Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a avut in cadrul vizitei de lucru efectuate in Statele Unite ale Americii o serie de intalniri cu conducerea Senatului american, ridicand problema intrarii Romaniei in programul Visa Waiver, care ar permite cetatenilor romani sa calatoreasca pe teritoriul SUA pentru o perioada de pana la 90 de zile fara sa necesite viza, informeaza un comunicat de presa remis HotNews.ro.

Intrevedere Mircea Geoana - John McCainFoto: Senatul Romaniei

Cu ocazia prezentei sale in Senatul SUA, Mircea Geoana i-a asigurat pe senatorii americani "de cooperarea si celeritatea cu care senatorii romani, cei care au ultimul cuvant in chestiuni de politica externa si de securitate, vor ratifica acordul privind amplasarea pe teritoriul Romaniei a unor elemente ale scutului antiracheta".

Totodata, presedintele Senatului a discutat cu senatorii americani si "despre Parteneriatul Strategic romano-american si despre consolidarea economica a acestuia, dincolo de dimensiunile militare si de intelligence", se arata in comunicat.

Mircea Geoana a avut o intrevedere cu liderul majoritatii din Senatul SUA, senatorul democrat Harry Reid, cu care a discutat despre situatia economica si politica din Romania si Europa, precum si despre impactul pe care anuntatul referendum din Grecia il va avea asupra zonei euro si asupra economiei mondiale. In aceste zile, in SUA au loc aprinse dezbateri publice in legatura cu anuntul Greciei de a organiza un referendum referitor la planul de salvare convenit de liderii Uniunii Europene si ai institutiilor financiare.

Geoana a lansat o invitatie pentru o delegatie a Senatului american de a vizita Romania.

In plus, Mircea Geoana a avut o intrevedere si cu senatorul republican John McCain, membru al conducerii Comisiei pentru forte armate din Senatul SUA. Cei doi oficiali au discutat despre scutul antiracheta si despre prezenta militara americana in Romania, precum si despre evolutiile din Republica Moldova si Georgia, Rusia si Turcia si despre vecinatatea estica a NATO. In cadrul discutiilor s-a aprofundat si subiectul implicatiilor geopolitice ale crizelor din Europa si SUA.

John McCain si-a anuntat intentia de a vizita Romania dupa conferinta de Securitate de la Munchen, ce va avea loc la inceputul anului viitor, se precizeaza in comunicat. Totodata, John McCain si-a aratat sprijinul in vederea redactarii de politici publice si de legislatie pentru veteranii romani ai razboaielor din Irak si Afganistan.