Dan Voiculescu, condamnat in 2014 la 10 ani de inchisoare cu executare, sustine intr-o postare pe blog ca, potrivit programului aprobat de penitenciar, a lucrat 3 ore pe zi si a studiat 2 ore, in afara orelor de munca. Prin urmare, in urma unui calcul simplu al zilelor petrecute in inchisoare de fondatorul Partidului Conservator, de la condamnarea din 8 august 2014 si pana la finalul lui 2015, interval in care acesta a publicat 10 carti, rezulta ca Voiculescu a acordat in medie, 102 ore de studiu fiecarei lucrari.

Dan VoiculescuFoto: Mediafax

HotNews.ro relata joi ca o nota interna realizata de Administratia Nationala a Penitenciarelor mentioneaza, intre alte probleme constatate la Rahova, si situatia detinutului Dan Voiculescu, care a reusit performanta ca, in paralel cu timpul alocat scrierii de carti, sa acumuleze si ore de munca pretinzand ca a prestat diferite activitati.

Potrivit surselor HotNews.ro, Voiculescu a primit acest tip de beneficii in aceeasi zi (si ore de studiu, si ore de munca), fapt fara precedent in penitenciarele din Romania. Mai mult, ar fi fost pontat si pentru ore de munca pe care in realitate nu le-a executat niciodata. Toate aceste informatii sunt consemnate intr-o nota interna a ANP din 29 decembrie 2015.

Aceasta ridica o serie de probleme angajatorului, care in acest caz este penitenciarul Rahova. Potrivit Codului Muncii, o persoana nu poate fi dublu pontata, nici nu poate munci mai mult de 8 ore pe zi. Daca i s-ar lua in calcul atat cele opt ore de studiu, cat si cele opt ore de munca, ar rezulta ca Voiculescu a muncit 16 ore pe zi - fapt interzis prin lege.

Voiculescu a raspuns acuzatiilor intr-o postare pe blog, catalogandu-le drept minciuni, si afirmand ca, in realitatea, programul sau din penitenciar aprobat consta din 3 ore de munca pe zi si 2 ore de studiu.

"Minciuna. Conform programului aprobat, am lucrat 3 ore/zi (in intervalul 11.00 -14.00) si am studiat 2 ore, in afara orelor de munca. Asadar, totul este absolut legal", scrie Voiculescu, adaugand ca "Exista evidente zilnice, clare, cu pontajul care pot fi verificate de oricine."

Astfel, rezulta ca Voiculescu a scris cele 10 carti publicate pana la finalul lui 2015 in baza a doar de 2 ore de studiu zilnice. In urma unui calcul simplu, din 8 august 2014 (ziua condamnarii in dosarul ICA si a incarcerarii), si pana la finalul lui 2015, luand in considerare atat zile lucratoare si nelucratoare, numaram 510 zile. Asta inseamna ca omul de afaceri a efectuat un numar maxim de 1020 ore de studiu, ceea ce in medie inseamna 102 ore dedicate cercetarii si scrierii fiecarei lucrari stiintifice.

Potrivit listei integrala a titlurilor scrise de puscariasi, din ianuarie 2013 si pana decembrie 2015 facute publice de Ministerul Justitiei, la solicitarea HotNews.ro, Dan Voiculescu (caruia apropiatii i se adreseaza cu Dom’ Profesor) si Dinel Staicu detin recordul celor mai multe carti scrise si publicate in perioada de cand se afla in inchisoare: fiecare a scris 10 carti.

Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare cu executare in august 2014, in dosarul ICA, deci a scris toate aceste lucrari "stiintifice" intr-un an si cateva luni de puscarie.

Miza: pentru fiecare lucrare stiintifica scrisa in puscarie, detinutului i se reduce cu 30 de zile pedeapsa, potrivit legii.

HotNews.ro scria la inceputul lunii ianuarie, citand surse din ANP, ca Dan Voiculescu beneficiaza de un regim preferential in penitenciarul Rahova, astfel ca, pe langa timpul dedicat scrierii cartilor, acesta figureaza ca pontat pentru zile de munca efectuate.

Potrivit acestora, calculele de pana acum arata ca Voiculescu ar putea iesi din inchisoare in vara anului viitor. Oficial, ANP a refuzat la acea data sa raspunda intrebarilor Hotnews.ro: cate ore de munca a prestat pana in prezent si cate timp a alocat scrierii de carti, motivand ca aceste date fac parte din "dosarul individual, care, potrivit normelor legale, pot fi accesate numai cu acordul detinutului".

Ce carti a scris Dan Voiculescu din august 2014, de cand este in puscarie:

  • Omenirea, incotro?
  • Dezvoltarea economica durabila
  • A patra cale
  • Efecte de antrenare a investitiilor straine in economia romaneasca 1990-2014
  • Economia romaneasca
  • Investitii straine directe - vector al dezvoltarii economice
  • Managementul riscului in accesarea si gestionarea fondurilor europene
  • Clasa de mijloc - teoria si practica antreprenoriala
  • Consideratii asupra teoriei lui Maslow - Participare la conferinte nationale si internationale
  • Teoria valorii - Participare la conferinte nationale si internationale