Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat joi, referitor la reprezentarea Romaniei la Bruxelles, ca la Consiliul European ar trebui sa mearga presedintele, asa cum a facut si pana acum, fapt necontestat de nimeni pana in prezent, precizand ca raspunsul se gaseste in Constitutie: "Raspunsul se gaseste in Constitutie. Seful statului a fost pana acum, nimeni nu a contestat acest lucru, nu stiu de unde a aparut aceasta discutie", spune presedintele CCR. La randul sau, Victor Ponta a afirmat, tot joi, ca pe Augustin Zegrean "nu l-a intrebat nimeni".

Intrebat daca CC este competenta sa se pronunte pe o asemenea chestiune, Augustin Zegrean a spus ca institutia este competenta sa raspunda oricarei intrebari legate de dreptul constitutional: "Dar raspunsul il gasiti in Constitutie. Cine vrea un raspuns la aceasta chestiune, il invitam sa citeasca in Constitutie", a precizat Zegrean, citat de Mediafax.

Despre interpretabilitatea articolelor 80, 91 si 102 din Constitutie, Zegrean a spus ca aceasta "da maretia dreptului": "Daca ar fi textele stricte, cu un singur inteles, nu ar mai fi nevoie de Curtea Constitutionala".

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca a discutat cu presedintele Traian Basescu despre nivelul la care Romania trebuie sa fie reprezentata la urmatorul Consiliu European, dar ca nu s-a inteles cu seful statului si ca urmeaza ca aceasta discutie sa continue: "Ne-am inteles ca nu ne-am inteles pe aceasta tema. Ramane sa discutam in continuare", a spus Ponta, fara alte detalii.

Premierul Ponta a anuntat, saptamana trecuta, ca a avut deja o prima discutie cu presedintele Basescu privind nivelul la care Romania sa fie reprezentata la urmatorul Consiliu UE si ca seful statului i-a spus ca vrea sa mearga in continuare la Bruxelles, discutie care va continua pentru a evita "o situatie ridicola".

Consilierul prezidential Iulian Chifu a declarat, luni, pentru Mediafax, ca, in lipsa unei rezolvari prin dialog intre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta, problema reprezentarii la Consiliul European ar putea fi transata de Curtea Constitutionala.