Londra si-a exprimat la Washington "ingrijorarea" cu privire la soarta soldatului american Bradley Manning, retinut sub acuzatia ca a furnizat site-ului WikiLeaks mii de documente americane secrete, a declarat pentru AFP, miercuri, Ambasada Marii Britanii din Statele Unite ale Americii. Departamentul de Stat a fost contactat de catre ambasada Marii Britanii "pentru a atrage atentia asupra modului in care este tratat Bradley Manning", a declarat departamentul de PR al ambasadei.

Soldatul Bradley ManningFoto: Agerpres

Cazul soldatului american Manning a fost ridicat in Parlamentul britanic, luni, de catre deputatul Ann Clwyd, care si-a exprimat ingrijorarea fata de "tratamentul pe care soldatul il primeste in SUA".

Bradley Manning este inculpat de justitia militara pentru 22 de capete de acuzare. Printre acestea figureaza si "intelegerea cu dusmanul", a anuntat Pentagonul, citat de AFP. Cu acest capat de acuzare, Manning este pasibil de pedeapsa cu moartea, insa procurorii au decis sa nu ceara aceasta pedeapsa, a precizat John Haberland, purtator de cuvant al instantei militare din regiunea Washington.

El a adaugat ca soldatul, in varsta de 23 de ani, risca sa fie inchis pe viata. Bradley Manning, fost analist de informatii secrete in Irak, a fost deja inculpat pentru 12 capete de acuzare si este inchis din luna iulie intr-o inchisoare militara din Virginia. Documentele militare, alaturi de alte mii de telegrame diplomatice ale Departamentului de Stat, furnizate site-ului Wikileaks, sunt legate de razboaiele din Irak si Afganistan.

Manning face acum obiectul unor evaluari psihologice si psihiatrice, la cererea avocatilor sai, proceduri care au intarziat inceperea audierilor preliminare in cadrul procesului.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA P. J. Crowley a demisionat , dupa relatari potrivit carora ar fi numit "stupid" tratamentul aplicat de Pentagon unui soldat american acuzat de scurgeri de informatii secrete care au aparut pe site-ul Wikileaks, relateaza Reuters.

Si avocatul lui Bradley Manning a acuzat recent autoritatile militare americane ca aplica un tratament degradant clientului sau. Avocatul David Coombs a afirmat ca Manning a fost tinut complet dezbracat timp de sapte ore in celula sa din inchisoarea Quantico.

Pentagonul a adaugat 22 de captete de acuzare noi, celor 12 care erau deja formulate impotriva lui Manning, singura persoana din lume care este urmarita pentru scurgeri de informatii catre WikiLeaks. Intre aceste capete de acuzare se afla si cel de "asociere cu inamicul", o infractiune pasibila de pedeapsa capitala, in fata unei Curti martiale. Dar procurorii militari au anuntat, deja, ca nu vor cere pedeapsa cu moartea.