Judecatorul Mona Pivniceru a declarat, luni, ca a primit cu "multa neliniste" propunerea de a ocupa functia de ministru al Justitiei, dar si cu speranta ca la 1 septembrie va putea organiza sistemul judiciar pentru a intra in vigoare Codul de Procedura Civila, transmite Mediafax.

Intrebata, dupa sedinta PNL, la care a participat, cum a primit propunerea de ocupare a functiei de ministru al Justitiei, Pivniceru a raspuns: "Cu multa nelimiste si cu speranta ca vom putea organiza sistemul judiciar pentru a pune in vigoare Codul de Procedura Civila la 1 septembrie. Neliniste pentru ca nu exista bani la buget, ca trebuie organizat sistemul judiciar pentru intrarea in vigoare a Codul de Procedura Civila. Noi, la CSM, am facut un studiu care presupune infrastructura logisitica, finante si vom vedea in ce masura vom putea face din aceasta pozitie aplicabila sau operationala Codul de Procedura Civila".

Pivniceru a spus ca a fost invitata luni la sedinta PNL si ca s-a intors din vacanta pentru acest lucru si nu stie detalii privind propunerea care i-a fost facuta.

Intrebata in privinta altor prioritati in afara de Codul de Procedura Civila, Pivniceru a precizat ca mai are in vedere legea de organizare judecatoreasca, ce este "grav amputata", dreptul cetatenilor la tribunal, infrastructura instantei.

Intrebata, de asemenea, daca va propune un inlocuitor pentru procurorul general, Pivniceru a spus ca ea a avut doar o discutie de principiu, preliminara si ca este prea mult sa se gandeasca la ceva indelungat.

"Pana la urma sunt lucruri primare, unul dintre ele este intrarea in vigoare a Codului de Procedura Civila. Numele unor persoane sau ale altora sunt mai putin importante in viziunea mea si au si ele locul lor, mandatul lor", a spus Pivniceru.

Mona Pivniceru, propusa pentru functia de ministru al Justitiei, a participat, luni, la sedinta conducerii PNL, pe a carei ordine de zi s-a aflat si aproparea propunerilor facute de premierul Victor Ponta pentru portofoliile Justitiei si Administratiei.

Victor Ponta: Eu am propus-o pe Pivniceru, niciun politruc nu-i poate reprosa absolut nimic

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca el a fost cel care a propus-o pe Mona Pivniceru pentru a ocupa portofoloiul Justitiei, aratand ca a considerat ca, in acest context, este mai bine ca la Justitie sa fie o persoana absolut independenta politic, transmite Mediafax.

"Eu am propus-o pe doamna judecator Pivniceru bazandu-ma pe urmatoarele criterii: in primul rand pentru ca este o persoana absolut independenta politic si, in acest contexrt, am considerat ca este mai bine ca la Ministerul Justitiei sa fie o persoana absolut independenta politic", a spus Ponta, dupa sedinta BPN al PSD.

El a aratat ca al doilea motiv pentru care a propus-o pe Pivniceru consta in experienta acesteia.

"Are o experineta si o pozitie foarte greu de egalat: stiu ca are peste 20 de ani in magistratura, stiu ca a fost presedite al Asociatiei Magistratilor, ca a fost aleasa in CSM nu de catre forte politice, ci de catre propriii colegi judecatori", a spus Ponta.

El a mentionat si al treilea motiv al nominalizarii, acesta constand in faptul ca Pivniceru are curajul propriilor opinii.

"Este un om care are curajul propriilor opinii, careia niciun politruc sau nicio politruca care umbla dupa functii nu poate sa-i reproseze absolut nimic. Sunt convins ca va fi un ministru de Justitie foarte bun, altfel nu as fi facut aceasta propunere", a spus Ponta.

Mona Pivniceru, actual judecator si membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a fost propusa pentru portofoliul Justitiei.

Conducerea PNL a aprobat luni ca Mona Pivniceru sa fie sustinuta pentru portofoliul Justitiei in calitate de independent.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins in sedinta de luni, cu unanimitate de voturi, detasarea in functia de ministru a Monei Pivniceru - propusa de premierul Victor Ponta pentru portofoliul Justitiei.