Desi a promis ca-l salveaza, guvernul Ponta a batut ultimul cui in sicriul Institutului Cantacuzino. Prin lege

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Marţi, 4 august 2015, 15:21 Actualitate | Opinii


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
Guvernul Victor Ponta se face că salvează, pentru a doua oară, „mândria noastră naţională” (citat din premierul României) care este Institutul Cantacuzino. Prima dată l-a salvat în 2013 când, după ce l-au filmat toate televiziunile prezentând triumfător o fiolă de vaccin românesc, s-a dovedit că acel vaccin avea un nivel de endotoxicitate inadmisibil în Europa.

Această a doua salvare, comandată de Victor Ponta şi semnată de Gabriel Oprea cu câteva săptămâni în urmă, nu este altceva decât un mare fâsss, o cacealma, un praf patriotard aruncat în ochii studenţilor care au ieşit în stradă pentru o frumoasă poveste care a fost, odată, medicina românească de la Cantacuzino.

Să rostim diagnosticul de la început: Institutul Cantacuzino este distrus. S-a ajuns aici din cauza incompetenţei manageriale acceptate tacit vreme de un deceniu de guvernele Năstase, Tăriceanu şi Boc. Am scris atunci pe larg despre ce s-a întâmplat, dar România este condusă de peste trei ani de guvernul Ponta care nu doar că a promis refacerea Institutului, dar s-a şi împăunat cu salvarea lui în 2013. Atunci Victor Ponta a dat Institutului Cantacuzino aproape 2,5 milioane de euro care, alături de cele 10 milioane de euro investite printr-un program al Băncii Mondiale, trebuiau să ducă la producţia primei fiole de vaccin românesc din ultimii 5 ani.

Cu surle şi trâmbiţe a fost prezentată acea fiolă de către Victor Ponta şi Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii la acel moment. Radu Tudor, imparţialul (sic) jurnalist al Antenei 3, scria atunci că, datorită guvernului Ponta, Institutul „a fost salvat din ghearele mafiei imobiliare, de tot soiul de cocoşi portocalii”. Urmau să treacă doar două luni până când avea să se dovedească că vaccinul respectiv nu respecta norme de siguranţă obligatorii şi că tot vaccinul produs în acel an de Institut putea fi aruncat la gunoi.

Vinovaţii sunt clar menţionaţi într-un raport ulterior al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: echipa de la Cantacuzino care a lucrat „aproape de limita de eşec” din cauza presiunii „extreme” exercitată de politicieni ca vaccinul să fie terminat cât mai repede. Desigur că Victor Ponta nu ştia că un vaccin nu se fabrică în funcţie de ciclurile de alegeri şi de apetitul său electoral. Atunci s-a încercat muşamalizarea poveştii care a ajuns, din fericire, în presă şi doar astfel poporul a aflat că fiolele cu care urma să fie vaccinat erau proaste. Totul s-a sfârşit printr-o sesizare la SRI şi un dosar deschis de Parchet despre care, de atunci, nu mai ştim nimic. Deh, un caz extrem de delicat.

Aici s-ar fi pus punct în relaţia dintre guvernul Ponta şi Institutul Cantacuzino dacă, în această primăvară, o mână de studenţi medicinişti nu ar fi început să protesteze, pe Facebook (vezi grupul lor aici) dar şi în stradă, împotriva falimentării Institutului. E un caz clasic în care un atom mic şi liber, deci imprevizibil, pune în mişcare o întreagă maşinărie care altfel trebuie bine unsă de oameni cu mulţi bani.

În acest caz particular, factorul declanşator a fost inocent: un profesor de la Medicina din Bucureşti care ştie să-şi farmece studenţii le-a povestit istoria (într-adevăr fascinantă) a Institutului. Studenţii, entuziaşti şi plini de intenţii bune, au început să facă zgomot. Presa, care iubeşte astfel de poveşti, a cuplat rapid şi, în câteva săptămâni, subiectul era din nou peste tot: Institutul Cantacuzino moare. Deşi murea pentru a enşpea oară în ultimul deceniu, guvernul Ponta a reacţionat rapid. Dosarul era unul extrem de delicat şi nici popularitatea premierului nu se simţea mai bine.

