Conducerea PSD a decis, luni, sa-l cheme pe Mircea Geoana in fata partidului sa dea explicatii in legatura cu declaratiile din ultima vreme. Potrivit surselor Hotnews.ro, Victor Ponta, Ion Iliescu, Adrian Nastase si Miron Mitrea sunt deranjati de actiunile fostului presedinte al PSD si il acuza ca face rau partidului. Liderii social democrati il suspecteaza pe acesta ca pregateste terenul pentru a obtine o functie de conducere in partid. Sursele citate mai sustin ca Geoana, care se afla intr-o vizita in Statele Unite in perioada 31 octombrie – 4 noiembrie, i-ar fi stricat planul lui Victor Ponta, care se pregatea si el intens de o deplasare la Washington.

Mircea Geoana (2009)Foto: Agerpres

Potrivit surselor Hotnews.ro, mai multi lideri PSD ar fi cerut, in sedinta Biroului Politic, excluderea lui Geoana din partid. Adrian Nastase si Liviu Dragnea le-ar fi spus social democratilor ca vor avea o discutie serioasa cu Mircea Geoana insa Ion Iliescu a intervenit cerand ca "vinovatul" sa fie chemat la sedinta de spatamana viitoare sa dea explicatii, sustin sursele citate.

Cea mai recenta cauza a nemultumirilor conducerii PSD fata de Mircea Geoana este vizita acestuia in America. Potrivit surselor Hotnews.ro, presedintele PSD, Victor Ponta impreuna cu liderul PNL, Crin Antonescu ar fi intentionat sa efectueze o vizita in America in aceast perioada, numai ca Mircea Geoana s-a orientat mai repede si le-a stricat planurile.

Geoana si-a organizat o vizita in America in perioada 31 octombrie-4 noiembrie, unde se va intalni cu vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala si cu inalti oficiali din conducerea institutillor financire internationale, din Administratia Statelor Unite, din Departamentul de Stat, precum si cu leadership-ul Senatului si cu cel al Camerei Reprezentantilor.

Sursele citate sustin ca staff-ul PSD planuia de cateva saptamani vizita lui Ponta si Antonescu in America in calitate de lideri ai Opozitiei. Viorel Hrebenciuc ar fi purtat discutii si negocieri intense pentru a obtine o intalnire a celor doi lideri USL la Washintgton cu secretarul de stat Hilarry Clinton.

Contactat de Hotnews.ro, presedintele PSD, Victor Ponta a negat ca ar fi existat in plan o vizita in America in aceasta perioada.

"Nu este vorba de o vizita in urmatoarea perioada ci mai degraba undeva la inceputul anului 2012, cat mai aproape de alegeri. Este vorba de o vizita in America. Trebuie sa mergem eu, Crin Antonescu si Sorin Oprescu dar nu s-a stabilit o perioada exacta", a explicat Victor Ponta pentru HotNews.ro

Potrivit ziarului Puterea, Mircea Geoana s-a dus fara mandat din partea partidului, neinformand PSD despre pregatirea acestei vizite. Victor Ponta si Crin Antonescu pregatesc de mai multe luni, mai scrie sursa citata, o deplasare in SUA, cei doi afland abia vineri, 28 octombrie, de vizita lui Geoana, fara ei, de pe pagina de internet a Senatului, acolo unde s-a anuntat public ca presedintele Senatului pleaca la Washington si New York in perioada 31 octombrie - 4 noiembrie.

Surse din conducerea PSD citate de ziarul Puterea mai sustin ca Ilie Sarbu, liderul senatorilor social-democrati, le-a transmis ieri colegilor sai ca n-a fost informat despre vizita lui Geoana in SUA, desi ea a fost facuta pe relatia Senatul Romaniei - Ambasada SUA - institutii americane. "Nici macar conducerea Senatului n-a fost informata, ar fi spus Sarbu, care potrivit acelorasi surse citate de ziarul Puterea, a lasat sa se inteleaga ca Mircea Geoana n-ar fi putut pleca in America fara ajutorul lui Traian Basescu si fara ca seful statului sa fi stiut de deplasare.

O a doua cauza a nemultumirilor liderilor PSD fata de Mircea Geoana sunt atacurile tot mai dure impotriva unor lideri ca Ion Iliescu si Miron Mitrea. Social democrati il acuza pe Geoana ca creeaza disensiuni in interiorul partidului si ca isi promoveaza imaginea prin atacuri la adresa liderilor PSD. La sedinta grupului PSD din Senat, social democratii apropiati de Victor Ponta au cerut chiar inlocuirea acestuia din fucntia de presedinte al Senatului.

Miron Mitrea ar fi tunat si fulgerat la adresa acestuia cerand chiar excluderea acestuia din partid si retragerea sprijinului politic pentru functia de presedine al Senatului, sustin sursele citate.

Intr-o emisiune la Realitatea TV, presedintele Consiliul National, Adrian Nastase a sugerat ca Geoana isi doreste o functie in PSD. "E o inabilitate, cred ca a gresit, dar el simtindu-se, probabil, nu in semifinala, ci probabil in tribuna vrea sa intre in teren, vrea sa faca ceva sau il pune cineva sa faca ceva, dar asta ar fi mult mai grav. Asa incat eu sper ca lucrurile sa se rezolve si, venind din SUA cu idei proaspete, lucrurile sa se clarifice", a afirmat Adrian Nastase.

Atacurile lui Geoana

Mircea Geoana a recidivat, duminica, intr-o emisiune la Realitatea TV, raspunzand unei intrebari, ca nu exclude o noua candidatura a sa la Presedintie. "Daca voi fi bine plasat in sondaje, de ce nu, daca vor fi altii mai bine plasati decat mine vor fi ei", a declarat fostul candidat al PSD la prezidentialele din 2009, la Realitatea Tv.

Totodata, Geoana in urma cu o saptamana a tulburat linistea social democratilor la Consiliul National al PSD cand l-a criticat pe presedintele de onoare Ion Iliescu.

Pregatita cu mare fast, sedinta Consiliului National a fost umbrita de interviul acordat de Mircea Geoana, agentiei Mediafax in care i-a criticat dur pe Ion Iliescu si pe Miron Mitrea. Geoana a spus despre Iliescu ca are o dificultate in a accepta oricare alt lider al partidului in afara de domnia sa si ca are "un fel de rautate adunata in timp, pe care nu gaseste intelepciunea sa o reprime".

Pelerinajul peste Ocean

Politicienii s-au inghesuit in 2011 sa viteze America si sa se intalneasca cu oficialii de peste ocean. Sorin Oprescu efectueaza in cursul acestei saptamani o vizita oficiala in Statele Unite ale Americii unde se va intalni cu primarul New Yorkului, Michael Bloomberg. Primarul Bucurestiului va avea o serie de alte intalniri, atat la New York cat si la Washington.

La inceputul anului, liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a dat startul vizitelor in America. S-a intalnit cu primarul Washingtonului, Vince Grey iar la Casa Alba a fost primit de asistentul special al presedintelui american Barack Obama pe probleme de politicile urbane si metropolitane, Derek R.B. Douglas.

Potrivit cotidianului Evenimentul Zilei, vizita lui Vanghelie a fost organizata de Cozmin Gusa, consultantul de imagine dar si traducatorul de limba engleza al primarului de la 5.

In septembrie presedintele Traian Basescu a fost primit la Casa Alba de presedintele Barack Obama. Totodata , presedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu a efectuat la sfarsitul lunii septembrie o vizita in America unde s-a intalnit cu mai multi oficiali din administratia prezidentiala a lui Barack Obama, printre care si subsecretarul de Stat pentru Controlul Armamentului si Securitate Internationala, Ellen Tauscher si adjunctul subsecretarul de Stat pentru politici europene si NATO, ambasadorul James Townsend.