Co-presedintele USL Victor Ponta afirma, joi, intr-un comunicat de presa remis de PSD, ca "Nu exista nicio intentie a PSD sau a USL de a sprijini acest Guvern. Noi credem si sustinem in continuare ca solutia alegerilor anticipate este cea valabila pentru actuala situatie politica." In plus, Ponta anunta si intentia Opozitiei de a contesta validarea in Parlament a noului Executiv la Curtea Constitutionala. Precizarile lui Ponta vin dupa discursul sau neasteptat de echilibrat din Parlament, sustinut in timpul sedintei pentru votul de investitura a noului Cabinet. Cu doar cateva ore in urma, de la tribuna Parlamentului, liderul PSD a salutat absenta din noul Guvern a unor nume "indezirabile" precum Udrea si Igas si s-a ferit sa ii critice pe noii ministri. Mai mult, Ponta a sustinut ca "Atacurile din media la adresa noilor ministri, folosindu-se cuvinte precum clone, consilieri, second-hand, au mers uneori prea departe", cu referire la afirmatiile lui Dan Voiculescu.

Victor Ponta si Guvernul Ungureanu in ParlamentFoto: HotNews / Dan Popescu

"Uniunea Social Liberala va contesta validarea Guvernului Ungureanu la Curtea Constitutionala, pe motivul nerespectarii procedurilor de audiere si validare a ministrilor. Acest guvern este rezultatul incalcarii procedurilor de validare prevazute de Regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului. Chiar daca avizul comisiilor de specialitate este consultativ, eliberarea sa este obligatorie. In cazul mai multor ministri candidati, acest aviz lipseste deoarece comisiile respective nu au avut cvorumul necesar. USL considera ca procedurile de investire a Guvernului au fost incalcate si ca existenta noului Guvern se afla sub stigmatul nerespectarii legii. Am asistat la o noua sfidare nu doar a principiilor statului de drept, ci si al sfidarea milioanelor de romani care isi doresc alti guvernanti si un alt mod de a face politica", arata co-presedintele USL.

"La prima ocazie cand vom initia o motiune de cenzura, daca vom putea sa dam jos Guvernul, vom intra in procedura de saizeci de zile pentru organizarea de alegeri anticipate. Mesajele mele de astazi au fost clare si vom continua lupta", mai spune Victor Ponta in comunicatul de presa remis de PSD dupa investirea in Parlament a noului Guvern.

"Una din principalele critici ale puterii este aceea ca opozitia nu are solutii, ca doar critica si nu face nimic. Cele 15 puncte pe care le-am prezentat astazi sunt solutii concrete si corecte, pe care nu am insa speranta ca actualul Guvern le va pune in aplicare. Aceste puncte vor fi cu siguranta aplicate de Guvernul USL", mai spune presedintele PSD.

Cu doar cateva ore mai devreme, Victor Ponta sustinuse in fata Parlamentului un discurs echilibrat si neutru in care a evitat orice atac dur asupra premierului desemnat si ministrilor sai. Mai mult, el a anuntat o posibila sustinere a USL daca noul guvern va sprijini 15 masuri punctuale.

Conducerea PNL s-a reunit de urgenta in sedinta dupa discursul lui Victor Ponta, in timp ce democrat-liberalii au salutat "discursul echilibrat" si "dovada de maturitate" a presedintelui social-democrat.