Drept urmare, Institutul Cantacuzino a fost luat de la Ministerul Sănătăţii şi dat Ministerului Educaţiei, după ce Universitatea de Medicină din Bucureşti a refuzat să se lege la cap cu administrarea unui muribund. La fiecare intervenţie televizată pe acest subiect, Victor  Ponta juca, ipocrit, îngrijorarea. De ce ipocrit? Să vedem ce măsuri a luat...

Prima şi cea mai trâmbiţată a fost alocarea a 10 milioane de Euro de la buget Institutului Cantacuzino, care este acoperit de datorii în principal către stat. Cu alte cuvinte, ce face guvernul Ponta este să ierte Institutul de datorii şi pe responsabilii care l-au băgat în aceste datorii. Şi să-i mai prelungească câteva luni coma până ce cartoful fierbinte va ateriza în curtea altui guvern.

Dacă ar fi avut măcar o urmă de seriozitate în privinţa salvării Institutului Cantacuzino, guvernul Ponta ar fi anunţat un plan multi-anual de investiţii. Să porneşti o producţie în domeniul vaccinurilor e treabă serioasă: şi tehnic, şi managerial şi financiar. Înainte de a veni Ponta la putere, statul băgase deja 8 milioane de Euro în Institut. Prea puţin, e limpede astăzi, pentru o revenire consistentă... Ponta nu a făcut altceva decât să reproducă comportamentul guvernului Boc şi Tăriceanu: să-i ierte pe vinovaţi şi să amâne problema, nicidecum s-o rezolve.

Dar spre deosebire de predecesorii lui, guvernul Ponta a dat şi o lege nouă prin care a stabilit că Institutul Cantacuzino este de „interes strategic”, lege semnată de ministrul „interesului naţional”, Gabriel Oprea. Imediat televiziunile prietene au anunţat că Guvernul salvează Institutul.

Doar că această formulă aparent magică este un mare fâsss. Nu înseamnă nimic altceva decât că Institutul Cantacuzino va putea mult mai greu intra într-un parteneriat public-privat care l-ar putea repune pe linia de plutire. Şi nu, această formulă nu protejează Institutul Cantacuzino de interesele privaţilor vicioşi. Din contră, îi răpeşte o şansă prin care, de pildă, Olanda şi-a salvat de la dispariţie institutul similar prin care producea vaccinuri şi care, în 2012, a intrat într-un parteneriat public-privat.  

Legea respectivă mai ascunde câteva surprize neplăcute. Spre deosebire de legea veche, în varianta nouă se prevede clar posibilitatea ca Institutul să-şi închirieze bunurile. Printre aceste bunuri găsim cele 11 hectare din Băneasa sau zona imensă din apropierea Palatului Parlamentului. Va fi nevoie doar de o aprobare a Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, cea care conduce de acum destinele Institutului şi îl are la vârf pe inginerul Tudor Prisecaru, fost decan al Facultăţii de Inginerie Mecanică din Bucureşti. Cum? Vi se pare ciudat că principalul oblăduitor al Institutului va fi un politehnist? Şi mie.

O altă surpriză este că, în legea veche se prevedea că Institutul poate produce „preparate biologice profilactice”: adică vaccinuri de orice fel. Lucrurile s-au schimbat acum, formularea generoasă fiind înlocuită cu una mult mai restrictivă: Institutul poate avea „activităţi de producţie pentru situaţii speciale, cum ar fi vaccin gripal pandemic”. Aşadar în situaţii speciale se mai poate vorbi despre producţia de vaccinuri la Cantacuzino. Foarte ciudată este şi menţionarea explicită în lege a vaccinului gripal, care nu are nimic de-a face cu „asigurarea protecţiei esenţiale a siguranţei stării de sănătate a populaţiei”, menţionată chiar la începutul legii.

Aş fi înţeles şi m-aş fi bucurat dacă ar fi apărut explicit menţionate în lege vaccinurile din schema de vaccinare de care toţi copiii români au nevoie, pe care Institutul Cantacuzino ştia încă să le fabrice în urmă cu 15 ani. Dar nu, apare doar gripalul, un vaccin opţional şi fără o miză comercială majoră.  

După astfel de veşti, reducerea prin lege a numărului de maxim de posturi de la peste 1000 (din care aproximativ 600 ocupate) la 430, devine doar un trist detaliu.

