Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca va solicita Birourilor permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului convocarea unei sedinte comune care sa decida acordarea unui mandat in privinta reprezentarii Romaniei la reuniunea Consiliului European din 28 iunie, informeaza Agerpres. Seful Executivului ar urma sa se adreseze Legislativului in cadrul sedintei.

UPDATE Victor Ponta a declarat luni dupa-amiaza ca solicitarea va fi trimisa "dupa sedinta de guvern (n.r. de miercuri) pentru ca nu este un act al meu ci este un act semnat de mine ca prim-ministru dar in numele Guvernului".

"Doresc sa inchei cat mai rapid o dezbatere politica ce nu face bine Romaniei, motiv pentru care ma voi adresa celor doua Birouri permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, cu solicitarea de a organiza in cel mai scurt timp o sedinta comuna a Parlamentului Romaniei in care sa prezint situatia problemelor pe plan european pe care Romania le va avea de discutat si luat decizii in cadrul Consiliului European si solicit Parlamentului, singura instanta care reprezinta poporul roman si care trebuie sa solutioneze din punctul meu de vedere un astfel de diferend intre presedinte si primul-ministru, sa dea un mandat de reprezentare la Consiliul European din 28 iunie celui pe care Parlamentul il considera indreptatit sa mearga acolo", a precizat Victor Ponta, intr-o conferinta de presa, sustinuta la finalul reuniunii USL.

Decizia a fost luata in cadrul reuniunii USL. Premierul se va adresa Parlamentului in baza articolului 107 din Constitutie.

"Eu voi respecta orice decizie a Parlamentului, asa cum a respectat si dl. presedinte Basescu decizia de a demite guvernul Ungureanu, chiar daca nu a facut cu placere acest lucru", a precizat Victor Ponta in timpul unei conferinte de presa.

Premierul a explicat ca doreste sa stopeze cat mai repede "o disputa (pe tema reprezentarii Romaniei la CE) care nu face bine Romaniei" intre presedinte si premier.

"In Constitutia Romaniei nu exista nicio prevedere care sa spuna ca presedintele este seful politicii externe. Exista un singur text care spune ca Guvernul pune in practica politica interna si externa", a mai spus premierul Ponta.

In ceea ce priveste prezentarea Romaniei la Summitul NATO, premierul a declarat: "m-a informat, l-am sustinut si este un mandat sustinut de prezenta si de pozitia celor doi ministri de Externe si al Apararii. Este vorba de securitate nationala, de obligatii pe care le avem in baza aderarii la Tratatul Aliantei Nord-Atlantice".

Referindu-se la Consiliul European de pe 28 iunie, Victor Ponta a aratat ca miercuri va fi o cina neoficiala la care participa premierii din Europa si, probabil, presedintele socialist al Frantei, Francois Hollande.

"Acolo, pozitiile noastre sunt divergente, discutandu-se in cadrul Consiliului European, in mod clar, probleme si teme care tin de activitatea Executivului, pentru ca in cadrul Consiliului se discuta pe baza documentelor elaborate si negociate de ministrii. [...] Optiunea si opinia mea, ca prim-ministru, este ca, fiind vorba de decizii care privesc Executivul si pana la urma Uniunea Europeana, nicaieri nu mai e considerata ca tinand de politica externa, noi facem parte din UE, opinia mea a fost ca primul-ministru trebuie sa participe la Consiliul European", a explicat Victor Ponta.

Potrivit prim-ministrului, "nu poti sa te folosesti in dreptul constitutional de uzurpare. Daca dl Boc n-a vrut sa-si exercite atributiile, e problema lui. Din punct de vedere al temelor care se discuta in Consiliul European, trebuie sa ai un mandat al Guvernului si Parlamentului. Parlamentul Romaniei trebuie sa dea mandat de fiecare data cand are loc Consiliu celui care reprezinta Romania acolo. Nu poti sa te duci la Consiliul European, sa te angajezi in nume propriu si sa stii ca acasa Guvernul sau Parlamentul nu sunt de acord cu ce te-ai angajat tu".

Citeste si: