Vicepresedintele PDL Elena Udrea a declarat vineri ca fostul primar al municipiului Ramnicu Valcea Mircia Gutau, aflat in proces de eliberare conditionata, dupa ce a fost condamnat la 3 ani si jumatate de inchisoare pentru fapte de coruptie, ar putea fi reprimit in partid daca va fi reabilitat, transmite Agerpres. La Craiova, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului a semnat, vineri, impreuna cu primarul Craiovei, Antonie Solomon, trei proiecte cu finantare europeana de peste 50 milioane de euro. Ea s-a declarat "bucuroasa ca semneaza aceste contracte cu primarul Antonie Solomon".

Udrea despre Gutau: Ramane un primar extraordinar pentru Ramnicu Valcea

"Cred ca daca societatea da dreptul unui om, care se presupune ca a gresit, sa fie reabilitat, un partid cu atat mai mult trebuie sa dea acelasi drept. Mircia Gutau, din punctul meu de vedere, ramane un primar extraordinar pentru Ramnicu Valcea, in istoria primarilor din acest municipiu, un om de o calitate deosebita. Daca a gresit, oricui i se poate intampla in viata sa greseasca si fiecare are dreptul sa fie iertat, sa fie reabilitat, nu numai moral, ci si legal. In ceea ce priveste reprimirea sa in partid, nu s-a pus in discutie acest lucru, dar nu vad de ce nu. Deci, daca legea ii da dreptul sa fie reabilitat, nu vad de ce partidul nu i-ar acorda acest drept. Statutul partidului interzice numai in situatia in care persoana este condamnata, dar fara ca aceasta sa fie reabilitata. Daca domnul Gutau este reabilitat atunci nu vad niciun impediment", a precizat Elena Udrea, la Ramnicu Valcea.

Mircia Gutau se afla in prezent intr-un proces la Tribunalul Mehedinti pentru eliberare conditionata. Pe 14 septembrie se va judeca recursul initiat de DNA la decizia Judecatoriei Mehedinti de a-l pune in libertate pe fostul primar la Ramnicului, pronuntata la sfarsitul lunii august.

Mircia Gutau a fost arestat si condamnat pe 27 ianuarie 2010 la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare printr-o decizie a ICCJ, pentru fapte de coruptie. Potrivit rechizitoriului, in 2006, pe cand era primar al municipiului Ramnicu Valcea, Gutau ar fi pretins suma de 50.000 de euro unui om de afaceri in schimbul eliberarii unui certificat de urbanism.

Udrea la Craiova: Ma bucur ca semnez aceste contracte de finantare cu primarul Antonie Solomon

La Craiova, Udrea a semnat, vineri, impreuna cu primarul Craiovei, Antonie Solomon, trei proiecte cu finantare europeana de peste 50 milioane de euro care fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU). Elena Udrea a declarat ca municipiul Craiova reuseste sa fie in topul oraselor din Romania declarate poli de crestere prin atragerea fondurilor europene si este bucuroasa sa semneze cele trei contracte de finantare cu Antonie Solomon.

"Ma bucur ca semnez aceste contracte de finantare cu primarul Antonie Solomon. Am evaluat de ceva timp proiectele din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU) si m-am bucurat sa am prilejul sa particip la acest eveniment si sa am langa mine pe Antonie Solomon. Municipiul Craiova a fost desemnat pol de crestere si a primit 95 de milioane de euro, finantare din fonduri europene pentru proiecte, care tin de modernizarea orasului si care acopera toate domeniile - de la infrastructura rutiera, la infrastructura sociala, la dezvoltarea infrastructurii turistice si de agrement, iar in urma implementarii acestor proiecte orasul va arata altfel: va fi mai modern, va avea o infrastructura la standarde actuale, va fi pe placul craiovenilor, dar si a celor care va vor vizita, pentru ca in municipiul Craiova foarte multi turisti vin cu drag", a spus Udrea.

Printre cele trei proiecte se afla si realizarea unui complex de agrement acvatic (Water Park), proiect de peste 20 milioane de euro care se va construi in noul parc realizat de Antonie Solomon in Craiova - Parcul Tineretului - care se afla langa cartierul Fata Luncii.

Intr-un interviu publicat vineri de Gazeta de Sud, Udrea spunea despre acelasi Antonie Solomon ca "este, in mod sigur, un primar foarte bun si foarte iubit de craioveni". Intrebata daca PDL va merge pe mina lui Solomon la alegerile locale din 2012, Udrea a spus: "Trebuie sa candidam cu cel care poate castiga. In partid inca nu am inceput sa discutam despre desemnarea candidatilor pentru alegerile locale. Evident ca va trebui sa vedem si ce doreste Antonie Solomon".

Oltean despre Botis: Este un om care a facut numai lucruri bune

Tot vineri, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a anuntat ca ex-ministrul Muncii Ion Botis va fi candidatul partidului la primaria Bistrita daca se va clasa pe primul loc in sondajele partidului.

"Candidatul de primar la nivelul municipiului il vom stabili in temeiul unui sondaj de opinie. Daca in urma acestui sondaj va rezulta ca cel mai bun candidat al nostru este Nelu Botis, Nelu Botis va fi candidatul nostru la functia de primar al municipiului Bistrita. In momentul acesta, Ioan Nelu Botis nu este scos din carti. Este un candidat care va fi supus unei cercetari sociologice", a spus Oltean.

Presedintele PDL Bistrita-Nasaud considera ca fostul ministru al Muncii nu are niciun motiv sa nu candideze la functia de primar al Bistritei, pentru ca a facut "numai lucruri bune".

Reamintim ca Ioan Nelu Botis si-a dat demisia din functia de ministru al Muncii in luna aprilie, dupa ce presa a descoperit ca, imediat dupa instalarea sa, un ONG din Bistrita, Asociatia "Parteneriat EuroActiv", a obtinut un contract cu fonduri europene, care a si fost finantat in mai putin de o luna.

Aceasta asociatie fusese infiintata la initiativa lui Ioan Nelu Botis pe cand era director al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Bistrita-Nasaud, iar sotia sa era angajata pe acest proiect cu finantare europeana drept consultant, cu un salariu lunar de 8.000 de lei. In plus, sediul asociatiei figura in cladirea ridicata langa casa in care locuieste, in Bistrita, fostul ministru si care apartine familiei sale.