Presedintele Senatului, Vasile Blaga, a precizat luni ca va consulta Departamentul Juridic in situatia in care va primi din partea premierului Victor Ponta solicitarea de a convoca, impreuna cu presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, Birourile Permanente pentru a stabili o viitoare sedinta de plen comun unde sa se decida cine va reprezenta Romania la Consiliul European, informeaza Agerpres. Intrebata cu privire la intentia premierului de a solicita Parlamentul sa decida in aceasta chestiune, Roberta Anastase, a declarat ca fiecare trebuie sa citeasca Constitutia.

Premierul Victor Ponta a anuntat in prima parte a zilei de luni ca va solicita Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului convocarea unei sedinte comune care sa decida acordarea unui mandat in privinta reprezentarii Romaniei la reuniunea Consiliului European din 28 iunie.

Referindu-se la o posibila solicitare venita din partea premierului, Vasile Blaga a tinut sa precizeze, la finalul sedintei Biroului Permanent al Senatului, ca va respecta Regulamentul Senatului si va actiona in sensul prevederilor acestuia.

"Senatul are Departament Juridic. Il voi consulta si voi respecta intru totul Regulamentul, cum am facut-o intotdeauna", a spus presedintele Senatului adaugand ca in alte state europene, cum este cazul Germaniei, exista practica potrivit careia Parlamentul este cel care decide cine va reprezenta statul la Bruxelles.

"Exista astfel de practici, in Germania de exemplu, dar ele sunt prevazute clar in Constitutie. Si la noi Constitutia este foarte clara si eu nu intru in aceasta disputa. Sunt convins ca institutia prezidentiala va raspunde. Tot ce pot spune ca domnul Ponta merge tocmai acolo unde nu se pricepe. A spus ca nu se pricepe la economie azi-dimineata. Si saptamana trecuta, cand leul atinsese minimul istoric, a mers sa ii intrebe pe cei care stiu - pe domnul presedinte si pe domnul guvernator", a explicat Vasile Blaga.

Roberta Anastase: Fiecare dintre noi trebuie sa citeasca Constitutia

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a precizat ca nu a primit nicio solicitare pentru un plen reunit al Parlamentului si nu s-a discutat pe aceasta tema.

Intrebata in legatura cu cererea lui Victor Ponta, Roberta Anastase a declarat: "cred ca fiecare dintre noi trebuie sa citeasca Constitutia si, dupa ce o citim cu mare atentie, ne dam seama singuri".

Victor Ponta: Solicitarea va fi trimisa in numele Guvernului

"(n.r. Solicitarea va fi trimisa) dupa sedinta de guvern pentru ca nu este un act al meu ci este un act semnat de mine ca prim-ministru dar in numele Guvernului", a declarat luni dupa-amiaza premierul Victor Ponta.

Seful Executivului a precizat inca o data ca va respecta orice decizie va lua Parlamentul in aceasta chestiune. "Eu nu stiu ce decizie va lua Parlamentul, stiu ce cred eu ca e bine si ce voi vota eu ca deputat, nu pot sa stiu ce decizie va lua parlamentul. Pot sa va spun ca orice decizie in favoarea solicitarii mele sau nu, eu o voi respecta", a precizat Victor Ponta.

Referindu-se la transarea la Curtea Constitutionala, premierul Ponta a declarat: "este important ca judecatorii de la Curtea Constitutionala, cei competenti, si cinstiti, si corecti, sa nu se pronunte inainte de a fi sesizati. Dl. Zegrean (n.r. presedintele CCR Augustin Zegrean) categoric va trebui sa se abtina, n-are voie sa participe la judecarea eventuala a unei asemenea cauze, este de bun simt si de lege.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat saptamana trecuta, referitor la reprezentarea Romaniei la Bruxelles, ca la Consiliul European ar trebui sa mearga presedintele, asa cum a facut si pana acum, fapt necontestat de nimeni pana in prezent, precizand ca raspunsul se gaseste in Constitutie: "Raspunsul se gaseste in Constitutie. Seful statului a fost pana acum, nimeni nu a contestat acest lucru, nu stiu de unde a aparut aceasta discutie", spune presedintele CCR. La randul sau, Victor Ponta a afirmat, tot joi, ca pe Augustin Zegrean "nu l-a intrebat nimeni".