Vara anului 2015 va rămâne în istoria medicinii româneşti ca cea în care Institutul Cantacuzino a încetat, prin lege, să mai existe în formula imaginată de fondatorul său: un loc în care cercetătorii şi medicii lucrează cot la cot pentru a atinge finalitatea obţinerii unor vaccinuri şi produse medicale esenţiale populaţiei României.

Lipsindu-l de fondurile necesare, trecându-l complet în zona educaţiei şi cercetării şi limitându-i, prin lege, capacitatea de a mai juca vreodată un rol semnificativ pe piaţa vaccinurilor din România, guvernul Ponta nu face altceva decât să bată ultimul cui în sicriul Institutului Cantacuzino. O decizie luată ruşinos, pe tăcute, în timp ce la televiziunile prietene era prezentată, patriotard, ca o salvare.

Încă o dată, Victor Ponta a reuşit să-şi păcălească poporul.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22334 vizualizari

 • +17 (25 voturi)    
  conteaza numai aparentele... (Marţi, 4 august 2015, 15:47)

  liviu_ [utilizator]

  si boshorogii votanti psd pun botu la asta...
  ei nu inteleg ca ce a facut ponta este doar o gaura la buget si un institut care va servi diverselor interese politice si care nu va mai fi in stare sa faca ceva util.
  ei vad ca institutul exista si l-a "salvat" ponta.
  asta pana cand o sa se duca "brandu" lui si nu o sa mai fie util pentru nimic si cand politicul o sa-l distruga fara nici un pic de mila.
  sa nu uitam ca ponta a mai "salvat" si olchim...
  atata timp cat votantii nu inteleg cu adevarat actiunile politicienilor nu vom putea avea o clasa politica buna pentru ca vom vota tot timpul dupa pomeni eletorale
 • +13 (23 voturi)    
  si iar... (Marţi, 4 august 2015, 15:53)

  NewLevel [anonim]

  Si iar o sa vina nostalgicii si vor zice: "industria pharma occidentala a distrus institutul", sau UE, ca nu ne lasa sa dam bani si sa-l punem pe picioare, sau francmasonii de la FMI si Banca Mondiala care isi protejeaza astfel interesele lor.
  Un aspect prea putin atins de Vlad Mixich e ca nu exista bani in lumea asta citi ar fi necesari ca sa reporneasca Institutul. Cu un manager numit politic si cu o echipa alcatuita pe alte motive decit cele profesionale (rude, prieteni, colegi de partid) degeaba bagi in Institut 10 milioane de euro, 15 sau 3 miliarde pentru ca oamenii astia vor sti cum sa evapore banii si cum sa-si bata joc de munca lu' Cantacuzino al batrin. Si degeaba bagi bani daca ii bagi pentru salarii marite cu 70% si pentru plata datoriilor.
  Singura solutie ar fi management strain si care sa aiba mina libera, nu ca ala de la Tarom dar se pare ca n-o vede nimeni.
 • +12 (14 voturi)    
  Te doare capul! (Marţi, 4 august 2015, 16:09)

  Alfabetix [utilizator]

  Chiar nu putem face nimic, chiar totul este putred??
  Am iesit in strada pentru Iohannis, am iesit in strada contra lui Ponta degeaba!
  Ce se intampla mi se pare atentat la siguranta nationala care include si sanatatea poporului!
 • -22 (30 voturi)    
  Deci buba e .... (Marţi, 4 august 2015, 16:10)

  newlook [utilizator]

  Deci buba e .... ca - prin aceasta lege - s-a distrus posibilitatea ca Institutul sa fie cumparat la pret de solduri de rechinii medicamentelor (baietii aia buni care ajung miliardari pe cancerul oamenilor!).
  Dupa parerea lui Mixici e nasol, da' asa e la basisti, invers !
  • +7 (15 voturi)    
   Tu ai avea curajul sa mai folosesti ceva (Marţi, 4 august 2015, 16:25)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   furnizat de institutul ala??? Curnd o sa fie ca si cum ai bea singur apa cu soricioaica, de buna voie.
   Bineinteles ca, tot curant, o sa declari cu portavocea ca capitalismul si agenturili is de vina iar pe /// (Phonta) o sa-l pui pe piedestal.
   • -6 (18 voturi)    
    Te contrazic! (Marţi, 4 august 2015, 20:09)

