Premierul Victor Ponta a reiterat luni, referitor la declaratiie presedintelui Parlamentului ungar in cazul reinhumarii lui Nyiro Jozsef, ca acestea sunt "impotriva legii si ordinii si bunei relatii dintre doua tari europene" si urmeaza sa discute si cu omologul sau maghiar, Viktor Orban. in cadrul unei intalniri la Bucuresti programata pentru saptamana viitoare.

"Vorbele sunt inacceptabile si cred ca le poate spune presedintele parlamentului la Budapesta si nu in Romania. Voi avea o intalnire cu premierul maghiar si acest tip de provocari extremiste sunt impotriva legii si ordinii si bunei relatii dintre doua tari europene," a declarat Ponta.

Premierul a declarat si duminica seara, intr-un comunicat al guvernului, ca incidentele legate de problema reinhumarii ramasitelor lui Nyiro Jozsef pe teritoriul Romaniei sunt regretabile si decizia Guvernului de a nu accepta aceasta solicitare se bazeaza pe faptul ca scriitorul maghiar a fost o persoana recunoscuta pentru pozitiile sale anti-romanesti, antisemite si pro-fasciste. Seful Executivului a mai precizat ca declaratiile facute in aceste zile de unii oficiali maghiari, printre care si presedintele Parlamentului Ungariei, "nu sunt in linia relatiei de buna-vecinatate dintre statul roman si cel maghiar".

MAE a luat nota cu surprindere de declaratiile presedintelui Parlamentului ungar la adresa autoritatilor romane, astfel cum au fost reflectate in presa, pentru care solicita clarificari. In acest sens, ambasadorul Romaniei la Budapesta va fi instructat sa contacteze MAE ungar.

De altfel, MAE a luat public pozitie duminica, fata de declaratiile presedintelui Parlamentului de la Budapesta. " MAE isi exprima dezamagirea fata de decizia Presedintelui Parlamentului ungar de a se implica in organizarea unei ceremonii publice, in memoria lui Nyiro Jozsef, in ciuda declaratiilor privind caracterul privat al acestora", arata un comunicat de presa al ministerului.

Ministerul de Externe precizeaza ca "a luat nota cu surprindere de declaratiile presedintelui Parlamentului ungar la adresa autoritatilor romane, astfel cum au fost reflectate in presa", iar in acest sens cere clarificari autoritatilor ungare. Astfel, ambasadorul Romaniei la Budapesta va fi instructat sa contacteze MAE ungar.

Mai mult, "MAE dezaproba declaratiile unor politicieni de la Budapesta, care par a contribui cu buna stiinta la afectarea normelor de buna vecinatate din regiunea noastra si implicarea in actiuni pentru promovarea unei persoane care, conform tuturor evaluarilor internationale, a desfasurat activitati de extrema dreapta, anti-semite. Astfel de actiuni risca sa contribuie la tensionarea artificiala a relatiilor bilaterale romano-ungare, dar si a convietuirii dintre romani si maghiari".

MAE insista, din nou, pe importanta dialogului "pe canale uzuale" si "isi exprima speranta ca autoritatile ungare vor tine cont de pozitia si preocuparile ridicate de Romania si ca, pe baza amplei si bogatei cooperari bilaterale si a intereselor pe care le avem la nivelul Uniunii Europene, astfel de abordari vor fi evitate in viitor".

De altfel, reactii privind reinhumarea si glorificarea scriitorului Nyiro Jozsef au exprimat si personalitati internationale. Rabinul Andrew Baker, director in cadrul AJC si Reprezentant Personal al Presedintelui in Exercitiu al OSCE pentru Combaterea Antisemitismului arata intr-o declaratie publica faptul ca Nyiro Joszef "nu merita onoruri si recunoastere", pentru ca a fost "antisemit in opiniile si publicatiile la care a lucrast, ceea ce nu e o surpriza pentru un membru proeminent al Parlamentului fascist de la Budapesta". "Apreciem actiunile acelor oficiali care sunt hotarati sa nu permita reinhumarea ramasitelui lui in Romania actuala", se arata in declaratie.