Consiliul Superior al Magistraturii a respins luni detasarea Monei Pivniceru in functia de ministru al Justitiei, a anuntat presedintele CSM, Alina Ghica, care a precizat insa ca demisia din functia de membru al Consiliului ofera posibilitatea oricarui magistrat de a ocupa o functie publica.

Mona PivniceruFoto: Agerpres

"Detasarea unui membru CSM in orice functie publica este contrara legii", a precizat judecatoarea Alina Ghica.

Decizia a fost adoptata in unanimitate de sectia de judecatori a CSM.

In iunie 2011 Mona Pivniceru a fost aleasa in functia de membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Ministrul propus pentru Justitie Mona Pivniceru a declarat, luni, la finalul sedintei conducerii PNL la care a participat, ca va analiza cu colegii de la CSM in legatura cu functia pe care o va alege: cea de ministru sau cea de membru al Consiliului, in conditiile in care va avea ales intre cele doua, transmite Agerpres.

"Voi analiza impreuna cu colegii de la CSM si vom vedea care fenomen trebuie sa primeze, calitatea mea de membru al CSM sau calitatea de ministru al Justitiei", a spus Pivniceru, referindu-se la decizia pe care o va lua in cazul in care va avea de ales intre cele doua functii.

Ea a sustinut ca nominalizarea sa este o problema "usor inedita" si potrivit "logicii simple" functia de membru al CSM si cea de ministru sunt incompatibile.

"Este o problema usor inedita si cam lipsita de cadru legislativ ca un judecator de cariera sa fie ales pentru investitura de ministru de Justitie in conditiile in care functiunile sunt incompatibile, fiecare este apartinatoarea unei alte puteri. Sunt totusi cateva texte in legislatia noastra care ar permite o detasare la Guvernul Romaniei si de acolo in aceasta investitura. Am facut o cerere de detasare Consiliului Superior al Magistraturii si la ora 18.00 sectia de judecatori ia in calcul aceasta cerere sa vedem in ce masura putem rezolva chestiunea de incompatibilitate. (...) Ca judecator apartin puterii judecatoresti, ca ministru al Justitiei apartin puterii executive. Deci la logica simpla ele sunt incompatibile. Sa vedem care vor fi modalitatile juridice", a explicat Pivniceru.

Victor Ponta: In 3-5 zile Mona Pivniceru va depune juramantul

Premierul Victo Ponta a declarat, luni seara, la Antena 3, ca Mona Pivniceru este dispusa sa demisioneze din CSM si ca spera ca in 3-5 zile sa finalizam numirea sa. "Am considerat ca in acest moment e bine sa nominalizam in functia de ministru al Justitie un om independent politic. In al doilea rand un om insistent, iar in al treilea rand un om cu experienta", a declarat copresedintele USL

Citeste si: