​Comasarea alegerilor ar putea ascunde amanarea alegerilor locale pana in martie 2013, sustine senatorul PSD Dan Sova. In cadrul emisiunii Discutia de Luni realizata de Dan Tapalaga, Sova a declarat ca "daca legea privind comasarea alegerilor va contine o prevedere de genul: 'mandatul alesilor locali, prin modificarea Legii 215, se prelungeste pana la organizarea alegerilor comasate', noile alegeri comasate le putem avea in 15 martie 2013". Potrivit acestuia, "alegerile generale trebuie organizate in cel mult 90 de zile de la expirarea mandatului alesilor. Mandatul parlamentarilor expira pe data de 15 decembrie 2012. Deci daca in maxim 90 de zile, noi le putem avea pe 15 martie 2013". In plus, "in bugetul Ministerului Administratiei si Internelor (…) alegerile din anul 2012 nu sunt bugetate. Deloc", sustine senatorul social-democrat.

Declaratiile senatorului PSD Dan Sova pe aceasta tema:

Dan Sova: Vreau sa va spun o opinie personala, deci nu este o opinie a USL-ului. Este opinia mea personala, dar tin la ea. Ar fi bine sa avem alegeri in noiembrie 2012. Daca legea privind comasarea alegerilor va contine o prevedere de genul: "mandatul alesilor locali, prin modificarea Legii 215, se prelungeste pana la organizarea alegerilor comasate", noile alegeri comasate le putem avea in 15 martie 2013. Si pe ce ma bazez: conform Constitutiei, alegerile generale trebuie organizate in cel mult 90 de zile de la expirarea mandatului alesilor, de la expirarea mandatului parlamentarilor. Mandatul parlamentarilor expira pe data de 15 decembrie 2012. Deci daca in maxim 90 de zile, noi le putem avea pe 15 martie 2013. Si am ca argument o chestiune extrem de interesanta.

D.T.: Deci spuneti ca va temeti de asta. Va temeti ca de fapt comasarea ascunde altceva, si anume amanarea alegerilor locale pe 2013.

Dan Sova: Exact. Si imi bazez acest argument in momentul in care spun o chestiune foarte simpla.

D.T.: Dar ce interes ar avea puterea sa-l amane pe 2013?

Dan Sova: Pai ce interes ar avea sa le organizeze atat timp cat are sub 15% in sondaje? Ce interes ar avea sa le organizeze? Interesul este sa ramana la putere cat mai mult, sa mai faca inca un buget eventual, si cel pe 2013, sa mai dea bani la comunitatile lor, sa mai faca cineva programul national de dezvoltare a infrastructurii, sa mai facem niste patinoare, niste terenuri de fotbal in panta, niste telegondole care se termina in zidul blocului. Deci mai putem face o multime de lucruri de genul asta.

Dar va spun pe ce se bazeaza aceasta temere a mea - nu acuz, spun ca ma tem, poate eu gresesc. Dar nu pot sa nu observ ca in bugetul Ministerului Administratiei si Internelor, in forma in care Guvernul a inaintat proiectul de buget Parlamentului Romaniei, alegerile din anul 2012 nu sunt bugetate. Deloc. Cand am intrebat unde este bugetul pentru alegeri, ni s-a spus: in fondul de rezerva bugetara, pentru ca nu stim cat vor costa. Complet fals, pentru ca in proiectul comasarii lansat de ministrul Igas pe site-ul Ministerului Administratiei si Internelor cifra era clara: 23 de milioane de euro costa alegerile in 2012 comasate. Deci exista o cifra.

D.T.: Plus ca tot ministrul Igas vine si ne explica ce economii s-ar face si, prin urmare, tu stii cat costa daca imi spui cate economii…

Dan Sova: Exact. Dar scrie acolo, e cifra data chiar in expunerea de motive, cat costa alegerile. Or vin si spun urmatorul lucru: pai bugetati-l la 23 de milioane de euro si daca cumva ajungem la concluzia ca ele vor costa mai mult fie completati suma din fondul de rezerva bugetara, normal, fie intr-o rectificare bugetara dupa a sasea luna a anului bugetar 2012 se poate completa suma.

Informatii de context

Amintim ca premierul Emil Boc a anuntat luni, 12 decembrie, ca Guvernul isi va asuma raspunderea joi, 15 decembrie, pentru legea comasarii alegerilor si pe legea privind promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Data alegerilor urmeaza sa fie stabilita si facuta publica prin Hotarare de Guvern.

"Participarea electoratului la vot este mai buna in cazul comasarii alegerilor si nu trebuie ignorat si faptul ca se face o economie bugetara de cel putin 20 milioane de euro," a spus premierul intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul Guvernului. Emil Boc a mai spus ca data alegerilor "trebuie odata stabilita si cunoscuta pentru ca Parlamentul isi incheie sesiunea la sfarsitul lunii decembrie si isi reia activitatea doar in luna februarie".

In replica, USL a anuntat ca va depune motiune de cenzura impotriva celor doua legi pentru care Executivul a decis sa isi asume raspunderea. Liderul conservator Daniel Constantin a declarat in cadrul unei conferinte de presa a Uniunii ca USL urmeaza ca dupa motiunea de cenzura sa conteste la Curtea Constitutionala proiectul comasarii alegerilor.

"Consideram ca acest act este un act imoral. Acesta este un prim pas, vom ataca la Curtea Constitutionala legea comasarii", a mai spus Constantin, in cadrul unei conferinte de presa la care au luat parte si liderul liberalilor, Crin Antonescu, si presedintele PSD, Victor Ponta.

"Data alegerilor locale poate fi modificata cu 6 luni inainte, practic termenul a fost depasit (alegerile locale ar trebui sa aiba loc pe 6 iunie - n.r.) si orice incercare de schimbare a datei este evident neconstitutionala", a completat Victor Ponta, care a anuntat ca deputatii si senatorii USL nu vor participa la sedinta Parlamentului de joi, in care Guvernul isi va angaja raspunderea.