Monica Macovei, 'lustrata' in forma finala a legii adoptate marti de Parlament, a fost cea care si-a convins colegii din PDL "sa ii acorde atentie grevistului Maries si sa reia discutia parlamentara despre revolutie si lustratie", afirma europarlamentarul PDL Cristian Preda, pe blogul lui, intrebandu-se, in acest context, daca poti fi de acord cu o lege care "sanctioneaza fara nuante".

"Dar dincolo de cazul particular, votul de ieri ne pune in fata unei dileme politice: poti fi de acord cu o lege care sanctioneaza fara nuante, punand pe picior de egalitate un ministru si un sef de post de militie? Altfel spus: dreptatea fara discernamant e oare utila comunitatii noastre politice?", scrie Cristian Preda.

El noteaza ca legea a fost votata marti in Camera "dupa un asalt final care a surprins opinia publica", in conditiile in care "proiectul fusese abandonat in urma cu doi ani, dupa ce CCR declarase neconstitutionala o varianta a lui".

Ceea ce l-a urgentat a fost "o greva a foamei pe care a ignorat-o mai toata lumea", noteaza Cristian Preda, care face trimitere la articolul lui Dan Tapalaga, publicat aici, si care "descrie cu acuratete pe Hotnews.ro imprejurarile care au readus pe agenda legea lustratiei".

Europarlamentarul PDL afirma ca legea "nu a eliminat una dintre suspiciunile nascute chiar in clipa in care s-a vorbit prima data despre acest subiect: banuiala ca lustratia nu e act de dreptate, ci pretext pentru ostracizare, in sensul vechi al termenului, adica pretext pentru eliminarea din competitia politica a unor persoane care dispun la un moment dat de popularitate".

"In categoria lustrabililor au fost asezati si fostul nomenclaturist Ion Iliescu (ales in 1990 cu 85% din voturi), si fostul capitan de nava Traian Basescu (in varianta penelista, de acum cativa ani, a legii, formulata dupa esecul suspendarii) si fostul procuror Monica Macovei (in legea votata in 2012). Antipatiile personale si dorinta de razbunare au fost, de buna seama, nelipsite. Asa e natura umana", comenteaza Cristian Preda.

"Ion Iliescu si Traian Basescu nu au cazut - pe drept sau pe nedrept - decat sub ghilotina unor dezbateri publice dezlanate. In schimb, legea votata ieri are o victima perfecta", incheie europarlamentarul PDL.