S-ar putea ca premierul Victor Ponta sa fi dorit ca PSD sa-si asume deschis schimbarile iminente din justitie. Din acest motiv, cred ca a predat ministerul unui om aparent independent politic, judecatorului Mona Pivniceru. Daca Titus Corlatean, provenit din PSD, s-ar fi atins de Kovesi si Morar, s-ar fi interpretat politic. Acum, cu poleiala de independenta, atacul la procurorii sefi poate sa inceapa sub pretextul unor schimbari dispuse de "profesionistii din sistem".

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Daca ne uitam in ultimele stenograme PNL, vedem ca prioritatea pentru liberali a devenit schimbarea lui Daniel Morar de la DNA si a Laurei Codruta Kovesi de la Parchetul General. Problema asta a fost ridicata de Sorin Rosca Stanescu in timpul sedintei PNL din 3 august la care a participat si Crin Antonescu. SRS asteapta o sentinta in dosarul Rompetrol pe data de 20 august.

In timpul acestei sedinte, Relu Fenechiu, trimis de curand in judecata de catre procurorii DNA in dosarul Transformatorul, intervine cu o precizare: "Toata lumea trebuie sa inteleaga: nu e vinovata Kovesi aici, aici e vinovat ministrul. Kovesi trebuie sa puna un sef la DNA". Ce legatura ar avea ultimele miscari din Guvern operate luni cu mazilirile pritocite vineri de Fenechiu, SRS si Antonescu?

La o privire mai atenta, Mona Pivniceru este legata intr-un fel de PNL. Imparte acelasi acoperis cu seful camerei de comert de la Iasi, avocatul Mihail Vlasov, socrul fostului ministru liberal de interne, Cristian David. Asa rezulta cel putin din investigatia publicata anul trecut de revista Kamikaze. Ar fi o problema. Cealalta, la fel de importanta, ar fi ca Pivniceru s-a plasat mereu in tabara anti-reformista. Cat ar fi de bine pragatita ca judecator, Pivniceru vine totusi din lumea veche, avand convingerea ca Basescu e dictator iar Morar ii canta in struna. Imaginea ei in sistem este de om al trecutului.

Din cate inteleg de la juristi cu experienta, numirea Monei Pivniceru la justitie nu poate avea loc chiar atat de usor. Mai intai, trebuie sa-si dea demisia din functia de membru CSM iar sectia de judecatori sa-i aprobe detasarea ca magistrat pe functia de ministru. Or, acest lucru, cel putin pana in acest nu s-a intamplat. S-ar putea insa ca Mona Pivniceru sa doreasca si pozitia de membru CSM si cea de ministru. Nu se poate.

Daca ar fi sa plece CSM, in locul ei plenul ar trebui sa solicite validarea membrului pe locul doi rezultat din alegerile anul trecut. Pe locul doi s-a aflat judecatoarea Gabriela Barsan de la Inalta Curte, care este anchetata de DNA pentru fapte de coruptie, avand statut de invinuit. Teoretic, ar putea ajunge membru CSM. Cum suna asta?

UPDATE: Presedinta Consiliului Superior al Magistraturii, Alina Ghica a explicat astazi ca Mona Pivniceru nu poate numita ministru cata vreme nu demisioneaza din functia CSM pentru a putea fi detasata ulterior ca magistrat. Greu de crezut ca acest lucru se va putea intampa pana la 20.30, cand vor depune juramantul la Cotroceni noii ministri.

UPDATE 2: Mona Pivniceru afirma ca va analiza daca primeaza functia de membru CSM sau cea de ministru al justitiei. Ca profesionist cu buna reputatie, cum o numeste Traian Basescu azi, marele sau adversar din anii trecuti, ar trebui sa cumpaneasca daca lasa o functie aleasa pentru una numita care se poate incheia oricand de maine incolo. In fine, sa decida daca va face jocurile USL si accepta sa-i puna justitia la picioare.