Dan Voiculescu sustine, intr-o postare pe blog, ca a muncit trei ore pe zi iar doua ore a studiat, raspunzand astfel unui articol HotNews.ro in care scriam, citand o nota interna din cadrul ANP, ca detinutul de la Rahova a fost dublu pontat, fapt fara precedent in istoria penitenciarelor. Voiculescu nu neaga ca a muncit si a studiat in paralel, numai ca a inghesuit orele astfel incat sa se incadreze in limita a opt pe zi. Voiculescu comprima timpul atat de mult, incat colegii din redactie au calculat ca, pentru fiecare din cele zece carti scrise, a alocat in medie cam 102 ore.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Un cititor HotNews.ro a mai facut un pas si a socotit zilele petrecute cu scrisul de carti, ajungand la concluzia ca mogulul a petrecut in medie cam 12 – 13 zile de studiu pentru a elabora o “opera stiintifca” menita sa-i taie cate 30 de zile din pedeapsa pentru fiecare carte publicata. Einstein l-ar fi invidiat pe geniul ascuns la Rahova. Gabriel Oprea are motive sa regret ca n-a produs si mai multi doctori. Voiculescu este dovada vie ca se putea mari productia la hectar, ca o teza de doctorat se poate scrie practic in cateva zile.

Practic, la fiecare doua saptamani, Voiculescu ar fi documentat (nu e clar cum a avut acces la atat de multa bibiliografie din inchisoare), fisat si redactat o carte stiintifica, nu colectii de impresii si pareri scrise dezlantuit in linistea celulei. O performanta uluitoare tinand cont ca una din cartile pe care HotNews.ro le-a descoperit ca fiind un plagiat evident contine nu mai putin de 155 de referinte bibliografice. Nici macar un plagiat bine facut cum este cel descoperit de HN n-ar putea fi realizat in doua saptamani. Cum ar putea fi scrise atunci opere originale atat de rapid?

Aceste carti par scrise la fel de fraudulos cum a fost obtinut titlul de doctor obtinut acum mai bine de zece ani la o fabrica de diplome americana numita "Pacific Western University", care s-a si desfiintat ca urmare a doctoratelor acordate in mod abuziv. Voiculescu nu se mai lauda azi cu titlul de doctor achizitionat in SUA. In urma cu zece ani si-l trecea in CV iar netul a pastrat urmele imposturii (vezi aici).

In goana lui de acumula cat mai multe zile de libertate, Voiculescu sfideaza inteligenta medie, bunul simt elementar si forteaza toate limitele. Numai ca tocmai graba de a iesi cat mai repede s-ar putea sa-l coste zile in plus, nu in minus. Voiculescu nu s-a limitat asadar la scrierea de carti cu viteza luminii, ci Hercule de la Rahova a cerut sa fie scos si la munca.

Ei, aici apare o noua problema. Pentru a o intelege cat mai bine trebuie intrat putin in bucataria interna a unui penitenciar. Asadar, cum se selecteaza detinutii pentru a fi scosi la munca? Potrivit surselor consultate de HotNews.ro, comisia de selectionare la munca este aceeasi cu cea care i-a aprobat cartile.

In ce priveste munca fizica prestata, detinutul depune o cerere, este chemat in comisia de selectionare la munca, care il evalueaza din punct de vedere medical, psihologic, al calificarii si pentru siguranta locului de detentie. Avand in vedere ca are peste 65 de ani, este obligatoriu acordul medicului. De regula, sustin sursele Hotnews.ro, nu se selectioneaza la munca persoane in varsta deoarece vin multe cereri din partea celorlalti detinuti mai tineri.

Aici este relevant de verificat ce calificare detine Dom’ Profesor (sudor, tamplar, bucatar) si ce anume l-a recomandat pe Voiculescu la o munca fizica in detrimentul altor detinuti care ar fi avut prioritate din punct de vedere al varstei si calificarii. Mai trebuie vazut apoi si ce regim de detentie avea, deoarece nu se fac brigazi de munca mixte, compuse din persoane provenite de la regimul deschis, inchis sau semideschis.

Apoi, trebuie vazut in ce masura fisa lui medicala il recomanda ca fiind apt pentru munca fizica. In functie de toate aceste raspunsuri, va trebui evaluat in ce masura comisia care l-a scos la munca n-a savarsit un mic abuz in serviciu in detrimentul celorlalti detinuti, carora li s-a incalcat dreptul de munca pentru a-i face loc lui Voiculescu, cate trei ore pe zi.

In fine, toate aceste lucruri vor fi lamurite, foarte probabil, in cadrul anchetei deschise deja de DNA in asa numitul dosar al “scriitorilor din penitenciare”. Dar ma tem ca acolo, in penitenciarele de lux ale Romaniei, s-a adunat o punga de puroi mai mare decat ne imaginam, care nu se limiteaza la frauda scrierii de carti pe banda rulanta. Avem deci, gratie si lui Dan Voiculescu, un prim set de indicii ca unii detinuti de lux au beneficiat de un regim preferential in noile temple ale culturii si recuperarii fizice din Romania, vestite pentru confortul oferit clientilor cazati pentru sejururi mai scurte sau mai lungi.

Cu cat detinutul Voiculescu ne povesteste mai multe basme pe blog despre impletirea armonioasa a studiului cu munca bruta, cu atat mai bine. Incepem sa deslusim si noi, publicul larg, mai bine secretele geniului de la Rahova.