    gabriela [anonim] i-a raspuns lui Parzivall

    Ma gandesc de ce toti neavizatii isi dau cu parerea despre lucruri cu care nu cunosc absolut nimc.... Cum iti perrmiti Direwolfule sa arunci cu noroi asupra unui Institut de importanta Cantacuzinoului? Ce stii tu despre ce s-a intamplat si de ce crezi ca peste noapte specialistii care lucreaza acolo, unii de 30-40 de ani, s-au prostit peste noapte? Produsele IC sunt identice calitativ cu cele produse de colosi finantati puternic de ”agenturili” pe care le pomenesti crezand ca esti spiritual. Domnule eu lucrez acolo si am produs in laboratorul meu, astazi desfiintat, un produs care se testa prin comparatie cu etalonul international produs de Staten Serum Institut din Copenhaga. Afla nestiutorule ca rezultatele erau identice, iar pretul de 20 de ori mai mic. Nu-ti ridica asta nici un semn de intrebare? Nu se ridica suspiciunea ca trebuia sa fim eliminati de pe piata? Taci daca nu stii despre ce vorbesti!
    • -1 (11 voturi)    
     rectificare (Marţi, 4 august 2015, 20:47)

     gabriela [anonim] i-a raspuns lui gabriela

     de nervi prima propozitie am scris-o ignorand regulile gramaticale si de topica corecte...cu scuze pentru cunoscatorii limbii romane
    • +5 (11 voturi)    
     Asta spuneam, nu sari de fund in sus (Marţi, 4 august 2015, 20:52)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui gabriela

     Tu singura declari ca "ai produs". La ce debandada e in invatamantul romanesc insa si la cati specialisti in in afara, am indoieli asupra competentei tinerilor de acolo, mai ales ca se vorbeste de nepotism de ani buni.
     Nu ma intelege gresit, am indoieli eu, posibil sa fie ok (oare???), dar odata credibilitatea distrusa (tnx to Dofttore)....you know, where is doubt there is no doubt.
    • -2 (4 voturi)    
     ai lucrat ... (Miercuri, 5 august 2015, 10:30)

     dana eugenia [anonim] i-a raspuns lui gabriela

     ... si la minunatul vaccin pentru monta ?
     daca da, sa iti dam o doza sa vedem cat de buna bioloaga suntem ;)
  • +12 (14 voturi)    
   tu ori (Marţi, 4 august 2015, 16:34)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   faci pe prostul, ori esti platit (nu cred ca prea bine luand in considerare calitatea postarilor).
   • -18 (20 voturi)    
    Pai, atunci..... (Marţi, 4 august 2015, 16:43)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    Pai, atunci nu este nici o problema ka kapitalistul de omenie sa vina si sa construiasca DE LA ZERO un institut mare si modern care sa se invarta dupa soare si sa produca cele mai minunate vaccinuri din lume aici, in Romania, nu-i asa?
    Cantacuzino ar fi prabusit sub povara concurentei; geniul de afaceri al basistul pe ajutor social ar urca pana la cer !

    PS: pentru basisti : Abia asta ar fi O INVESTITIE ... stadioanele in panta nu sunt, chiar daca Zeus asa v-a spus!
    • +11 (13 voturi)    
     Gata, bea-ti lapticul si la culcare (Marţi, 4 august 2015, 17:06)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Copii stiu ca spun lucruri trasnite dar de la oameni mari am pretentii. Cati ani ai?
     • +5 (11 voturi)    
      INdiferent cat are (Marţi, 4 august 2015, 18:05)

      , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

      tot minte de retard poseda!
      Asa e la ei!
      Multi si prosti!
      A, ... ei sunt mereu gica contra!
      Newlook?
      Mai degraba redlook!
      • +1 (1 vot)    
       newlook este din 1984! (Miercuri, 5 august 2015, 9:28)

       hot news [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

       Corect, correct ar fi privrie spre Maskwa sau redlook, dar cred ca "newlook" este o aluzie la newlang, noua limba de lemn a comunsmului ...
    • 0 (0 voturi)    
     halatul.... (Miercuri, 5 august 2015, 10:31)

     dana eugenia [anonim] i-a raspuns lui newlook

     .... cat costa halatul ?! dincolo era mai ieftin ;)
    • +2 (2 voturi)    
     Faci o grava eroare (Miercuri, 5 august 2015, 10:50)

