Zeci de persoane - angajati, alaturi de studenti si profesori ai Facultatii de Medicina - au protestat la Institutul Cantacuzino, cerand sustinerea si impiedicarea desfiintarii institutiei ale carei produse au salvat vieti, transmite Mediafax.

Cateva zeci de persoane s-au adunat, sambata dupa-amiaza, pentru a atrage inca o data atentia asupra situatiei in care se afla Institutul Cantacuzino, unde productia este sistata, s-au acumulat datorii si nu se mai platesc salariile angajatilor. Ei au semnat si o petitie catre presedintele Klaus Iohannis, cerand implicarea directa a acestuia.

Oamenii au protestat pasnic, pe trotuar, de-a lungul sediului institutului, fluturand stegulete nationale si afisand pancarte cu mesaje precum: "Sunt romanca si protejez ce-i al tarii mele", "Milioane de ani de viata si milioane de ani de sanatate, utilizand produsele Institutului Cantacuzino", "Performanta rasplatita cu ignoranta. Nu suntem de acord", "Nu desfiintarii Institutului Cantacuzino", "Romanii au mai demonstra-o: Uniti salvam", "Aparam valorile si traditia. Uniti salvam Institutul Cantacuzino".

Unul din studentii prezenti la protest a declarat ca Institutul Cantacuzino a salavat pana in prezent mii de vieti prin vaccinurile pe care le-a creat, dar si prin interventiile sale in cazul epidemiilor. "Este un important element in cazul interventiilor bio-teroriste si al epidemiilor si astfel de institute trebuie sa existe", a spus tanarul.

O angajata a subliniat ca institutul trece printr-o situatie de criza pe fondul pierderii masive de personal, oamenii plecand din cauza neplatii salariilor si lipsei de orizont.

Medicul si profesorul Ioan Mircea Popa a declarat ca Institutul Cantacuzino are valente strategice iar existenta si perpetuarea activitatii sale trebuie sustinute de statul roman.

El a intocmit petitia destinata presedintelui Klaus Iohannis, care a fost semnata de participantii la protest.

"Vorbim despre Romania lucrului bine facut si despre un institut care: a salvat milioane de vieti, isi pastreaza importanta in sanatatea publica (in prevenirea si combaterea bolilor infectioase in cadrul programelor de sanatate publica), este implicat in invatamantul medical de inalta calitate (studenti si medici), este un important centru de diagnostic microbiologic, este una dintre cele mai importante structuri de interventie in caz de epidemii si atacuri bio-teroriste, de o mare importanta pentru siguranta nationala, are un rol esential in blocarea cresterii preturilor pentru vaccinuri", se arata in petitie.

Totodata, in petitie se aminteste de activitatea si rolul institutului: "Cu peste 90 de ani de activitate, Institutul Cantacuzino poate fi considerat simbolul cercetarii medicale romanesti. Aici s-au preparat seruri si vaccinuri pentru combaterea bolilor contagioase (holera, tuberculoza, poliomielita, tuse convulsiva etc.). Prin traditie, inca de la infiintarea institutului de catre profesorul Cantacuzino si prin decret regal (semnat in 1921 de catre Regele Ferdinand I), institutul a avut patru roluri esentiale in medicina romaneasca: diagnostic (si interventie in sanatatea publica), productie, cercetare si invatamant".

Studentii la medicina s-au mai adunat si pe 14 martie si au format un lant uman in jurul Institutului Cantacuzino pentru a-si arata solidaritatea fata de cercetatorii de acolo si a cere masuri pentru a se preveni desfiintarea institutiei.

Pe 18 martie, peste 350 de angajati ai Institutului Cantacuzino au protestat in Piata Victoriei, cerand Guvernului sa ia masuri pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta institutia.

Angajatii de la Institutul Cantacuzino, care nu si-au primit salariile pe ultimele trei luni, au protestat de mai multe ori de la inceputul acestui an.

La inceputul lunii martie, directorul Adrian Onu a demisionat, motivand ca nu a fost ajutat de autoritati ca sa "puna institutul pe linia de plutire".

Comisia de sanatate din Camera Deputatilor a analizat, pe 17 martie, situatia Institutului Cantacuzino.

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Alin Tucmeanu a declarat ca doreste gasirea unei solutii "fara sa ne mintim", aratand ca Institutul Cantacuzino este intr-o situatie grava, avand datorii importante si conturile blocate. Tucmeanu a precizat ca problemele Institutului Cantacuzino ar trebui sa fie discutate in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), pentru ca institutul este o marca a Romaniei.

Institutul Cantacuzino a intrat intr-un proces de auditare si, daca in urma acestui raport, Consiliul Concurentei isi da avizul, Ministerul Finantelor Publice nu are nicio retinere pentru stergerea tuturor datoriilor, a spus secretarul de stat din MFP Attila Gyorgy.

Premierul Victor Ponta declara, in 16 martie, ca Guvernul cauta solutii pentru situatia de la Institutul Cantacuzino, dar nu poate aloca bani direct de la buget, deoarece acest lucru ar fi considerat ajutor de stat.

In 22 ianuarie, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care prevede stergerea datoriilor catre ANAF si denumirea activitatii de sanatate publica drept serviciu de interes economic general, insa unitatea are in continuare conturile blocate.

In octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a fost trecut in coordonarea Ministerului Educatiei, din cea a Ministerului Sanatatii.

Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie. In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccin.

Anul 2012 a fost primul in care in campania de imunizare gratuita impotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, dupa ce, in ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentratii scazute a tulpinei B, linia de productie a fiolelor fiind ulterior inchisa.

In 2013 productia a fost reluata fiind realizate primele 600.000 de doze, dar, la sfarsitul anului, ANM a anuntat Institutul Cantacuzino ca vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piata, intrucat au fost descoperite probleme. Totodata, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agentia Medicamentului din Franta, care a comunicat, in 31 ianuarie, ca vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul ca vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unitati per mililitru de endotoxine, fata de sub 100 pentru un produs conform.

In acest context, productia de vaccin a fost oprita, iar imunizarea populatiei se face numai cu vaccin din import.