Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis luni o scrisoare presedintilor partidelor si formatiunilor politice reprezentate in Parlamentul Romaniei, prin care ii invita la Palatul Cotroceni, miercuri, 14 decembrie de la ora 15.00, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Subiectul discutiei va fi Acordul de Guvernanta Fiscala convenit de liderii europeni la Consiliul European din data de 8-9 decembrie 2011, acord ce ar trebui implementat de statele care-l vor semna pina in martie 2012.

Miza cea mai mare a discutiilor va fi modificarea Constitutiei pentru introducerea unui prag maxim in ceea ce priveste deficitul structural si gradul de indatorare a tarii. Traian Basescu a anuntat ca Romania poate deveni parte a Acordului de Guvernanta Fiscala doar daca va amenda Constitutia pina la finalul anului 2012.

Pentru a amenda insa Constitutia este nevoie de minimum doua treimi din numarul parlamentarilor, ceea ce inseamna ca macar o parte a Opozitiei va trebui sa voteze proiectul de modificare a legii supreme, pentru ca in acest moment Puterea are mai putine voturi decit pragul sus-amintit.

Singurul reprezentant al Opozitiei care a comentat cererile formulate de Traian Basescu a fost Victor Ponta. Presedintele PSD, totodata co-presedinte al USL, a spus duminica, 11 decembrie, ca USL sustine implementarea masurilor din Acord, dar considera ca nu e nevoie de amendarea Constitutiei. Ponta, care a spus ca USL este dispusa la dialog pe aceasta tema, a mai cerut declansarea de alegeri anticipate si instalarea unui guvern de tehnocrati.