Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat miercuri ca vizita sa in SUA este una obisnuita, la fel ca in fiecare an, prin care incearca sa intareasca relatia dintre Romania si SUA, informeaza Mediafax. Intrebat in legatura cu afirmatiile lui Victor Ponta prin care liderul PSD isi manifesta nemultumirea la adresa presedintelui Senatului, Geoana nu a dorit sa comenteze.

"Este ceea ce fac practic de multi ani de zile, incerc sa vizitez periodic prieteni, cunostinte, parteneri politici din Washington si din alte orase mari americane, este o relatie pe care o cunosc foarte bine din anii de ambasadoriat in Statele Unite, imi face placere sa ma intorc de fiecare data, incercand sa mai punem in limita puterilor o caramida la aceasta relatie dintre Romania si America", a declarat Mircea Geoana.

Presedintele Senatului si-a organizat vizita in America in perioada 31 octombrie - 4 noiembrie. Miercuri, in cea de a treia zi a vizitei, Mircea Geoana s-a aflat la New York unde a avut o aparitie la postul de televiziune Fox Business si o intalnire cu candidatul la investitura pentru presedintie din partea Partidului Republican, Mitt Romney.

Referindu-se la intalnirea cu candidatul republican, Geoana a spus ca este "o incercare fireasca de a tine contacte apropiate si cu tabara democrata si cu tabara republicana" adaugand ca "parteneriatul nostru s-a nascut in 1997, cand Bill Clinton, un democrat, era la Casa Alba, eu eram ambasador, a fost continuata in administratia Bush, republicana, acum este din nou o administratie democrata, pentru noi culoarea politica conteaza mai putin, ne intereseaza sa avem relatii cu toate partile. Mitt Romney pare sa fie un pretendent la candidatura republicana destul de important, i-am vorbit despre Romania si despre nevoia ca, indiferent de ce se va intampla la alegerile americane sau romanesti, acest parteneriat sa continue, sa fie puternic, acelasi lucru l-am facut si cu administratia Obama si il voi face cu orice administratie in masura puterilor".

Mircea Geoana a adaugat ca viziteaza anual SUA in luna noiembrie pentru a lua parte la evenimentele Institutului Aspen, al carui membru este: "Particip si la intalnirea boardului Institutului Aspen la nivel international, in calitate de presedinte al institutului Aspen Romania si in fiecare an, in luna noiembrie, vizitez Statele Unite in jurul acestor evenimente".

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a avut in cadrul vizitei de lucru efectuate in Statele Unite ale Americii o serie de intalniri cu conducerea Senatului american, ridicand problema intrarii Romaniei in programul Visa Waiver, care ar permite cetatenilor romani sa calatoreasca pe teritoriul SUA pentru o perioada de pana la 90 de zile fara sa necesite viza. "Am avut ocazia sa vorbesc inca o data despre nevoia ca parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite sa-si intareasca, pe langa partea militara, si partea economica si partea de libertate de miscare - «faimoasa» Visa Waiver, de care ne lovim, am avut ocazia sa vorbim si despre situatia economica din Europa si din regiune, am avut ocazia sa vorbim si despre evolutie la nivel transatlantic - se pregateste deja summitul de la Chicago de anul viitor, deci o agenda foarte plina si foarte interesanta", a declarat Mircea Geoana.

Presedintele Senatului a refuzat insa sa comenteze pe tema declaratiilor liderului PSD Victor Ponta prin care acesta din urma isi exprima nemultumirea la adresa lui Geoana. Ponta si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca presedintele Senatului si-a arogat calitatea de membru al opozitiei in vizita in SUA, vizita ce i-a stricat planurile de calatorie ale liderului PSD.

Citeste si: