sa stranga cele 35 de semnaturi necesare pentru depunerea motiunii pentru sefia PDL.

Totusi, Cristian Preda si Teodor Paleologu au intrat in cursa pentru un post de prim-vicepresedinte, iar Sever Voinescu tinteste functia de vicepresedinte al PDL. Din grupul intelectualilor, singura care nu candideaza la nici o functie in forul de conducere al partidului este Monica Macovei.

De precizat ca lideri ca Emil Boc, Elena Udrea, Radu Berceanu, Adriean Videanu, Roberta Anastase, Ioan Oltean, Gheorghe Falca si Stefan Gheorghe au facut un pas in spate, intrand in esalonul doi al partidului. Acestia nu si-au depus candidatura pentru un post de conducere in Biroul Politic National al PDL.

Pentru functia de secretar general, singurul care si-a depus candidatura este Gheorghe Flutur, iar pentru cele patru functii de prim-vicepresedinte s-au inregistrat sase candidaturi: Dorin Florea, Cristian Preda, Mihai Stanisoara, Teodor Baconschi, Theodor Paleologu si Cezar Preda.

Pentru cele 15 functii de vicepresedinte al PDL au intrat in cursa 31 de candidati: George Scripcaru, Mircea Hava, Sulfina Barbu, Florin Popescu, Constantin Ostaficiuc, Alin Tise, Gabriel Berca, Anca Boagiu, Traian Igas, Sever Voinescu, Petru Luhan, Mircea Marin, Jean Marian Marinescu, Raluca Turcan, Radu F Alexandru, Cristian Boureanu, Silviu Prigoana, Sebastian Bodu, William Brinza, Costica Canacheu, Edward Honorius Circa, Irinel Cristu, Constantin Dumitru, Eduard Finkelstein, Tinel Gheorghe, Iliuta Mihaela, Andreea Paul, Cristian Petrescu, Cezar Preda, Bucur Stefan Stoica, , Alin Silviu Trasculescu.

La cele trei functii de secretar general adjunct candideaza Bogdan Cantaragiu, Alin Popoviciu Ion Dumitrel, Ioan Balan si Cristian Daniel Florian.

In sedinta Colegiului Director din 14 iunie, intreaga conducere a PDL in frunte cu Emil Boc a demisionat in urma rezultatelor obtinute in alegerile locale."Atat presedintele cat si Biroul Permanent National isi asuma raspunderea politica pentru rezultatele pe care le-am obtinut la alegerile locale. [...] Este un gest de asumare a raspunderii politice ca atare" a declarat presedintele demisionar al partidului, Emil Boc, la finalul sedintei Colegiului Director.