Ministrul propus pentru Justitie Mona Pivniceru a declarat, luni, la finalul sedintei conducerii PNL la care a participat, ca va analiza cu colegii de la CSM in legatura cu functia pe care o va alege: cea de ministru sau cea de membru al Consiliului, in conditiile in care va avea ales intre cele doua, transmite Agerpres.

"Voi analiza impreuna cu colegii de la CSM si vom vedea care fenomen trebuie sa primeze, calitatea mea de membru al CSM sau calitatea de ministru al Justitiei", a spus Pivniceru, referindu-se la decizia pe care o va lua in cazul in care va avea de ales intre cele doua functii.

Ea a sustinut ca nominalizarea sa este o problema "usor inedita" si potrivit "logicii simple" functia de membru al CSM si cea de ministru sunt incompatibile.

"Este o problema usor inedita si cam lipsita de cadru legislativ ca un judecator de cariera sa fie ales pentru investitura de ministru de Justitie in conditiile in care functiunile sunt incompatibile, fiecare este apartinatoarea unei alte puteri. Sunt totusi cateva texte in legislatia noastra care ar permite o detasare la Guvernul Romaniei si de acolo in aceasta investitura. Am facut o cerere de detasare Consiliului Superior al Magistraturii si la ora 18.00 sectia de judecatori ia in calcul aceasta cerere sa vedem in ce masura putem rezolva chestiunea de incompatibilitate. (...) Ca judecator apartin puterii judecatoresti, ca ministru al Justitiei apartin puterii executive. Deci la logica simpla ele sunt incompatibile. Sa vedem care vor fi modalitatile juridice", a explicat Pivniceru.

Intrebata in baza carei legi s-ar putea permite detasarea, Pivniceru raspuns ca: "Legea speciala a CSM este Legea 317, dar statutul de baza al oricarui judecator este Legea 303. Si in temeiul acelei legi sunt permise detasari ale judecatorilor in diverse structuri administrative cu suspendarea activitatii bazice pe perioada detasarii. Se vedea in ce masura este compatibila cu statul de membru CSM, care este o a doua functiune electiva in cadrul puterii judiciare, oricum la ora 18.00 CSM-ul va lua o decizie in acest scop".

Ea a sustinut ca "numele unor persoane sunt mai putin importante in viziunea de sistem", intrebata daca se gandeste la un inlocuitor pentru procurorul general sau pentru cel al Directiei Nationale Anticoruptie.

"La acest moment am fost doar intr-o audiere de principiu preliminar, a ma gandi la ceva indelungat este foarte mult. Pana la urma sunt lucruri primare, cele mai aproape de tine care trebuie sa te gandesti si unul dintre ele este intrarea in vigoare a Codului de procedura civila. Numele unor persoane sau ale altora sunt mai putin importante in viziunea de sistem si au si ele locul lor, mandatul lor, durata lor", a spus Pivniceru.

Sectia pentru judecatori a CSM a decis luni, in unanimitate, ca Mona Pivniceru, membru CSM, nu poate fi detasata la Ministerul Justitiei.

"Este vorba de o incompatibilitate: doamna Pivniceru nu poate fi ministru al Justitiei atata vreme cat nu s-a dispus detasarea acesteia de la CSM", a declarat luni presedintele CSM, Alina Ghica.

Aceasta a adaugat ca, pentru a obtine detasarea, Mona Pivniceru trebuie mai intai sa-si dea demisia din CSM.