     Un roman anonim [anonim] i-a raspuns lui newlook

     Asistatii sociali sunt in cea mai mare parte votanti ai fedesenarilor tai. Asa ca ciocul mic si joc de glezne cum a zis un demn reprezentat al partidului pe care il simpatizezi.
   • +1 (1 vot)    
    sunt platiti la numar, nu la calitate! (Miercuri, 5 august 2015, 9:26)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    Mazeta sau patton sau echidistantul si-a schimbat nick-ul, dar a ramas acelasi postac pedeserist!
    Cu sa te astepti la CALITATE, de la un adept al devizei "noi nu gandim!"?
  • +10 (10 voturi)    
   Cred (Marţi, 4 august 2015, 16:39)

   Crinulet [anonim] i-a raspuns lui newlook

   Cred ca ai citit alt articol, nimeni nu poate fi atât de prost....
   • +5 (5 voturi)    
    Spui asta cand (Marţi, 4 august 2015, 21:08)

    emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Crinulet

    Ponta e premier?
  • +1 (1 vot)    
   mai gasim o fiola de vaccin ... (Miercuri, 5 august 2015, 10:28)

   dana eugenia [anonim] i-a raspuns lui newlook

   ... de-ala prezentat de ponta - sa-i dam lu' old-thinking-pretending-to-be-newlook ?!
   I-o injectez io, personal ;)
   • 0 (0 voturi)    
    :) (Vineri, 7 august 2015, 23:52)

    Clop [utilizator] i-a raspuns lui dana eugenia

    E o risipa o fiola de vaccin, cred ca un spray de gandaci isi va face treaba con brio :)
  • 0 (0 voturi)    
   Postacule fedesenaro-putinist (Miercuri, 5 august 2015, 10:47)

   Un roman anonim [anonim] i-a raspuns lui newlook

   Nu se poate sa nu iti dai si tu cu parerea, in apararea lui Ponta desigur. Habar nu ai despre ce e vorba dar trebuie sa ii susti masurile aberante . Pashol na turbinca, chyort'.
  • +1 (1 vot)    
   LOL! (Miercuri, 5 august 2015, 17:03)

   Calin_file_de_dosar [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Scuze.... Sa fim serioși!

   LOL!!!

   Domnule, daca n-ai exista, ar trebui sa fii inventat: anti-basistul de serviciu cu cocarda tricolora, in lupta cu agenturii...
 • +9 (9 voturi)    
  ce este (Marţi, 4 august 2015, 16:41)

  nahir [utilizator]

  de intrebat este : de ce indiferent de puterea aflata la guvernare, acestui institut i s-a harazit doar moartea, nimeni nevrand sa faca cu adevarat ceva?
  ce interese se ascund, in afara celui imobiliar impletit cu sfantul ciubuc (elegant numit comision de reusita) care s-ar fi obtinut ca urmare a importului de vaccinuri, necesar in cazul decesului institutului?
  nu stiu de ce dar in legatura cu acest institut imi vine mereu in minte numele lui strainu cercel, mirificul mai mult politician (caci ce altceva e un mancator de ra*at?) decat doctor, cel care se lauda cu vaccinarile familiei sale pe mai toate posturile tv, mai mult prietene cu tov. tonta, in special, decat cu romanul, in general.
  • +11 (11 voturi)    
   Simplu (Marţi, 4 august 2015, 17:54)

   sile [anonim] i-a raspuns lui nahir

   "de ce indiferent de puterea aflata la guvernare, acestui institut i s-a harazit doar moartea, nimeni nevrand sa faca cu adevarat ceva?"

   Pentru ca li s-a promis tuturor, pe rand, o bucata din cascaval. Numai terenul din centrul Bucurestiului valoreaza cateva zeci de milioane de euro.
   • +2 (2 voturi)    
    EXACT! (Miercuri, 5 august 2015, 9:30)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui sile

    Dinp pacate, asa este: cascavalul terneurilor institutului este extreme de valoros, idiferent daca suntem in criza sau in blua imobiliara.
    Asta este foarte rau pentru noi, insmana ca NIMENI, nicun partid sau formatiune politica ce ajunge la putere nu are intere sa salveze institutul, ci dimpotriva!
  • +9 (9 voturi)    
   Pentru ca se poate / DNA-ul trebuie sa sape (Marţi, 4 august 2015, 21:06)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   Pentru ca la fiecare 4 ani, dupa alegerile parlamentare se face zeciuala de partid. Sunt impartite companiile de stat sau cele strategice intre partidele aflate la putere. Se scimba si directorii sau se creeaza functii noi la schema bugetara pentru a plasa in, de pilda, Cantacuzno, personaje cu background politic, care nu au nici o treaba nici cu cercetarea, nici cu managementul unei institutii.

   In plus, in institut, sunt tolerate persoane cu spate politic, sa zicem - cate o amanta, care nu vine cu lunile la serviciu, dar isi ia salariul de la stat.

   Interesul nu este intru totul imobilar, ci si sunt sifonarile catre pusculita de partid goala, de dupa alegeri.
 • +6 (8 voturi)    
  Si zi-i asa ... (Marţi, 4 august 2015, 18:50)

  CezarN [utilizator]

  Sa mai cred ca guvernului ii pasa cumva de vaccinurile romanilor....
  Pai, daca i-ar fi pasat, ar fi pastrat functional acest institut si ar mai fi investit inca in dezvoltarea lui.
  Se vede clar ca tot ceea ce ii intereseaza sunt banii si comisioanele de la importatori si de la mafia companiilor farmaceutice. Ca si pe medici, dealtfel.
 • +8 (8 voturi)    
  ic (Marţi, 4 august 2015, 20:04)

  Ella [anonim]

  Faza tare e ca la institut se pierde vremea cu hartzogarii ptr trecerea salariatiilor de la Incdmi cantacuzino la inc cantacuzino...dar bani.....vb reclamei ...nema ...ce dracu mai scornesc astia nu stiu ,dar treaba nu merge deloc
 • +6 (8 voturi)    
  Ne puteam astepta la altceva? (Marţi, 4 august 2015, 20:51)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Un guvern psd, demagog si INCOMPETENT, putea face altceva. Eu au un singur scop: sa fure cit pot, ei si clientela lor.
 • -1 (1 vot)    
  "Clasa noastră politică"... (Miercuri, 5 august 2015, 8:52)

  periscop [utilizator]

  ...își face datoria. Cu asupra de măsură. A cui măsură? a lui Mamona, desigur...
 • +4 (4 voturi)    
  Toboganul PNL (Miercuri, 5 august 2015, 11:05)

  bozotheclown [anonim]

  Pe timpul lui Nicolaescu, atunci cand vajnicul economist de CAP facea legea in MSF, in perioada cand Institutul a dat chix cu vaccinul antigripal, director general adjunct (functie creata special) era nimeni altul decat ginerele liderului PNL Harghita tov. (desi cam tanar pentru titlul asta) Antal si el activist TNL, probabil singurele calitati care il recomandau pentru pozitia respectiva, junele fusese inainte reprezentant comercial pe la Pagini Aurii, din categoria fraierii de serviciu, fara nici o calificare sau competenta, numai buni de pus semnaturi pentru furturi
  Nu ca PSD-istii ar fi lucrat mai cu cap, dar ca intotdeauna loviturile de gratie vin din dreapta,ca si la Codul Fiscal, noi propunem 19% in loc de 20% apoi urlam din toti rarunchii ca e de rau, nu era la fel si cand s-a facut amendamentul respectiv??? ...apropo de clarviziune si consecventa, niste clowni sinistri, TOTI!!!
  Ne mai miram ca ne pleaca tinerii si intelectualii ....
 • -2 (2 voturi)    
  parere (Miercuri, 5 august 2015, 12:57)

  ticu [anonim]

  A salvat pinochio Oltchimul acum salveaza institutul Cantacuzino...asta e o catastrofa nationala!
  Da pe ce bani sta in SUA? Cumva pe spaga de la turci?
  Sau poate pe salarul europarlamentarei.
  Mai vin inapoi sau poate au luat bilet doar dus!
 • +2 (2 voturi)    
  inca o gaura neagra (Miercuri, 5 august 2015, 15:08)

  haita [anonim]

  Nu stiu de ce mai spera unii ca statul sa faca vreo afacere care nu pierde bani (in special statul roman). Sa vanda terenurile and be done with it
 • 0 (0 voturi)    
  Desi a promis ca-l salveaza, guvernul Ponta a batu (Miercuri, 5 august 2015, 22:08)

  Tavi [anonim]

  Pentru formula 1 avea bani ! Acolo mergea finantarea maram reclama pentru Romania. Mmmmda !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by